Cu de toate pentru Petrolul: gol rapid, victorie la scor, dar și… multe gaze lacrimogene, la Aninoasa!

Dragos Trestioreanu -

Cu de toate pentru Petrolul: gol rapid, victorie la scor, dar și… multe gaze lacrimogene, la Aninoasa!

La Aninoasa, în județul vecin, Dâmbovița, FC Petrolul a fost primită cu bine de localnici, vara trecută, la un meci amical. La fel s-a întâmplat și acum, într-o primăvară care încă o să mai… frizeze iarna! Deloc bine însă i-au primit jandarmii alocați la fața locului pe ultrașii „lupilor”, o ciocnire între forțele de ordine și un grup de fani afectând până la urmă pe toată lumea prezentă în arenă. Iar asta deoarece jandarmii au apelat la gaze lacrimogene care, purtate de vânt, s-au răspândit de colo până colo, în câteva secunde copii, tineri și vârstnici acuzând lăcrimare, ardere a fețelor, probleme ale căilor respiratorii și chiar stare de greață! Conflictul izbucnit pentru că grupul respectiv ceruse să iasă din spațiul rezervat s-a acutizat, fiind nevoie să se deplaseze la fața locului președintele executiv al Petrolului, Cristi Vlad. Cel care nu mai prididea pe de o parte cu rugămințile la adresa jandarmilor să nu mai facă exces de zel, iar pe de altă parte, cu calmarea celor mai vehemenți acuzatori ai intervenției dure a forțelor de ordine. La grămadă, din nefericire, Vlad a luat și el câteva ghionturi de la unii ultrași cei mai înfierbântați! Totuși, după 10 minute, conflictul s-a stins și s-a putut relua meciul întrerupt din cauza gazelor lacrimogene date din belșug!

Când arbitrul Bogdan Anghelinei a oprit jocul era minutul 5 și Petrolul conducea deja cu 1-0, grație unei reușite frumoase a lui Velisar, șut în cross, în secunda 82, la colțul din stânga al porții lui Tătar! Apoi, în loc ca asistența să se bucure de fotbal cu faze calde multe, a trebuit să încerce să se… lupte cu efectul post-gaze lacrimogene! Îngrozitor asa ceva pe un stadion în care erau prezenți vreo 600 de simpatizanți ai găzarilor, dar și ai gazdelor, în număr mai mic! Spre lauda lor, combatanții de pe teren au trecut destul de repede peste problemele căilor respiratorii și peste iritarea ochilor și-au dat drumul din nou la fotbal, cei de la FC Aninoasa fiind tot mai copleșiți și rămânând astfel, după prima repriză, doar cu ocazia lui Codroiu de până la întreruperea partidei, „capul” atacantului dâmbovițean fiind scos, miraculos, de lângă colțul stâng al buturilor sale de către un Bolboașă care continuă să aibă o formă foarte bună. Scăpați OK de această fază, portarul lor securizând acel 1-0 de pe tabelă, ploieștenii au presat tot mai mult, iar Ciocâlteu (32) și Arnăutu (36) au dus scorul la unul de… forfait, ulterior unor acțuni personale pe parcursul cărora au demonstrat tehnicitate, dribling fin, viteză și un bun control al balonului. Și 3-0 avea să fie rezultatul de la finele reprizei, prelungită firesc cu… 10 minute!

La reluare, Romulus Ciobanu, tehnicianul Petrolului, a făcut o schimbare benefică, una care a condus și la o… altă schimbare: a intrat Claudiu Tudor, în locul discretului Andor, și banderola a trecut pe brațul lui de pe cel al căpitanului cu numărul doi, Chindriș. Și al doilea mitan a fost tot al „galben-albaștrilor”, care au marcat chiar cu un gol mai mult decât în primul, mai ratând și alte oportuinități de a înscrie, gazdele rezumându-se doar la golul de onoare și foarte puține ocazii de a mai marca. În acest context, de explozie ofensivă a petroliștilor, nu a mirat pe nimeni scorul final, 7-1, reușita lui Codroiu (57), la 4-0 pentru adversari, nesperiindu-i deloc pe ploieșteni, replica lor fiind pe cât de severă, pe atât de frumoasă! Mai întâi, Arnăutu (51) a deviat, inteligent, mingea în dreapta lui Tătar, la șutul lui Velisar, apoi a bifat hat-trick-ul (71), de la punctul cu var, nou-intratul Lambru luându-și rolul în serios – după ce centralul îi refuzase dacă nu un penalti, măcar o lovitură liberă directă de lângă linia careului mare, în zonă centrală – și scoțând o lovitură de pedeapsă atât de clară, încât a fost și acordată! Ultimul sfert de oră i-a aparținut aceluiași tânăr fotbalist, parcă stimulat de apariția reportajului cu el în rolul principal pe celebrul canal de știri american CNN! Lambru s-a implicat în toate fazele de atac, șutând, centrând și… marcând ultimele două goluri ale echipei sale și ale meciului, în minutele 74 și 88, cu pieptul, din cădere de la 7 metri, mingea ștergând bara dreaptă înainte de a se culca frumos în plasă, respectiv printr-un șut pe jos, pe sub Ionuț Grigore, la deschiderea perfectă a lui Ciocâlteu. Trimis între buturi cu două minute înainte de a se intra în ultimul sfert de oră al întâlnirii, fratele antrenorului cu portarii al Petrolului, Cătălin Grigore, a părut mai bun decât cel pe care l-a schimbat, Tătar, fizicul său fiind impunător și arătând mai mult curaj la 37 de ani!

Victoria la scor a „lupilor” a fost parcă o revanșă față de jocul fad oferit în urmă cu șase zile pe propriul teren, la acel de repede de uitat numai 1-0 cu Sporting Roșiorii de Vede. Echipă care a capotat, acasă, cu același rezultat ca și pe „Ilie Oană”, în partida cu colega de întrecere din județ, AFCM Alexandria, cea din urmă impunându-se la limită prin reușita lui Calofir. Revenind la meciul de la Aninoasa, un succes clar al ploieștenilor, de remarcat fiind evoluția tuturor băieților lui Romică Ciobanu, inspirația acestuia la schimbări, toate fiind cu un anume efect benefic, și un bonus pentru Arnăutu, Ciocâlteu și cei trei „U 19”, Olaru și, mai ales, Velisar și Lambru! Același „boom”, ca joc și ca scor, este de așteptat și la prima nocturnă a anului de pe cel mai mare stadion din Ploiești, sâmbătă, 24 martie, de la ora 17.00, în compania echipei CS Tunari, pe care Petrolul a învins-o în tur, la Buftea, cu 1-0.

FC ANINOASA: R. Tătar (73 – I. Grigore) – Grigorescu, S. Pahonţu, V. Neaga, I. Diţă (73 – G. Matei) – Blas, R. Lică (45+2 – C. Dinu) – Călinescu, Maican (cpt), Nedelea – Codroiu. Antrenor: Haralambie Becheanu. Manager sportiv: Cristian Bălașa.

FC PETROLUL: Bolboașă – Prunescu (68 – Antoche), Ichim, A. Olaru – S. Tudor (55 – Lambru), M. Chindriș (cpt), Andor (46 – Cl. Tudor), Velisar – Ciocâlteu, S. Arnăutu, N. Popescu (55 – R. Catană). Colectiv tehnic: Romulus Ciobanu (antrenor principal), Ciprian Pura (antrenor secund), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor)., Marius Haită (preparator fizic).

Arbitri: Bogdan Ionuţ Anghelinei – Florian Alexandru Vişan (ambii din Galaţi) și Daniel Vlase (Slobozia Conachi-Galați)

Observatori: Gabriel Oprea (Snagov), pentru joc, și Mugurel Vădan (București), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: N. Popescu (26), Blas (31), V. Neaga (38), C. Dinu (66).

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.sportonlineph.ro