Dublu norocos „+4” pentru FC Petrolul! Transferul de „putere” s-a făcut cu o victorie, chiar și după o grevă! Urmează ca satisfacția succesului să aducă și banii necesari supraviețuirii?
Dragos Trestioreanu -
„U” Cluj nu și-a putut lua revanșa, vineri seară, în fața Petrolului după eșecul de la Mediaș, din turul sezonului regular, scor: 0-1. Dar nu pentru că adversara ar fi jucat extraordinar, nefiind nimic nou în jocul „lupilor”‘, ei evoluând mereu la fel și cu vârf de atac pe teren, și fără acesta. Numai că, împingerea lui Budescu cel mai mult spre buturile lui Iliev, una care a semănat cu utilizarea cu succes, cândva, a lui Teixeira la FC Brașov, a permis tehnicitate, în favoarea luptei ca la galere în avangardă. Precum o făcea, dar cam fără folos, Ivanovski sau, chiar, și Irobiso, uneori. Ceva mai subțiat în talie, Budi a alergat mult, a pasat cum numai el știe, i-a și ridiculizat, câteodată, pe molatecii fundași ai formației clujene și a făcut, vreme de trei sferturi din meci, normă dublă: a fost și vârf de lance, și regizor într-un mod de a se juca diferit de ceea ce este el obișnuit. Adică, unul în care să nu încasezi gol primează în fața celui de a-l marca. Coroborat cu prestația de doi lei a Universității Cluj, succesul Petrolului a venit cumva de la sine. Nu a fost chiar simplu ca bună ziua, dar nici cine știe ce dificil.
S-a început, înainte de primul fluier al „șefului” unei brigăzi eminamente oltene, Sebastian Colțescu, cu fotografia obișnuită. Numai că, acum, în fața celor 11 jucători, de fapt pe jos, în iarbă, a stat un banner pe care era inscripționat: „PLECAȚI!”. Cine s-o facă nu era greu de înțeles, fiecare petrolist văzând toată săptămâna un comunicat al ultrașilor și a și auzit de protestul prin grevă al jucătorilor. OK, a plecat Costel Lazăr, a o face în concediu și apoi de tot înseamnă același lucru. Adică… TOT PLECAT! Dar e la singular, restul până la plural rămânând la stadiul de deducție: Octavian Grigore, Mihai Constantinescu și Ion Cojocaru? Mai exact, cele trei persoane vizate de ultrași de a părăsi clubul găzarilor, odată cu președintele executiv? Făcând o mică paranteză, îmi aduc aminte că prin 2016 și 2017 dacă i se atingea și-un fir de păr lui Tavi Grigore, se risca a se merge în nesiguranță pe stradă. Însă, vremea vine, vremea pleacă! Cert este că actualul transfer de „putere”, atunci când va depăși perioada exteriorizării unei imense bucurii la finalul unui meci câștigat va trebui să își dovedească și utilitatea. Pe șleau, a se aduce banii pe care antecesorii nu au fost în stare s-o facă. Dacă nu se va întâmpla astfel, firește că totul a fost în van.
Revenind la meci, a fost unul în care s-a primit una dintre cele mai slabe replici a lui „U”, atât față de sezonul trecut, cât și chiar față de cel actual. Cu o echipă din subsolul ierarhiei care a avut numai două ocazii de gol tot jocul, ambele în prima repriză, ale lui Thiam și, mai ales, Briceag, iar în rest – să fiu iertat! – numai a „plimbat ursul”, de parcă nu se știa că există și o poartă adversă, nu a fost greu. Adică, să se speculeze o fază fixă și apoi un cadou de curtea școlii. Faze ce-au venit exact când trebuia: înainte de a se merge la vestire, pentru pauză, respectiv înaintea fluierului de final. Meijers a fructificat, cu o lovitură abilă de cap, centrarea de manual, din cornerul de pe dreapta al lui Budescu, din minutul 45+4, iar Cioiu a finalizat, în 90+4, pasa – tot de manual – a unui… adversar, fundașul central Ispas. Au fost două premiere: primul gol în Liga 1 al olandezului, care mai marcase în eșalonul secund, și cel dintâi pentru Petrolul al înlocuitorului lui Budescu în Superligă, după cele marcate de el în echipamentul Academicii Clinceni, la același nivel.
Altfel, parcă pe linia Mondialelor din Qatar, arbitrajul a fost uneori confuz. Colțescu nu a stat la discuții prea mult cu arbitrii din camera VAR, la faza golului lui Meijers, precedat de o ciocnire a lui Măzărache cu Simion. Au mai fost și alte faze, precum un corner vizibil și din avion, la un șut al lui Seto, plus alte decizii ciudate, ca hențul aceluiași Meijers aproape de centrul terenului, ignorat cu nonșalanță de către centralul partidei. Cum meciul s-a terminat însă cu 2-0 (1-0) nu se poate vorbi însă de vreo contribuție a arbitrului la victoria Petrolului. Explicația reală a fost dată, cu fair play, de antrenorul oaspeților, Eugen Neagoe: „Le mulțumim suporterilor care au făcut deplasarea. Sincer, ne-am prezentat rușinos. Să nu poți să faci cinci pase, să dai mingea la adversar, cum o ai să greșești… Nici dacă vii de la cârciumă și intri pe teren nu poți să faci greșelile pe care le-am făcut noi în această seară. E bine că vine vacanța și avem timp să punem anumite lucruri la punct. Veți vedea că vom lua măsuri. E foarte greu să ne prezentăm de maniera asta. Cred că băieții au luat-o de bună cu ghinonul… Ghinionul și-l mai face și omul, e clar că noi în seara asta nu meritam nimic. Aia de la golul al doilea nu ai voie să faci. Nu ai voie să faci o asemenea greșeală. Am făcut o prostie mai mare decât cea din prima repriză. Sunt dezamăgit, sunt foarte supărat. Mi-am prezentat scuzele în fața suporterilor pentru chinul îndurat ca să vadă jocul. Trebuie să facem schimbări și le vom face”! Până una-alta, FC Petrolul a revenit în „Top 6”, acolo de unde a scos-o pe abia intrata Sepsi Sfântu Gheorghe, câștigătoare cu 4-1 (1-1) pe terenul echipei UTA, la Arad. Și mai mult ca sigur acolo vor rămâne „lupii” până la returul lui „Primvs Derby”, de miercuri, 14 decembrie, de pe „Arena Națională”. Asta pentru că este mai greu de crezut că Hermannstadt Sibiu o va învinge, în deplasare, pe FC Voluntari și va sări peste Petrolul.
Foto: www.prosport.ro