Cu chiu, cu vai, victorie în fața echipei fanion a Brașovului. Petrolul a câștigat dintr-un „11 metri” transformat, la ultima fază, de golgheterul din L3 și L2!

Dragos Trestioreanu -

Cu chiu, cu vai, victorie în fața echipei fanion a Brașovului. Petrolul a câștigat dintr-un „11 metri” transformat, la ultima fază, de golgheterul din L3 și L2!

Curat lucru, meciul amical dintre ASSR Brașov (L3) și FC Petrolul Ploiești (L2), desfășurat pe arena Silviu Ploieșteanu-Tineretului, din municipiul de la poalele Tâmpei, nu a fost unul atractiv, ba chiar plictisitor peste măsură, dacă e să fim cinstiți! Lipsiți de prospețime – asupra acestui aspect urmând să revin și să detaliez -, „lupii” au făcut un joc tern, fără vreo idee demnă de a fi reținută, și au reușit „performanța” de a avea numai patru ocazii mari și late, în 90 de minute disputate contra unei echipe de eșalon imediat inferior. Cea care, în repriza secundă, a băgat pe teren până și copii de 13 sau 14 ani (foto jos, în text), ASSR confruntându-se cu mari probleme financiare, încă.

În pofida acestei evidențe clare, debutul meciului amical de astăzi, joi, 4 iulie 2019, a fost favorabil gazdelor, mult mai incisive și mai curajoase, Cristian Apostolachi având o intervenție providențială în minutul 5, atunci când brașoveanul D. Popa era să deschidă scorul. Dar portarul moldovean de peste Prut a respins în afara terenului, în corner! Replica petroliștilor s-a lăsat așteptată vreme de un sfert de ceas, adică până când Mario Bratu, din nou în vervă cât a fost pe gazon, a fost aproape de a înscrie de două ori, chiar, într-un interval de 60 de secunde (19-20). Mai întâi, a reluat puțin peste transversală o minge pasată de Alexandru Nica, după o cursă frumoasă a acestuia, repetată și mai târziu, iar apoi a trimis în stâlpul stâng, scăpat fiind în mijlocul careului mare advers! Au fost, de fapt, singurele oportunități ale oaspeților și cele trei, cu totul, ale întregului prim mitan! De subliniat totuși formula experimentală, să-i zic așa, a lui Flavius Stoican, una cuprinzând, din minutul 1 și până la pauză, nu mai puțin șase jucători „U 19”, deși în campionat se cer obligatoriu numai doi! Explicația unui joc fără sare și piper nu a fost dificil de descoperit. Dacă se urmăresc clipurile postate pe Facebook FC Petrolul, care abundă în… alergări ale fotbaliștilor de câmp, e clar de unde lipsa de prospețime actuală! De parcă ar fi… maratoniști Laurențiu Marinescu și coechipierii lui! Sunt imagini care îmi amintesc de vremurile când „crosurile” de la munte erau la modă pentru toti antrenorii de-atunci, cei care se lăudau – cum suna limba de lemn – cu „încărcarea bateriilor” pentru tur sau retur! Acum, fotbalul nu mai este chiar… atletism, ci mai e și… fotbal!

S-a sperat că în partea a doua a jocului vor fi folosiți mai mulți seniori și se va mai schimba ceva, însă surpriza a fost că fotbaliști – în afara accidentatului Cezar Lungu – precum Mădălin Mihăescu, Alexandru Zaharia sau, ce să mai zic?, Cristian Sîrghi nu au jucat absolut deloc, ultimul terminând cantonamentul astfel fără nici măcar o secundă pe gazon! Din păcate, nici repriza a doua nu a avut măcar puțin farmec, chiar dacă procentul dintre tineri și seniori s-a mai echilibrat și a intrat în joc și un fotbalist de pe vremea lui… „Luca și Bercea”, adică Valentin Lazăr (foto text, în mijloc, cu nr. 25 pe tricou, aflat la marginea terenului, pentru a intra în joc). Fostul mijlocaș de bandă al Petrolului și al lui Dinamo a prins o jumătate de oră în iarbă, deși urcase de-abia ieri, miercuri, 3 iulie, la munte! Fostul „arab” a fost însă gata să marcheze, la o fază fixă! În urma unui corner bine executat de pe stânga de către Cătălin Ștefănescu, Lazăr a trimis cu capul, de la 7-8 metri, iar tânărul portar de rezervă al ASSR-ului a salvat miraculos de pe linia porții!

Golul celei de-a doua victorii dintr-un cantonament încheiat fără eșec a venit în minutul 90, o centrare din dreapta spre centru a lui Ștefan Bărboianu fiind respinsă fără adresă, la marginea interioară a suprafaței de pedeapsă, Alexandru Saim Tudor a fost pe fază, însă i s-a pus piedică tocmai când pornise în urmărirea balonului. A transformat penaltiul corect acordat Sergiu Arnăutu, golgheterul Petrolului de acum două sezoane și din cel trecut profitând de reacția mai întârziată a unui portar-copil (foto jos, în text, în stânga), la propriu, care puțin mai devreme salvase însă o fază dificilă, fiind felicitat de coechipierii săi! Cu 1-0 (0-0) în fața ASSR Brașov, după un 0-0 cu prim-divizionarii de la Chindia Târgoviște și un 6-0 (1-0) în dauna „puștilor” de la ACS Kids Tâmpa Brașov, Petrolul a încheiat cu un bilanț pozitiv seria meciurilor-test din cantonamentul de pregătire de la Poiana Brașov, dar a rămas datoare ca estetică a exprimării pe teren. Poate în stagiul din Turcia, de pe 10 iulie încolo, se va observa și altceva, mai ales că se aude că vor mai veni curând și trei fotbaliști străini, cei care ar putea „închide” lotul, în rest fiind, în linii mari, cel de acum! Și, dacă este așa, va fi mult de muncă!

Și acum, echipa Petrolului: Apostolachi (30 – Ailenei; 60 – Bărbălău) – Costache (46 – Saim Tudor), Walace, Cioinac, Manolache – Marinescu (cpt; 53 – Neto), Cracea (26 – Simionescu; 60 Lazăr) – June (60 – Bărboianu), Bratu (53 – Țicu), I. Stoica (46 – Ștefănescu) – Nica (60 – Arnăutu).

Foto: capturi FCP TV