Cu o victorie obținută prin viciere de rezultat și un meci de doi lei poți accede în play-off! Cu două „blaturi” exact când trebuie, ajungi, la fel, în ultima fază a campionatului Ligii a II-a! Nedreptățită și apoi câștigând degeaba în deplasare, joci în play-out! Așa e când unele se „aud”, iar pentru altele nu există nici ochi, nici urechi!

Dragos Trestioreanu -

Cu o victorie obținută prin viciere de rezultat și un meci de doi lei poți accede în play-off! Cu două „blaturi” exact când trebuie, ajungi, la fel, în ultima fază a campionatului Ligii a II-a! Nedreptățită și apoi câștigând degeaba în deplasare, joci în play-out! Așa e când unele se „aud”, iar pentru altele nu există nici ochi, nici urechi!

A face cronica meciului de la Cluj, de sâmbătă, 28 martie 2021, dintre FC Universitatea și Petrolul Ploiești, poate că nu ar mai fi fost cazul. Dar hai, așa, pentru statistică, să scriu că „lupii” s-au impus cu 2-1, în ceasul al 12-lea, după ce au deschis scorul în minutul 55, printr-un golazo al lui Silviu Pană – lob perfect de la trei metri dincolo de linia care desparte jumătățile de teren, Carol Taub (73) a egalat printr-un șut-centrare în cross, pe jos, stânga-dreapta, balonul intrând în plasă cu noroc, bară-gol, iar Armando Vajushi (90+3) a fost mai inspirat de la punctul cu var. Adică, din același loc în care, în secunda 43, Sergio Ribeiro a tras pe lângă buturi, ghicit fiind însă și de Raul Avram! Însă, asta după ce Petrolul avusese parte de o altă nedreptate, după cele din meciul pierdut acasă cu CS Mioveni, de runda trecută, portughezul nefiind agățat în careu de către autorul primei reușite a meciului! Un 2-1 după un 0-0 plictisitor în prima repriză, cu un final de meci în care, pe rând, „U” și adversara sa au avut șansa deciderii meciului. Portarul oaspeților a deviat in-extremis, peste bară, șutul lui Cristian Gavra, scăpat singur în lateral dreapta, iar omologul clujean, Vlad Muțiu, i-a blocat pe Vasile Buhăescu și Mario Bratu, după aceea. Junele Bratu s-a scos în finalul finalurilor, faultul asupra lui, în suprafața de pedeapsă, făcut de către Srdjan Luchin facilitându-le victoria ploieștenilor. A fost al doilea penalti, de fapt, cel de mai devreme al lui Tudor Telcean (84) asupra lui Armando Vajushi fiind lăsat nesancționat de către centralul Ionuț Coza! Noroc cu acela din prelungiri, la care ilfoveanul nu a mai avut ce face! Succes degeaba pentru play-off, acolo unde au ajuns, previzibil, și două echipe „cu mult noroc” (restul a se citi în titlu!!!)! Nu mai are rost să le numesc, fiindcă le știe toată lumea!

Vreme de 75 de minute, primele din jocul cu Universitatea, de pe „Cluj Arena”, m-am tot gândit că nu o fi avut Petrolul, sezonul acesta, chiar fotbaliști de… Champions League, dar de antrenori fără idei și inspirație a „beneficiat” din plin! Parcă „bând apă” după predecesorul său, actualul șef al staff-ului tehnic, care a stat tot meciul pe confortabilul fotoliu de pe stadionul din Ardeal, și din cauza drumului lung până la Cluj, și din a șocului de ieri, cu tentativa de mită, despre care cred că știe deja și un copil de grădiniță. Astfel, Octavian Grigore a făcut și el târziu schimbările, dar uite că i-a ieșit… rezultatul final! Nu l-a scos la pauză pe Pană, deși debutase și continuase la fel de modest partida în primul mitan, nu a procedat la fel cu Pol Roigé Rodríguez, căpitanul prinzând o zi infectă și fiind parcă… certat cu Vajushi, pe care nu l-a jucat în faze din care albanezul putea scoate mult. L-a lăsat și pe Mihai Constantinescu pe teren până ce băiatul chiar că nu mai putea nici să se orienteze pe gazon. Deși dezorientarea asta i-a cam fost caracteristică trei sferturi din meci! În schimb, introducerea în ultimul sfert de oră, într-un interval de numai cinci minute (76-81), a lui Mario Bratu, Sergiu Arnăutu și chiar Jhon Steven Mondragón Dosman a făcut toți banii. Cel dintâi a scos, reamintesc, lovitura de la „11 metri” victorioasă, al doilea a pasat perfect la marile ocazii atât a lui Buhăescu, cât și a aceluiași Bratu, ba fiind și trântit discret în careul mare, la o preluare cu capul! Iar al treilea, s-a remarcat, neașteptat, prin ieșiri inteligente din defensivă, folosit la „închidere”! De consemnat că Petrolul a avut numai șapte jucători pe bancă, celor șapte absenți anunțați deja adăugându-li-se și Romario Moise, accidentat în meciul de la… Chiajna!

Victoria aceasta a fost prefațată, sâmbătă seara, de un BREAKING NEWS pe siteurile centrale, dar nu numai de sport, cu privire la tentativa de mituire a arbitrului meciului dintre CS Mioveni și Areostar Bacău, încheiat cu 5-1 în favoarea gazdelor argeșene, după un 1-1 de la un moment dat. Centralul Andrei Antonie a anunțat organele abilitate că un reprezentant al Petrolului Ploiești i-ar fi oferit suma de 5.000 de euro, nespecificându-se însă și pentru ce! A fost vorba despre vicepreședintele executiv al clubului găzarilor, Mihai Dogaru, despre care s-a notat că a fost, aseară, sub ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Direcției Generale de Anticorupție. La finalul jocului de la Cluj, comentatorul postului Digisport s-a hazardat să afirme că este surprins de lipsa de reacție a FRF, în această speță, anticipând că probabil s-au așteptat rezultatele finale ale ultimei etape din sezonul regular și, în funcție de acestea, să se… mușamalizeze cazul! Când afirmi așa ceva, se presupune că ai și dovezi, nu? Are?!? Dar, vom mai avea timp de comentat despre această situație, urmată, tot aseară, de un comunicat al clubului ploieștean:

„Ca urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la faptul că Direcția Generală Anticorupție a inițiat o investigație pentru presupuse fapte penale ale unui reprezentant al clubului nostru, dorim să precizăm următoarele:

FC Petrolul Ploiești nu are calitate procesuală în nicio cauza penală și înțelege respectarea caracterului nepublic al acțiunii demarate de autoritățile române.

Clubul tratează cu maximă seriozitate această situație și va depune toate eforturile pentru aflarea adevărului”.

FC UNIVERSITATEA: Muțiu 5  – Telcean 5, Dican 6, Luchin 5 (cpt) – Pârvulescu 6 (71 – Golan 6), Atska 6 (65 – Gavra 5), Filip 4 (86 – Ștefănescu) – Meșter 6.5 (71- Ilieș 6), Ogbu 5 (65 – Pop 6), Ribeiro 4. Colectiv tehnic: Costel Enache (antrenor principal), Cătălin Munteanu (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Alessandro Cittadino (preparator fizic).

PETROLUL: Avram 7.5 – Olaru 7, Meijers 7, Huja 6.5, Țicu 6.5 – Pană 8 – Constantinescu 5.5 (76 – Bratu 7.5), Ekollo 6 (81 – Arnăutu), Roigé Rodríguez 5 (cpt; 81 – Mondragón), Vajushi 8 – Buhăescu 6. Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Ciprian Pura și Gheorghe Liliac (antrenor secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Lucian Nedelcu (preparator fizic).

Au arbitrat: Ionuț Coza 5 (Cernica, județul Ilfov) – Ciprian Florin Danșa 7 (Satu Mare) și Tunyogi Ferencz 7 (Zalău).

Arbitru de rezervă: Kovacs Szabolcs (Carei).

Observatori: Cristian Petropulos (Alba Iulia), pentru joc, și Iulian Spătaru (Timișoara), pentru arbitraj.

Cartonaș galben: Telcean (51).

Foto: www.fcpetrolul.ro (Paul URSACHI)