CSU și Ploiești Basketball au învățat perfect lecția lui Arnautovic: viitorul sună bine! O gală de nota 10 la „Olimpia”

Dragos Trestioreanu -

CSU și Ploiești Basketball au învățat perfect lecția lui Arnautovic: viitorul sună bine! O gală de nota 10 la „Olimpia”

1Pe 17 decembrie 2016, la 19 luni și 18 zile de când omul care a creat cea mai mare emulație în baschetul ploieștean, Vladimir Arnautovic, s-a înălțat la Cer, după ce-o condusese pe multipla campioană națională CSU Asesoft între cele mai bune 32 de echipe din cea de-a doua ca importanță competiție de pe continent, EuroCup, la „Olimpia”, cei care i-au fost mereu aproape au organizat o gală în care i-au adus un superb omagiu. Au fost trei ore de rememorare a momentelor inegalabile cu Dado Arnautovic, cel care „zâmbea” mulțumit de pe mash-ul postat pe unul dintre pereții sălii, alături de un fost coechipier, Antonio Alexe, laolaltă scriind istoria sportului jucat la panou în Ploiești!

2Cu „MC”-ul Ionuț Urzeală la microfon, de-a lungul întregii festivități, neobositul președinte al secției de baschet de la CSU și șeful Academiei Ploiești Basketball fiind în mare vervă, pe parchet și în tribune s-a trăit intens. Tribuna veche a fost plină ochi, și chiar dacă majoritatea celor prezenți acolo a fost reprezentată de părinții, bunicii, unchii, mătușile ori apropiații micuților practicanți ai acestui sport spectaculos, s-a demonstrat că baschetul are (încă) viitor frumos la Ploiești. Asta în pofida faptului că peste două sute de copii îndrăgostiți de baschet, elevi și ai unor antrenori proveniți din fantastica școală sârbă, nu mai au modele pe parchet, odată cu desființarea… nou-promovatei în Liga Națională, CSM Ploiești!!! Dar, cine știe, poate că și-așa, dintre acești copii se va naște viitoarea mare echipă de baschet a Ploieștiului!

3O gală organizată la superlativ, în memoria lui Vladimir Arnautovic, a debutat cu un clip video realizat de Mirela Oprea, adnunând imagini sugestive din cariera de jucător și antrenor a lui Dado, la Vega Soced și CSU Asesoft. Imagini care au umplut de lacrimi ochii celor care au trăit, de pe teren sau din jurul acestuia, momentele cele mai frumoase ale baschetului din Ploiești. Apoi, au luat cuvântul doi oameni de baschet a căror viață s-a legat de cea a lui Arnuatovic: Cătălin Burlacu, venit la sală împreună cu fetița cea mare a lui, Ilinca Maria, în vârstă de 4 ani, și Ionuț Georgescu, emoționat alături de soția sa, Laura, cu mai puțin de o lună înaintea nașterii primului lor copil, o fetiță, care va vedea lumina zilei pe 13 ianuarie, la clinica bucureșteană Regina Maria.

4Cel mai tânăr și mai eficient, la vremea respectivă, președinte executiv din sportul românesc, Georgescu s-a afișat într-un tricou purtat, odată, de Arnautovic, bunul lui prieten și mentor, speech-ul emoționând numeroasa asistență, dar și pe copiii baschetbaliști așezați în jumătatea de jos a tribunei noi de la sala Olimpia, deasupra lor, din beculețe colorate, fiind „scris” diminutivul fostului mare jucător și tehnician: Dado! Iar pentru că viitorul sună bine, intrarea în sală a combatantelor unui meci demonstrativ, echipele „sub 16 ani” de la CSU Ploiești și Clubul Sportiv Foka Kragujevac, cea din urmă din țara de baștină a lui Vladimir Arnautovic, s-a făcut – ca în… NBA – sub lumina multicoloră a reflectoarelor și cu fum alb de jur-împrejur! Formația antrenată de către un antrenor bosniac, Ivan Gemaljevic, poate fi cea care, peste ani, va încerca să reînnoade tradiția ruptă urmă cu un an și jumătate a Asesoftului.

5Confruntarea amicală, care a făcut loc, la time-out-uri sau între reprize, demonstrațiilor tuturor grupelor de baby-basket și mini-baschet, ca și a celor de juniori „U 13” și „U 16 B”, precum și dansurilor mult gustate ale trupei de mini-majorete, conduse de Ioana Ivan, a făcut deliciul celor prezenți, ropotele de aplauze nemaicontenind pentru toți cei de pe teren. Foarte inspirata ideea lui Ionuț Urzeală de a citi, la microfon, numele tuturor celor care și-au demonstrat talentul, unii chiar de la o vârstă fragedă, pe parchetul „Olimpiei”. Au fost… 243 de copii și juniori, sub ochii umezi a 1.300 de iubitori ai baschetului! Meritul le aparține antrenorilor lor, bosniacul Ivan Gemaljevic, sârbul Zoran Mladenovic – ambii ajutați de… jurnalistul Bogdan Chitic și de arbitrul divizionar A, Alin Bobeică – și colegelor ex-iugoslavilor, cele două femei arbitru, Elena Stan și Bianca Barbu, excelente și ca tehniciene în lucrul cu viitorul baschetului ploieștean.

6Atracția cu numărul unu a serii de sâmbătă a fost, într-adevăr, partida dintre CSU și Foka, un duel dintre două școli, cea românească, aflată în plin avânt, și cea sârbă, demult consacrată. Deși nu a contat prea mult scorul final, 49-44 pentru tinerii oaspeți, concluziile au fost că băieții lui Gemaljevic au insistat pe jocul individual, în dauna celui colectiv, care a dat forță „alb-negrilor” din Serbia. La echipa din Kragujevac am remarcat trei baschetbaliști foarte tineri, care au un viitor frumos: fundașul cu numărul 10, centrul cu numărul 17 și extrema cu numărul 4, conducătorul de joc al trupei Foka încântând de-a dreptul. Și la CSU sunt baschetbaliști de perspectivă, iar când vor conștientiza că jocul combinativ este superior celui în care abundă… numerele personale, vor exista șanse să se… ia revanșa, într-o zi. Poate la gala de anul următor! Sau, de ce nu?, chiar și mai devreme.

7Finalul festivității a fost la fel de emoționant, toți cei prezenți pe parchet – fiind antrenați „în joc” și băieții de la Foka – desfășurând un flashmob minunat pe frumoasa melodie „Rușka, Rușka”, interpretată de sârbul Zdravko Colic. Un cântec preferat al lui Vladimir Aranutovic! Gala s-a încheiat cu oferirea premiilor acordate de către doi sponsori generoși tuturor participanților activi la gală, copiii și juniori primind fiecare, inclusiv sârbii și mini-majoretele, un rucsac, de la un magazin de sport bine cunoscut în oraș, și o pungă cu produse, de la un hyper-market din mall-ul AFI Palace. Am văzut, de-a lungul a trei ceasuri, copii și adolescenți fericiți pentru lecția de viață pe care au primit-o, pentru orele de implicare ale lor, dar și de relaxare, totodată, înțelegând ceea ce a însemnat cel care ar trebui – măcar acum – să dea numele sălii de sport a Ploieștiului – Vladimir Arnautovic! Au trecut și alegerile parlamentare, deci e timp destul să se facă… dreptate! Așteptăm!

Foto: Mirela OPREA