Cu cât şi de ce se scumpeşte apa la Ploieşti

Redactia -

Cu cât şi de ce se scumpeşte apa la Ploieşti

Primarul municipiului Ploieşti, domnul Iulian Bădescu, a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii operatorului de apa şi canalizare din municipiul Ploieşti, SC Apa Nova Ploieşti SRL.

La întâlnirea la care au participat directorul general Apa Nova Ploieşti, doamna Anca Ionascu, administratorul Apa Nova Ploieşti, domnul Bruno Roche, precum şi reprezentanţii RASP Ploieşti, operatorul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare a expus, prin intermediul documentelor justificative, necesitatea majorării tarifului de apă şi canalizare din municipiul Ploieşti, conform prevederilor din Actul Adiţional nr.2 la contractul de Concesiune privind gestiunea serviciului public de alimentare cu apa si a serviciului de canalizare in municipiul Ploieşti.

Astfel, având în vedere că prima majorare de tarif de 10% conform prevederilor contractuale (Actul adiţional nr. 2 la Contractul de concesiune, aprobat prin HCL nr. 25 din luna februarie a anului 2006) a fost aprobată în luna decembrie a anului 2006 urmând ca ulterior să se facă o a doua majorare de 8, 5% (în 2007, neaplicata până în prezent) şi luând în considerare scăderea accentuata de aproximativ 39% a volumelor de apă facturate faţă de prevederile Actului Adiţional (ce ar da dreptul în conformitate cu prevederile articolului 69, la o majorare suplimentară a tarifelor) se impune punerea în aplicare a majorării tarifului de baza cu 8,5%, reprezentând o creştere de aproximativ 7,19% la preţul apei potabile, si de 8,39% la canalizare.

Menţionam că în acest tarif este prevăzută o componenta de 20%, reprezentând sursa destinată investiţiilor în infrastructura de apă şi canalizare, stabilite de comun acord cu reprezentanţii municipalităţii. De asemenea, din documentele prezentate de către concesionar, rezultă că majorarea acestui tarif ar situa municipiul Ploieşti pe locul 36 în graficul tarifelor de apă şi de canalizare al reşedinţelor de judeţ din România.

Totodată, primarul Iulian Bădescu a solicitat în cadrul întâlnirii de astăzi implicarea operatorului în lucrările de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, respectiv branşamente şi racorduri, în cartierul Mitică Apostol, municipalitatea având în cadrul acestei lucrări sarcina de a executa extinderea şi racordarea reţelei de canalizare de la limita reţelei publice existente în Bulevardul Petrolul la limita cartierului Mitică Apostol. Reprezentanţii Apa Nova si-au manifestat cu acest prilej disponibilitatea de a finanţa aceste lucrări, în pofida faptului că acestea nu reprezintă obligaţia concesionarului.

Informam pe aceasta cale cetăţenii ca operatorul de apă şi canalizare din municipiul Ploieşti şi-a respectat obligaţiile contractuale în sensul plăţii redevenţei aferente anului 2012 în valoare de 183.137 lei şi a dividendelor în valoare de 1.700.250 lei.