Cu cinci zile înainte de a reporni în întrecerile Ligii a II-a, FC Petrolul – între speranțele și… nemulțumirile suporterilor privind actuala campanie de transferuri. Patru străini și un român, achizițiile de până în prezent

Dragos Trestioreanu -

Cu cinci zile înainte de a reporni în întrecerile Ligii a II-a, FC Petrolul – între speranțele și… nemulțumirile suporterilor privind actuala campanie de transferuri. Patru străini și un român, achizițiile de până în prezent

După o vacanță scurtă, din cauza unei pauze competiționale ca niciodată de comprimată, de vină fiind, desigur, pandemia de coronavirus, de marți, 1 septembrie 2020, de la ora 19.30, va debuta în noua ediție a campionatului Ligii a II-a de fotbal și FC Petrolul Ploiești. Coincidență, ultima adversară de acasă de dinaintea opririi sezonului regular trecut, Farul Constanța, va fi și prima oponentă de săptămâna viitoare de pe arena Ilie Oană, într-o nocturnă mult așteptată. Dar, tot una fără spectatori, într-un județ care se află, din nefericire, în topul infectărilor cu virusul Covid-19! Ambele combatante au renunțat, între campionate, la mulți jucători și nici nu au apucat încă a pune la loc cel puțin același număr. La prima vedere, măcar în privința CV-urilor, achizițiile viitoarelor gazde ale constănțenilor sunt mai sonore. Totuși, de remarcat și că va reveni pe „Ilie Oană”, după un an competițional petrecut la Viitorul Șelimbăr, în Liga a III-a, mijlocașul central Marius Chindriș, unul dintre căpitanii Petrolului în Liga a III-a, transferat vara aceasta de către Farul. Va fi al patrulea fost petrolist din efectivul dobrogenilor, ceilalți trei sunt mijlocașii Paul Antoche, colegul de tandem de închizători al lui Chindriș, Antonio Cruceru și Alexandru Stoica. Dată fiind pauza scurtă, de care am menționat mai sus, ca și prelungirea termenului de încheiere a perioadei de mutări de jucători, decalat pe 5 octombrie, noutățile, la destule divizionare secunde, sunt mai puține decât acum un an, de exemplu. Mai este timp, ar zice optimiștii; vor trece patru etape, dacă nu chiar cinci, până ce se va putea face ultimul transfer, situație în care, în condițiile unui singur tur de sezon regular, nedefinitivarea loturilor va conduce cert la întârzieri cu privire la omogenizare și însușirea schemelor tehnico-tactice.

Până acum, în afara noilor contracte, pe o perioadă de un sezon, semnate de Cezar Lungu, Armando Vajushi, Pol Roigé Rodríguez și Serge Yvann Ekollo (detașat încă un an competițional de la Astra Giurgiu), conducerea Petrolului a mai bifat și cinci achiziții, patru străini – mijlocașul central Nir Lax și cel de bandă dreaptă Ben Levi, ambii din Israel, mijlocașul central Amidu Salifu, din Ghana, și fundașul stânga Joeri Poelmans, din Belgia – și un român, vârful de atac Valentin Balint. Pentru echipa de juniori A au mai fost aduși doi tineri de la Câmpina, despre care am mai scris, iar dintre toți jucătorii „Under”, care se înscriu în prevederile regulamentare ale viitorului campionat, nu a fost reținut niciunul, în urma probelor! Astfel încât, se va miza în continuare, deocamdată, pe junii titulari din campionatului precedent, Antoniu Manolache, uns căpitan la ultimul meci din ediția 2019-2020, de la CS Mioveni, Valentin Țicu și pe rezervele Mihai Nițescu, Mario Bratu și Robert Enache. Alături de aceștia au mai fost aduși în lotul echipei mari și Mihai Constantinescu, și Raul Bucur, ultimul după peripluri la Sportul Snagov și Astra II, echipe la care l-a urmat pe fostul manager general al Petrolului Vivi Răchită. Ceilalți juniori din propria pepinieră, testați în meciurile amicale din vara aceasta, revin la echipele lor din cadrul clubului, în funcție de categoria lor de vârstă.

Opinie personală, de data aceasta Petrolul va sta mai bine pe partea ofensivă, cu atacantul Balint ca vârf de lance, și cu un cvartet interesant în spatele său, format din Levi, dacă va fi folosit pe postul lui de bază, sau Alexandru Saim Tudor, Ekollo, Rodríguez și Vajushi. Speranțe de mai bine ar fi și pentru postul de mijlocaș central, Lax și Salifu concurând pentru poziția din fața unei defensive aparent fragile, ca și în sezonul trecut, de altfel. Alberto Olaru va redeveni probabil titular ca fundaș dreapta și îi va fi și posibil back-up fundașului central dreapta Răuță, acesta urmând a face tandem cu Manolache, iar ca fundaș stânga va rămâne Valentin Țicu. Poarta va fi apărată de Raul Avram, al doilea căpitan, sau Cezar Lungu, ambii oferind încredere echipei. Cam așa ar arăta primul „11” de la meciul cu Farul, dar cu siguranță că președintele executiv Costel Lazăr și antrenorul principal Viorel Moldovan, cei despre care se aude că ar fi artizanii noii campanii de transferuri, se vor face luntre și punte pentru a asigura dubluri pe toate posturile și chiar și mai mult, dacă o va permite și bugetul de salarii, evident. Cât despre suporteri, unii își speranțe în jucătorii noi, pe când alții au luat-o deja pe calea „caterincii”! Fiecare după… gusturi!

Deoarece a beneficiat, din cauza play-off-ului, de o pauză competițională mai scurtă față de 15 viitoare adversare, FC Petrolul a putut disputa numai patru meciuri amicale, în inter-sezon, și toate cu formații din Liga a III-a, mai noi sau mai vechi. Bilanțul a fost următorul: 1-3 (0-1), pe arena Ilie Oană, cu CSO Plopeni, a doua trupă prahoveană din L3, din această vară, gol a lui Rareș Simionescu, 2-3 (2-2), la Astra 2, pe „Columbia”, punctând Vajushi (din penalti) și Constantinescu, 4-1 (3-0), cu Mostiștea Ulmu, la Strejnicu, marcatori fiind Rodríguez, Balint, Vajushi și Nițescu, și 3-0 (1-0), cu CSM 2007 Focșani, tot pe „Ilie Oană”, reușite ale lui Țicu și Saim Tudor (două). Golgheteri au fost, după cum se observă, Armando Vajushi și Saim Tudor. Dacă, la început, a se citi primele două jocuri-test, Moldovan a trebuit să mizeze mai mult pe tineri, printre care, reamintesc, și câțiva aduși la probe, la ultimele tot atâtea amicale și-au mai făcut loc și câteva transferuri moi, prezența seniorilor contribuind la succesele clare cu trupele din județele Călărași și, respectiv, Vrancea. Însă, cum vor fi numai 21 de etape în sezonul regular, iar apoi campionatul se va „rupe” în play-off (primele șase clasate) și cele două serii de play-out (cu ultimele 15 echipe), este imperios necesar ca lotul să fie definitivat cât mai curând posibil. În caz contrar, adică dacă se va pierde timpul, ar exista riscul major de a se periclita calificarea în sextetul ce se va lupta pentru promovare. Se știe că primele două poziții urmează a urca, vara viitoare, în Liga 1, iar a treia și a patra vor da baraj de promovare. Deocamdată, există grupări din L2 care stau mai bine la capitolul achiziții, mai multe și făcute și din timp! Dar ar mai fi ceva vreme pentru găzari, evident însă că neașteptându-se… 5 octombrie! După meciul cu Farul, va urma repede o deplasare lungă și imprevizibilă la CSM Reșița, deci nu-i loc de întors!

Foto: www.fcpetrolul.ro