Cu gândul exclusiv la al patrulea succes consecutiv. Petrolul va combate, vineri, cu un nume la fel de celebru în fotbalul românesc, Ripensia

Dragos Trestioreanu -

Cu gândul exclusiv la al patrulea succes consecutiv. Petrolul va combate, vineri, cu un nume la fel de celebru în fotbalul românesc, Ripensia

La o „posesie” distanță, cum s-ar zice în baschet, mai exact la trei puncte de liderul la zi al Ligii a II-a, Chindia Târgoviște, Petrolul – ca… deschizătoare de pârtie a etapei a XVI-a, jucând vineri, 9 noiembrie 2018, ora 18.00, pe arena Ilie Oană, cu timișorenii de la Ripensia – poate să-i sară în clasament pe dâmbovițeni. Asta, evident, dacă se va impune în fața bănățenilor, indiferent de scor. Sigur, în condițiile în care nici Chindia, nici Clinceniul și nici Snagovul, ultimele două doar cu un punct deasupra echipei Petrolul, în ierarhie, nu joacă vineri, probabilitatea ca Marius Chindriș & Co. să rămână pe locul 1, și la finele etapei, pare una mai mică. Însă, important este că, măcar provizoriu, Petrolul poate ajunge șefă de pluton. Adică, așa cum nu a mai fost deloc în acest sezon!

Cu aproape 28 de ore înaintea primului fluier al jocului dintre FC Petrolul și Ripensia Timișoara, antrenorul principal interimar Octavian Grigore – nu ar mira însă ca acest interimat să se întindă până la… finele anului 2018, bifând, de când a coborât iar pe bancă, trei victorii din tot atâtea posibile! – a susținut, alături de mai vechii săi elevi din L4 și L3, Alberto Olaru, și Sergiu Arnăutu (L3), o conferință de presă. Scopul a fost, desigur, prefațarea disputei cu trupa preluată, și fizic, de luni, de către Alexandru Pelici, care va fi ajutat de secunzii Călin Mada și Iulian Munteanu (prezent în spațiul tehnic la etapa precedentă) și antrenorul portarilor, Gheorghe Stoianov, zis Gyuszi. Alex Pelici făcuse minuni cu Hermannstadt Sibiu, în al treilea și al doilea eșalon, fiind debarcat, din cauza lipsei de răbdare a conducătorilor ardeleni, după un debut totuși bun în primul eșalon. Cu 9 puncte din 9, bifate la ultimele trei partide, toate cu Tavi Grigore pe bancă, dintre care două în deplasările de la Daco-Getica București și, respectiv, Dacia Unirea Brăila, petroliștii țintesc – au spus-o și jucătorii prezenți la conferința de presă, a întărit-o și tehnicianul lor – încă un succes, al patrulea la rând. Odată obținute încă 3 puncte, nu numai locul 1 va fi al Petrolului, cel puțin până sâmbătă, ci – indiferent de rezultatele celelalte ale rundei cu numărul 16 – „lupii” vor respira tot în buza podiumului. Sau chiar de acolo, dacă Pandurii Târgu Jiu, în deplasare, și Universitatea Cluj, acasă, le vor încurca pe Chindia Târgoviște, respectiv Academica Clinceni. Mai greu de crezut totuși că și Sportul Snagov va claca în meciul cu ASU Politehnica, în urbea de la malurile Begăi. Dar, cine știe?

Până una-alta, Grigore – care ține top-secret lotul de 18 pe care l-a luat cu el în cantonament, după antrenamentul de joi după-amiază! – vorbește despre pragmatism și cere înțelegere față de „scopul care scuză mijloacele”, adică puncte, nu (și) spectacol. Speră însă că va veni și vremea show-ului, atunci când Petrolul va fi, desigur, ca și promovată! Se aude însă că din efectivul de 18 nu ar lipsi olandezul Jeroen Lumu, cel care a fost învoit la un antrenament, săptămâna aceasta, și apoi a făcut pregătire separată, din cauza unei răceli, și nici Claudiu Herea, bucureșteanul suferind miercuri, pe teren, o accidentare la cap, fiind cusut imediat la fața locului. Prezent la ședința de pregătire de ieri, de pe arena Ilie Oană, ultima de dinainte de meciul cu Ripensia, Toto Tamuz pare a nu fi intrat în lotul care va fi trecut în raportul de joc vineri, fiind iar în recuperare. Absențe certe sunt cele ale lui Laurențiu Marinescu, după o lovitură primită în genunchi, la partida cu Farul, Sebastian Ghinga, absent de trei săptămâni, după o intervenție chirurgicală, și care va reveni abia de luni la antrenamente ușoare, și Lucian Cazan, ultimul suferind de o microleziune musculară în timpul meciului de la Brăila. În rest, doar fotbaliști apți de joc, dintre care se speră că Octavian Grigore i-a ales pe cei mai buni.

Alex Pelici, care semnase deja cu „Ripi” la puțină vreme după despărțirea de trupa sibiană, dar decisese de comun acord cu staff-ul de conducere al timișorenilor să preia cârma tehnică abia în pauza de iarnă, s-a prezentat luni la antrenamente, pentru că era clar că interimatul unor antrenori fără patalama grozavă putea să facă deranjul și mai mare. De altfel, acum, Ripensia – cândva cvadruplă campioană a României, se află acum pe un loc retrogradabil (16), cu 14 puncte, cu 18 în urma Petrolului, a câștigat doar de trei ori, a remizat de cinci și a pierdut de șapte, marcând 18 goluri și primind cu 10 mai mult. E drept, se află la doar un punct sub echipele de pe pozițiile a XIV-a și a XV-a, unele de salvare, Aerostar Bacău, respectiv Luceafărul Oradea. Pelici are talentul unui constructor de echipe, a unui lord din fotbalul autohton, a unui antrenor iubit de jucătorii lui, calități care îl ajută la super motivarea băieților săi. Iar, cum Ripensia se descurcă mai bine „afară”, meciul de vineri se anunță a fi totuși dificil pentru „lupi”. Asta mai ales că la timișoreni evoluează și fundașul dreapta Bogdan Străuț, trecut pe la SC FC Petrolul în sezonul salvării de la retrogradare și venit la „Ripi”, după începutul campionatului, de la… ACS Poli Timișoara, mijlocașii Adrian Zaluschi, fotbalistul cu cască detașat la aceeași echipă bănățeană, după ce se recuperase nouă luni ulterior unei triple fracturi craniene, și Alexandru Popovici, venit tot mai târziu și tot de la ACS Poli, și atacantul senegalez, vestit pentru  „foarfecele” senzaționale ale sale, Gueye Mansour. Cei patru au în CV trecute prezențe în Liga 1. În lot, mai este și un japonez în vârstă de 23 de ani, Takenori Kawagoe, în schimb lipsind tânărul și talentatul golgheter Andrei Dumiter (20 de ani; suspendat pentru cumul de cartonașe) și juniorul „U 19” Dragoș Țieranu (18 ani), selecționat pentru turneul final al Campionatului European de profil. Competiție de la care vor lipsi însă petrolistul Valentin Țicu, astristul Gabriel Șerban și Mihăiță Lemnaru, de la… Ripensia, fiul președintelui Unirea Slobozia, Ilie Lemnaru, fiind neconvocat și el, pe nedrept, de către arădeanul Dan Oprescu.

Arbitrul întâlnirii cu a doua echipă timișoreană contra căreia combat ploieștenii, etapa viitoare urmând a treia, ultima, ACS Poli, pe „Dan Păltinișanu” sau pe „Electrica”, este Vlad Băban, din Iași. Moldoveanul va fi asistat de doi… sărbătoriți de astăzi, Mihai Marian Ionescu (comuna Suseni, județul Argeș) și Adrian Mihăiță Noroc (Botoșani). Rezerva parcă, deja, și-a luat „abonament” la meciurile Petrolului, bucureșteanul Cristian Georgescu fiind regăsit des alături de găzari, acasă sau în deplasare! Observator de joc a fost delegat Mircea Bucur, care va veni de la Târgu Mureș, iar cel de arbitraj are rădăcini de… prahovean, tatăl lui născându-se în județ și apărând buturile Petrolului, înainte de 1989. Este vorba despre Gheorghe Constantin, alias „Costică Vâlcea”, fost președinte al CCA, și de fiul său, Augustus Constantin, cel care stă, de fapt, mai mult prin București, decât prin Râmnicu Vâlcea, așa cum îi scrie în CI.

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.liga2.ro