Cu ce ar putea-o ajuta pe Petrolul, acum, Vivi Răchită?

Redactia -

Cu ce ar putea-o ajuta pe Petrolul, acum, Vivi Răchită?

Imediat după ce a apărut informația – confirmată de însuși protagonistul ei – potrivit căreia Vivi Răchită (www.ziare.ro) a renunțat la a mai face parte din colectivul tehnic al echipei Al-Ittihad, din Arabia Saudită, condus de ex-selecționerul României, Victor Pițurcă, a fost menționată și o eventuală intenție a ex-managerului general de a se implica în salvarea Petrolului, club de care se despărțise în urmă cu doi ani și jumătate. De altfel, Răchită nu s-a ferit să admită că a rămas totuși atașat de gruparea „lupilor”, promovarea din vara lui 2011 fiind legată, printre alții, și de numele său, alături de contribuția avută la promovarea construirii noii arene Ilie Oană, pe care a urmărit-o, direct, de la momentul demolării vechiului stadion și până în seara inaugurării oficiale a celui actual. Problema este că divorțul de găzari al fostului colaborator al lui Pițurcă de la prima reprezentativă a țării noastre și de la Al-Ittihad ar fi fost provocat, s-a spus la vremea respectivă, de relațiile reci ajunse aproape de punctul de îngheț atât cu patronul Daniel Capră, cât și cu președintele executiv din acea vreme, Alexandru Crângu. Chiar dacă vechile certuri se mai și trece cu vederea, uitându-se în timp, Răchită având și relații de rudenie cu patronul Petrolului, se pune totuși întrebarea cum ar putea-o ajuta concret, acum pe fosta sa grupare. Ca număr unu executiv – greu de crezut. Ca antrenor – și mai dificil de închipuit. Ca sponsor – imposibil. Nu cumva s-a scăpat ceva din vedere atunci când s-a vorbit despre o posibilă nouă legătură a lui Vivi Răchită cu Petrolul.? Cum ar fi, de exemplu, un… alt Petrolul! Se zvonește tot mai intens că, dacă peste câteva zile instanța va declara intrarea în procesul de insolvență al SC FC Petrolul sau, mai ales, ulterior, falimentul, s-ar intenționa crearea unei alte echipe purtând același nume, în baza faptului că municipalitatea deține marca de la OSIM. Mai mult, se zice că s-ar putea rezolva și spinoasa problemă a palmaresului, ceea ce-i doare cel mai mult pe suporterii găzarilor. Ar mai rămâne însă, dincolo de lipsa istoriei, impedimentul că noua formație ar trebui s-o ia cu un eșalon sau două mai jos, urmând a avea totuși o stabilitate financiară asigurată de către deținătoarea mărcii Petrolul. Aș zice, mai degrabă, că acest zvon a apărut pe fondul neliniștii fanilor că – în conjunctura actuală – trupa actuală s-ar putea dezintegra, transpirând deja destule vești că, în afara lui Albin, deja antrenându-se în Mexic, cu Tiburones Veracruz, și alte vedete ar avea gânduri de plecare.

Revenind la Vivi Răchită, acesta este recunoscut ca un om de fotbal căruia îi place să ia o formație (mai) de la zero și s-o promoveze, având această experiență și cu CSM FC Ploiești, și cu SC FC Petrolul, nefiind deci exclus ca ținta lui să fie, de fapt, „new Petrolul”. Rămâne de văzut dacă supozițiile sunt corecte sau doar simple speculații, timpul urmând a ne da răspunsul fidel. Cert este că, având încă destui simpatizanți din perioada în care s-a zbătut să țină echipa pe linia de plutire în eșalonul secund și, apoi, să promoveze în primul eșalon, chiar dacă a acolo a adus-o aproape de… naufragiu, Răchită și-a păstrat o aură de „salvattore della patria”. Fapt pentru care este perceput, odat răamas acasă, ca o speranță de depășire a situației neplăcute din prezent, un factor motivator al „dezghețării” acesteia.

Altfel, cu o săptămână înainte de reluarea pregătirilor, și numele antrenorului „lupilor” a rămas tot la stadiul de zvon. În online, www.sportnews.ro scrie însă că varianta… Vivi Răchită nu ar mai fi de actualitate și că, de fapt, tot tehnicianul „demascat” de către paparazzii unui site monden din București că s-a întâlnit în luna decembrie a anului trecut, la un local din capitala țării, cu patronul Petrolului, Dan Capră, și cu ex-managerul sportiv Marius Nicolae ar fi alesul. Este vorba, bineînțeles, de Claudiu Niculescu, cel care acum se află la stadiul de… negare, fapt de înțeles la urma-urmei în acest vid informațional de natură oficială. Un alt zvon legat de clubul găzarilor, făcut public de www.jurnalulph.ro, este cel legat de o presupusă delegare a postului de președinte al Consiliului de Administrație al SC FC Petrolul către soția patronului Dan Capră, Clarisa, situație în care aceasta ar beneficia, evident, de drept de semnătură, putându-se face astfel plăți în vederea stingerii unor datorii. Dar e greu de presupus că s-ar putea lichida chiar toate. Clarisa Capră a fost cea care i-a vizitat în cantonament și i-a asigurat de continuarea activității de la club pe fotbaliști, imediat după reținerea soțului său de către DIICOT. E adevărat, fără un anunț oficial, nu se pot face cele mai corecte comentarii cu privire la viitorul pe termen foarte scurt al Petrolului. Dincolo de o secretomanie cvasi-cronică, instalată de vreo doi ani și jumătate în globul de sticlă de la arena Ilie Oană, are o anume justificare, acum, imposibilitatea furnizării unor informații publice – cu patronul și directorul general al SC FC Petrolul în detenție. Revin însă și întreb cu ce ar putea-o ajuta, acum, pe fosta sa grupare ex-secundul de la echipa națională și de la Al-Ittihad, câtă vreme „pe punte” rămâne, și nu de ieri, de azi, Andi Crângu. Cel care are experiența managementului din fotbal acumulată începând de pe vremea lui… Vivi Răchită! Acesta din urmă, binecunoscut ca o persoană căreia îi place să conducă de una singură, într-un stil dictatorial, îi este imposibil să nu fie „prima vioară”, mai ales în absența „dirijorului” din acte!