Zeiță Fortuna, petroliștii îți mulțumesc din suflet! „Lupii” și-au luat revanșa în fața echipei FC Voluntari, pe care au condus-o, cu mult noroc, vreme de 85 de minute, incluzând și prelungirile!

Dragos Trestioreanu -

Zeiță Fortuna, petroliștii îți mulțumesc din suflet! „Lupii” și-au luat revanșa în fața echipei FC Voluntari, pe care au condus-o, cu mult noroc, vreme de 85 de minute, incluzând și prelungirile!

Văd și acum comentarii pe o rețea bine cunoscută de socializare care „spun” că, și dacă la această oră se mai juca meciul dintre FC Voluntari și FC Petrolul, tot nu ar fi marcat trupa lui Liviu Ciobotariu! Bine, tot așa cred că gândesc și unii dintre cei care au urmărit partida dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și CSU Craiova, alta în care gazdele au dominat, au irosit ocazii peste ocazii, din varii motive, și au pierdut. Cel mai important motiv pentru care s-a întâmplat astfel a fost… norocul învingătorilor. Și Petrolul, și „Craiova lui Rotaru” au fost îmbrățișate, sâmbătă seară, de Zeița Fortuna, de-a lungul unor confruntări în care, cu siguranță, suporterii lor au avut „palpitații”, adesea, până la ultimul fluier. Însă, atâta vreme cât și una și alta au marcat un gol, iar disputele s-au încheiat, repet, cu victoria lor, ba chiar în deplasare, știți cum se zice: în statistică rămâne numai scorul final, ci nu și cum a fost obținut!

Lăsând la o parte jocul din Ardeal, al cărui rezultat, 1-0 pentru CSU, i-a picat de minune Petrolului, să vedem cum a fost în vecinătatea vilei lui Gigi Becali, aflată peste gard de arena Anghel Iordănescu. Antrenorul principal al formației găzarilor, Nae Constantin, tot mai sobru și îmbătrânit înainte de vreme (și) de o barbă sură, a optat în continuare pe un modul 1-3-5-2. Unul în care, față de victoria în dauna Argeșului, din ultima etapă a turului sezonului regular, scorȘ 2-0, a schimbat, obligat de o clauză din contractul de împrumut, portarul titular cu prima rezervă. Mai exact, pe Vâlceanu cu austriacul Leitner, cel din urmă ajuns la al treilea meci între buturile „lupilor”; două în Cupa României și unul în Superligă, în toate fiind integralist și primind trei goluri, acasă, de la Sepsi, în competiția fostă KO. În rest, Nae Constantin l-a luat pe Măzărache de lângă Irobiso, așezându-l pe bancă, pentru o vreme, și l-a titularizat pe Bratu. Deci, numai două înlocuiri, de fapt așa cum și anunțase ante-factum. Tactica aleasă? Nimic nou, blocarea adversarului, care cred că a avut cea mai mare posesie a da din această ediție de campionat! Însă, o vrea, nu o vrea să recunoască, Constantin este un tehnician norocos. O spun cifrele, evident că nu el însuși, deși altfel este un tip foarte transparent. Din cele șapte victorii, Fortuna l-a mângâiat, nu o dată, pe frunte, tot așa cum și ghinionul, e drept, l-a făcut să sufere, în cele tot atâtea eșecuri, dintre care mai bine de jumătate au venit în minute de prelungire. Pentru meciul de la Voluntari, o bilă albă la schimbarea lui Grozav cu Velisar, cum trebuia și, mai ales, când trebuia.

Deși se zice că norocul nu se antrenează, Nae pare că poate contrazice acest clișeu. Cum să nu ai noroc la șirul cvasi-neîntrerupt de mari ocazii ale Voluntarilor? E adevărat că și trioul defensiv, cu Meijers în rolul lui… Tamaș, a reacționat bine, Mathaus devenind tot mai sudat cu olandezul și cu Huja. La fel, în cel puțin două faze cheie, Leitner a avut replici de nota 10. Însă, cu toate astea, ocaziile nu se mai opreau la buturile Petrolului. De ce? Simplu: echipa ploieșteană nu poate să țină de minge mai deloc. Îi lipsește coordonatorul! Deocamdată, cum s-a întîmplat sâmbătă, poate și din nostalgie față de fosta grupare, „regizorul” a privit jocul dincolo de marginea terenului, încălzindu-se. Și numai atât. În absența lui, se practică bubuitul mingii în jumătatea adversă către robustul Irobiso. Mai precis, singurul care se putea „lua la trântă” cu masivii Armaș și Meleke, dar și cu tânărul bine făcut Andres, înlocuitorul neașteptat al lui Matricardi, un alt vânjos și înașt cât bradul. Mijlocașii centrali, oricare ar fi ei, au în fișa postului defensiva, mai puțin atacul. Iar, din acest punct de vedere, cu transversala lui, pe care a trăsnit-o în repriza secundă, japonezul Seto a ieșit din tipar. Nu am înțeles totuși de ce brazilianul Jair, care chiar știe să dea pase deștepte, nu insistă și spre verticalizare. Ca să nu mai zic că, de la transformarea superbă a acelei lovituri libere la Târgu Ju, aducătoare de trei puncte în dauna „Craiovei lui Mititelu”, mijlocașul cariocas nu a mai tras un șut la poartă! Că nu a mai avut nicio fază fixă, pe dreptul, am înțeles. Câtă vreme dacă nu prea ataci, nici nu ai cum să obții lovituri libere din zona careurilor mari adverse.

Semne bune au oferit fundașii-mijlocași Borța și Țicu, ambii pendulând apărare-atac și au rezistat cu bine șla așa ceva. Bașca, internaționalul de tineret a bifat și un assist: angajare superbă, cu exteriorul piciorului stâng, a lui Grozav, care a profitat de trecerea balonului peste Meleke. Șutul din drob al lui Gicu, tot cu stângul, de pe la colțul suprafeței de pedeapsă, a fost de o inspirație extraordinară. Lui Fernandez i-a sărit peste el, din pământ, mingea, chiar acolo unde plonjase, adică la colțul scurt, din dreapta! Gol frumos, venit devreme, fiind numai minutul 10, atunci. A fost, dacă vreți, o telepatie pe ruta Voluntari-Ungaria, acolo unde soția lui Gică, handbalista Sorina, marcase de… 11 ori mai mult! Că așa-i în sportul cu mingea mică, așa cum sună limba de lemn: în handbal înscrii mai mult decât la fotbal! Și totuși, apoi, deși s-au mai jucat încă 85 de minute, cu prelungiri cu tot, FC Petrolul a câștigat cu acel gol al lui Grozav. Cum o mai făcuse la Mediaș, cu „U” Cluj, și acasă, în dauna Rapidului. Astfel încât, adăugând și reușitele din jocurile cu FC Botoșani și FC Argeș, ambele de pe „Ilie Oană”, plus cel de ieri, Gicu este golgheterul la zi al Petrolului, urmat de Irobiso, căruia i-a revenit, vreme de 95 de minute, rolul de buldozer. Unul pe care l-a jucat destul de bine. Nu a fost într-o zi prea grozavă însă junele Bratu, înălțimea și forța apărătorilor lui Liviu Ciobotariu fiind un handicap major pentru firavul „under”. A ajuns acum să arate mai bine… defensiv decât ofensiv, determinându-i astfel pe simpatizanții săi să fie tot mai nostalgici după șuturile lui senzaționale cu stângul. Bref, de la Voluntari, Petrolul putea pleca și cu un 2-0, dacă Seto ar fi avut norocul a câțiva centimetri mai jos la șutul său de la 16 metri, sau cu un 1-1, 1-2, 1-3, 1-4… Totu-i bine când se termină cu bine, iar în Ilfov chiar așa a fost: 1-0, final, pentru „galben-albaștri”! Un cuvânt de laudă pentru grupul de suporteri neobosiți pe tot parcursul meciului, care au ocupat însă numai 50% din spațiul destinat fanilor echipei oaspete! Urmează UTA, în campionat, și Unirea Slobozia – în Cupa României. Acum, dacă tot s-au legat două „victorii italiene”, nu ar deranja pe niciun suporter dacă și continuare va fi în același fel!

Foto: www.gsp.ro