Cu multe noutăți în lot și un antrenor venit de-o săptămână, CSM Ploiești debutează în turneul semifinal al Diviziei A de baschet masculin

Dragos Trestioreanu -

Așa cum au promis, directorul executiv al CSM Ploiești, Cezar Stoichiciu, și președintele de onoare al secției de baschet din cadrul clubului sportiv al municipalității, Cătălin Burlacu, s-au „dat peste cap”, pe termen foarte scurt, și au întărit serios lotul de jucători, transferând nu mai puțin de nouă baschetbaliști. Unii cu experiență, alții – tineri de perspectivă, așa cum se zice. Asta după ce îl prezentaseră pe noul antrenor principal, Eugen Ilie, fost jucător al defunctei Vega Soced Ploiești, apoi tehnician al lotului național masculin „sub 18 ani” al României și, în faza preliminară a Diviziei A, al Științei București, câștigătoarea neînvinsă a grupei din care a făcut parte și CSM Ploiești. Ilie a fost anunțat oficial ca antrenor al CSM-ului în urmă cu două săptămâni, dar pregătirile cu actuala sa formație le-a început abia de luni, 15 februarie, având programat inițial un stagiu de șapte zile cu juniorii tricolori.

Astfel, la momentul debutului în turneul semifinal, la care participă încă cinci echipe, noul lot al ploieștenilor (foto; www.csmploiesti.ro) este alcătuit din următorii jucători, achizițiile având trecute între paranteze denumirile echipelor de la care au fost aduse, iar înaintea numelor – numărul de pe tricou, de la CSM:

Fundași: 3. Vlad Dogaru, 9. Vladimir Biasutti, 31. Sebastian Ionescu (CSM Oradea);
Extreme: 8. Vlad Dumitrescu, 4. Adrian Movileanu, 24. Angel Santana (Rapid București), 6. Marius Ciotlăuș (SCM Universitatea Craiova), 99. Amedeo Casale (Știința București), 14. Tudor Gârbea (Știința București), 23. Danilo Stanoilovici, 17. Alin Carabulea (CSȘ Ploiești), 16. Călin Dumitru;
Pivoți: 25. Andrei Căpușan (Știința București), 12. Mircea Neagoe, 17. Dimitris Rasty (BC Mureș Târgu Mureș), 13. Mihai Gavrilă (CS Gaz Metan Mediaș), 10. Andrei Ene, 15. Ștefan Ianuli, 15. Antonio Crăciun.

Secundul lui Ilie este un fost coechipier al acestuia, de la Vega Soced, Constantin Mircea, și cel din urmă fiind un ex-internațional, în cariera de jucător activ. Managerul secției de baschet e Dacian Vanc, cel care a trecut, după desființare, de la CSU Asesoft, la CSM Ploiești. Specialiștii apreciază că turneul semifinal, la care mai sunt prezente Timba Timișoara, Olimpic Baia Mare, Politehnica Iași, Cuza Sport Brăila și Știința București, va fi unul extrem de puternic, primele patru clasate, după 10 etape (cinci în tur și tot atâtea în retur), urmând a se califica în „Final Four”-ul de promovare în Liga Națională. Și, în afara Științei, cam toate se zice că își doresc accederea în primul eșalon, unele dintre ele având chiar și baschetbaliști străini în efectivele lor. Ceea ce CSM-ul nu a putut, fiindcă precedenta conducere interimară a clubului nu a solicitat, în vara trecută, la Federația Română de Baschet, pozițiile necesare pentru a se putea transfera și jucători din afara țării. Se speră însă că autohtonii vor reuși, până la urmă, să rezolve singuri ecuația readucerii unei formații din Ploiești în primul eșalon.

La debut, astăzi, duminică, 21 februarie 2016, la sala Olimpia, de la ora 19.30, se va consemna primul angajament din partida opunând gazdelor de la CSM Ploiești pe brăilenii de la Cuza Sport, ultima fiind singura echipă calificată în penultima fază a întrecerilor… fără să fi avut un bilanț pozitiv în ierarhia finală a grupei preliminare din Divizia A. Oaspeții de azi au pătruns în turneul semifinal de pe locul 5, într-o serie în care pozițiile II-IV au fost ocupate de echipe satelit ale unor cluburi din Liga Națională, care vor avea parte de o continuare a întrecerilor exclusiv cu astfel de grupări, ce nu au drept de promovare. Rămâne de văzut cum va fi reușit Eugen Ilie o omogenizare în regim ultrarapid și dacă brăilenii vor veni la Ploiești cu ceva nou față de ceea ce au arătat până acum în eșalonul secund.

Organizatorul partidei, CSM Ploiești, a optat pentru concursuri, la sală, în pauza mare, cei prezenți primind gratuit și tichete pentru a participa la o tombolă, premiul fiind o cină în doi la restaurantul Prestij, din Ploiești. La „Olimpia”, se mizează pe o prezență mai mare a iubitorilor sportului jucat la panou, păcat fiind că ora de început nu le oferă posibilitatea fanilor Petrolului, pasionați și de baschet, să ajungă în timp util, de la stadion, la sală. Poate, la celelalte confruntări de acasă se va manifesta mai multă atenție atunci când vor fi alese orele. Mai ales că nu există nicio impunere din partea vreunei televiziuni. După eforturile făcute recent, conducerea CSM-ului speră la un debut cu dreptul al noii trupe de baschet masculin a clubului. Reamintim o declarație a directorului Cezar Stoichiciu: „Vreau neapărat ca, la CSM, să reînnod tradiția echipei CSU Asesoft”! Primul pas a fost făcut…