„Cu Mihai Velisar, după primul lui meci ca integralist la echipa națională U 21” – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 3)

Dragos Trestioreanu -

„Cu Mihai Velisar, după primul lui meci ca integralist la echipa națională U 21” – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 3)

Joi, 10 octombrie 2019, ora 23.00, sau cam așa, nu mai țin minte chiar exact, dar nici nu are mare importanță așa ceva, holul dinspre vestiarul Petrolului, atunci însă al echipei naționale „U 21” a României, cea care tocmai terminase victorioasă meciul cu reprezentativa similară a Ucrainei. Un meci greu terminat însă en-fanfare de tricolorii noștri. Pe unul dintre ei, deși eram deja cam obosit și mă aștepta de redactat și cronica partidei, l-am așteptat preț de vreo 45 de minute, poate și mai bine, pentru a-l revedea și a mai discuta câte ceva cu el. Am ținut morțiș s-o fac, fiindcă aproape cert, dacă nu chiar cert, deja, nu o să mai am posibilitatea decât dacă Petrolul va promova în Liga 1! Dar nu pentru că voi mai avea prilejul să discut cu el des, ci numai de maxim una sau de două ori pe an! Încă o fi, nu știu exact, dar voi afla, al clubului găzarilor sau poate că nu, așa cum afirma cineva, aseară, pe o rețea de socializare, sub poza care ilustrează acest text, nu va mai sta pe la Ploiești. Fără a avea încă o confirmare, deoarece nici nimeni din staff-ul Petrolului… nu l-a așteptat după meci, înclin totuși să cred că nu ar mai fi „lup” în acte, în suflet cu siguranță rămânând pe viață.

Când s-a înființat, în vara lui 2016, noul Petrolul, sub CIS-ul AS Petrolul ’52 Ploiești, l-am întrebat pe cel dorit atunci, de către suporteri, drept președinte executiv, este vorba bineînțeles de Cristi Vlad, în ce tineri fotbaliști ai defunctului centru de copii și juniori al SC FC Petrolul, pe care îl și condusese spre final, are încredere că vor avea un viitor frumos și vor fi și utili în drumul de readucere a Petrolului în Liga 1. A început lista cu Mihai Velisar, integralistul de acum de la al doilea meci al lui la România „U 21”, și – apoi – a continuat cu alții. Era, din nou mea culpa, prima oară când îi auzeam numele lui Velisar și nici nu știam, firește, că joacă pe postul de fundaș stânga. Însă, de-atunci, i-am ținut minte numele. Tavi Grigore l-a folosit intens un sezon, cel din Liga A Prahova, iar asta i-a folosit în Liga a III-a, când s-a remarcat și la un nivel mai sus. Absolut bizar, după promovarea Petrolului în Liga 2, nu știu cărei „minți luminate” i-a venit ideea să îl împrumute în eșalonul al treilea, la SCM Gloria Buzău. Deși există câte unii care vor să ascundă adevărul, buzoienii își doreau în vară să-i prelungească detașarea, știind asta de la un membru al staff-ului tehnic de la Gloria, din campionatul trecut. Însă, a apărut oferta Gazului Metan Mediaș și a fost vca onorată, ardelenii combătând cel dintâi eșalon. Eh, aici merită să mai zăbovim.

Am știut mereu că fiecare fotbalist care a fost sau este la Petrolul a avut ori are parte nu numai de simpatii, ci și de antipatii. Nu i-aș acuza de haterism pe cei din  urmă, ci reacțiile lor le-aș pune pe seama celebrului „de gustibus…”. La fel, nu i-aș acuza de cine știe ce rea-voință pe cei care l-au direcționat pe Velisar fie la Buzău, fie la Mediaș că nu ar fi ținut sau nu țin la Petrolul. Nu, dimpotrivă. Așa țin ei la club, la echipă, gândindu-i viitorul exclusiv prin vânzări, nu prin a ține cu dinții de jucătorii de viitor. Căci ceilalți, se știe, nu se vând. Așa au crezut sau încă mai cred ei că se poate ține la Petrolul. Pesemne că nu își pot închipui că – deși fac caz că Petrolul e un brand – echipa ar putea vreodată să se lupte, din nou, cu trupele din fruntea ierarhiei. Poate că ei își spun că Petrolul nu va mai fi niciodată altceva decât o participantă la competiții, ci nu și o performeră. Din acest motiv, preferă s-o transforme, când și când, într-un furnizor de tineri fotbaliști talentați pentru alte grupări care dau și bani pe ei. Mai ales, cazul Mediașului, când le pică și vreo pleașcă, precum în cazul lui Mihai Velisar! Contrar opiniei, din fericire nu prea largă, că Petrolul nu pierde mare lucru înstrăinându-l, acum, pe Velisar, apreciind posibil că 15.000 de euro, clauza de cumpărare, ar fi suficienți pentru club, eu nu așa văd viitorul pe termen scurt, mediu și lung al clubului găzarilor. Cum nici nu voi pleca urechea la cei care, în comentarii, îmi cer să nu mai insist să scriu despre acest subiect. Voi mai insista totuși, fiindcă mă va obliga… Mihai Velisar! Și în prezent, și în viitor!

Foto: Facebook Petrolul Non Stop