Cu meciul Portugalia – Spania a… început cu adevărat Cupa Mondială! Ronaldo, primul hat-trick din Rusia!

Dragos Trestioreanu -

Cu meciul Portugalia – Spania a… început cu adevărat Cupa Mondială! Ronaldo, primul hat-trick din Rusia!

În primele două zile ale Cupei Mondiale din Rusia s-au disputat patru meciuri, s-au marcat 13 goluri, s-a înregistrat un rezultat de egalitate și nu s-au prea consemnat erori mari de arbitraj.

Nivelul primelor trei partide a fost totuși unul destul de modest, doar derbiul Portugalia – Spania, ultimul joc de vineri, 15 iunie, a… anunțat că a început cu adevărat turneul final al Campionatului Mondial! După ce joi, 14 iunie, Rusia și Arabia Saudită au deschis ediția 2018 a Cupei Mondiale, gazdele competiției câștigând la un scor nesperat de mare față de desfășurarea confruntării, 5-0, și primele două dueluri de vineri nu i-au prea mulțumit pe iubitorii de fotbal neutri, din punctul de vedere al spectaculozității.

Mulțumiți de scorul final au fost, desigur, fanii Uruguayului, pentru acel 1-0 cu Egiptul, cu gol marcat de Jose Gimenez abia în minutul 89, fundașul central al lui Atletico Madrid înscriind, cu capul, din centrarea de pe dreapta a rezervei utilizate Carlos Sanchez, echipierul mexicanilor de la Monterrey! Fără vedeta Mohamed Salah, lăsată tot meciul pe bancă – la Ekaterinburg, arena pe care joacă Eric Bicfalvi, la echipa Ural – de către selecționerul argentinian Hector Cuper, pentru a se reface în totalitate după accidentarea serioasă suferită în finala Ligii Campionilor, egiptenii nu au avut deloc zvâc în careul mare advers. Ba mai mult, au fost salvați în câteva situații grele de portarul lor, Mohamed El-Shenawy, cel care l-a ținut pe bancă pe cel mai bătrân fotbalist de la actuala ediție a Cupei Mondiale, Essam El Hadary (trecut de 45 de ani)! Apărătorul buturilor lui Al Ahly Cairo a fost imbatabil în câteva rânduri în fața unui Luis Suarez… anonim fără Lionel Messi alături! Și mai bătrân este însă selecționerul Uruguayului, Oscar Tabarez, acesta având vârsta de 71 de ani! Tabarez se deplasează cu ajutorul unei… cârje!

Chiar și mai mulțumiți, dacă se poate spune așa, și tot de scor, au fost suporterii echipei naționale a Iranului, care nu cred că visau că favoriții lor urmau să debuteze la acest turneu final cu o victorie în dauna mai bine cotatei selecționate a Marocului. Însă, prima surpriză a venit chiar în a doua zi a Mondialului, autogolul jucătorului lui FC St.Pauli, trupă din 2.Bundesliga, Aziz Bouhaddouz, din minutul 90+5, stabilind scorul final, 1-0, al unui duel în care marocanii au părut mai buni, dar și iranienii i-au dat destule emoții goal-keeper-ului advers, Munir Mohad Mohamedi. Însă, nici el nu a mai avut ce face, atunci când, la o lovitură liberă executată de pe stânga, Bouhaddouz a trimis cu capul, din plonjon, lângă bara dreaptă a propriei porți, uluindu-și coechipierii aflați pe terenul de la Sankt Petersburg, ca și pe cei de pe bancă!

În sfârșit, meciul-vedetă al zilei, cel de la Soci, dintre Portugalia și Spania, a meritat toți banii! A fost recitalul lui Cristiano Ronaldo, care a scos un penalti în minutul 4, păcălindu-l pe colegul de la Real Madrid, Nacho, tot el și transformându-l, și-a readus echipa la conducere pe tabelă, cu 2-1, la un șut al său balonul ajungând în plasă în urma unei gafe a lui David de Gea (minutul 44), portar care i-ar putea deveni… coleg în sezonul următor, iar cu 120 de secunde înainte de scurgerea timpului regulamentar de joc, a oferit golul serii – ex-aequo cu… Nacho, de fapt! -, în urma unei lovitură libere executată senzațional. A fost primul hat-trick al lui CR7 la un turneu final de CM! Între timp, Diego Costa (24 și 55) egalase de două ori scorul, la 0-1 și, respectiv, 1-2 până ce fundașul dreapta al Spaniei prinsese, în minutul 58, un voleu senzațional, pentru 3-2 în favoarea ibericilor: bară-bară-gol! Ce mai, un meci de senzație, între două dintre cele mai bune echipe naționale prezente la Cupa Mondială din Rusia! În ceea ce privește golurile, șase la număr, rezultatul final fiind 3-3, a fost o afacere… madrilenă 100%: patru marcate de fotbaliști de la Real (Ronaldo și Nacho) și două – de unul de la Atletico (Costa)! De subliniat însă că, în urma primei reușite a atacantului Spaniei, centralul italian Gianluca Rocchi a consultat sistemul VAR – premieră absolută la Cupa Mondială din Rusia -, iar apoi a confirmat-o. Însă, a părut că arbitrii desemnați să urmărească acest meci pe ecranele TV, deși au la dispoziție foarte multe reluări, s-au înșelat, brazilianul naturalizat spaniol trântindu-l la pământ, în faza premergătoare, pe… brazilianul naturalizat portughez, Pepe, iar asta printr-o lovitură cu cotul în gât!!! Dacă nici VAR-ul… nu vede, s-au dat banii de pomană pe el, atunci când decid tot oamenii, nu vreun aparat!

Sâmbătă, 16 iunie, zi și mai tare în Rusia, acolo unde sunt programate nu mai puțin de patru întâlniri, care vor debuta la 13.00 (ora României), cu partida de la Kazan, dintre Franța și Australia, va continua, de la 16.00, cu Argentina – Islanda, de la Moscova (arena Spartak), apoi va veni rîndul disputei de la Saransk, dintre Peru și Danemarca, urmând ca selecționatele Croației și Nigeriei să evolueze în vedetă, de la 22.00, la Kaliningrad. Se anunță partide interesante, cu favoriți echipele naționale ale Franței, Argentinei și Croației, fiind mai greu de ales un solist la penultimul joc al zilei.

Foto: Getty Images