Cu fotbaliștii și antrenorul principal în vacanță de aproape o săptămână, conducerea Petrolului va face în curând analiza prestațiilor celor care au lăsat echipa pe locul al VIII-lea! De la 20 februarie 2021 încolo, numai… șase succese la rând vor oferi siguranța unui play-off cu șanse de promovare!
Dragos Trestioreanu -
Sâmbătă, 5 decembrie 2020, de la ora 13.50, odată cu ultimul fluier al centralului ieșean Vlad Baban, cel care a pus capăt meciului dintre Unirea Slobozia și Petrolul Ploiești, echipierii învingătorilor, cu scorul de 3-0, oaspeții, mai precis, au intrat în vacanța de iarnă. Una care va ține aproape o lună, adică mai mult ca niciodată, parcă, dar meritat după o pauză dintre campionate foarte scurtă, din vara acestui an nenorocit de pandemia de coronavirus. După o altă lună, plus trei zile, adică de la 6 ianuarie 2021, data reluării antrenamentelor, după cum notează www.fcpetrolul.ro, și până pe 9 februarie, atunci când se va combate în optimile Cupei României, Viorel Moldovan și staff-ul lui – sau… alții, dacă se va aprecia că locul 8 în ierarhia de la final de an ocupat de Petrolul este sub pretenții! – vor avea timp berechet. Evident, pentru a crea condițiile optime ale unui prim semestru al anului viitor cu totul altul decât a fost toamna celui în curs. Mult mai bun, se subînțelege.
Până atunci însă, în ziua de dinaintea week-end-ului care urmează, conducerea executivă – în prezența lui Mădălin Mihailovici, CEO al partenerului finanțator, Veolia România – se va întruni într-o ședință de analiză, cu scopul de a se înțelege cât mai corect de ce numai această poziție în afara locurilor de play-off, de ce atâtea eșecuri pe teren propriu, chiar și când Petrolul a fost gazdă la… Buftea, de ce un joc mai degrabă trist, ci nu pragmatic, așa cum se spune că ar fi cel care ar semăna cu al „lupilor”. Și continuând, de ce perpetuarea unei strategii cvasi-falimentare a folosirii în continuu a mingii lungi, în condițiile în care nu există în lot fotbaliști care să aplice eficient acest gen de a evolua, de ce o fluctuație mult prea mare în ceea ce privește alcătuirea primului „11” ș.a.m.d. Evident, nu au fost numai puncte gri-negre, ci și albe, iar acestea cu siguranță urmează a fi scoase în evidență și ele. Cum ar fi, de exemplu, al doilea golaveraj din întreaga ligă a doua, după liderul FC U 1948 Craiova, sau numărul mare de goluri raportat la cel din din sezonul trecut, ca și puterea de a răsturna, nu numai o singură dată, rezultatul de pe tabelă, ori victoriile bifate pe terenuri pe care nici primele clasate nu au reușit să plece sub scut, așa cum se zicea în mitologia greacă.
Cu același prilej, adică vineri, 11 decembrie, se aude că s-ar mai discuta și despre numele jucătorilor care ar putea fi împrumutați la alte echipe, fie din județ, fie din alte părți. Se mai zice și că ar mai fi vorba și despre unele plecări. Nu multe, s-ar părea, dar unele bine cântărite, pentru a nu se face greșeli precum în trecutul apropiat. Tot așa cum s-ar putea discuta și despre căutarea resurselor pentru a se aduce, în schimb, fotbaliști tineri, dar nu numai Fotbaliști capabili de a crea plusvaloare, așa cum „sună” limbajul corporatist. Dacă se vor aplica „plombele” necesare pe posturile care chiar o impun, dacă se va îmbunătăți oferta „underilor” cu nume nu doar de „uz intern”, timp va fi din belșug să se evite scuza de până acum a lipsei celui pentru omogenizare, pentru asimilarea schemelor tactice, altele decât unica „minge lungă și pe a doua” etc. Răbdarea fanilor „lupilor” nu-i deloc mare acum, iar asta pe bună dreptate. Dar trebuie totuși să mai reziste puțin, fiindcă se va afla, încet-încet, ce se va schimba la Petrolul până la reluarea pregătirilor, atât pe bancă, cât și pe teren, sau nu se va schimba mare lucru. Așteptarea nu va fi lungă, cert.
Foto: www.fcpetrolul.ro