Cu o zi înainte de videconferința UEFA cu federațiile naționale, propunere a unei soluții pentru obținerea pe teren a promovării și a calificării la baraj. Decizia de la Nyon îi poate da credit sau nu ideii lui Costel Enache!

Dragos Trestioreanu -

Cu o zi înainte de videconferința UEFA cu federațiile naționale, propunere a unei soluții pentru obținerea pe teren a promovării și a calificării la baraj. Decizia de la Nyon îi poate da credit sau nu ideii lui Costel Enache!

Marți, 17 martie 2020, este o zi așteptată cu sufletul la gură (și) de cei din fotbalul românesc, deoarece – ulterior videoconferinței board-ului UEFA, condus de slovenul Aleksander Čeferin, cu șefii de federații naționale, și reprezentanții FIFPro (sindicatul fotbaliștilor), Asociației Cluburilor Europene și ai Asociației Ligilor Europene – se va afla ce se va întâmpla în continuare, pe termen scurt, cu sportul rege din Europa. Cel pus în stand-by din cauza proliferării infectării cu virusul Covid-19. Aflat la izolare la domiciliu, ca și subalternii săi, Radu Vișan, Gabriel Bodescu, Mihai Stoichiță, Mirel Rădoi și Gabriel Berceanu, după ce trei participanți de la Congresul UEFA din Olanda și, totodată, de la tragerea la sorți a celei de-a doua ediții a Ligii Națiunii au fost depistați cu coronavirus, președintele FRF, Răzvan Burleanu, nu are totuși probleme pentru a fi prezent marți, de la ora 14.00, la videoconferință. Se speră ca niciunul dintre membrii delegației FRF de la Amsterdam să nu fi fost infectat de către președinții Federațiilor din Elveția și Serbia, ca și de adjunctul celui din urmă. Pentru videoconferință, Răzvan Burleanu a pregătit câteva propuneri, potrivit www.frf.ro: • Amânarea play-off-urilor pentru Campionatul European 2020, programate în luna martie, precum și a meciurilor Under 21; • Amânarea ediției Campionatului European, programată să înceapă pe 12 iunie 2020. Astfel, prin suspendarea EURO, va exista suficient spațiu în calendar, pentru a putea să încheiem competițiile la nivel național; • Decalarea termenului de finalizare a competițiilor naționale. În prezent, acesta este 1 iunie pentru Liga 1, Liga 1 feminin și Liga Elitelor U19 și 21 iunie pentru Liga 1 futsal; • Flexibilitate în sistemul de licențiere pentru participarea echipelor românești în cupele europene, sezonul 2020/2021, adaptată evoluției pandemice.

Cu același prilej, chiar dacă atenția mai mare se îndreaptă către campionatele Ligii 1, pentru care, se observă mai sus, s-au și făcut propunerile lui Burleanu, antrenorul principal al divizionarei secunde FC Petrolul Ploiești, Costel Enache, a înaintat și el o propunere interesantă. În prezent clasată pe locul 5, dar la numai un singur punct atât de poziția a doua, care asigură, ca și prima, promovarea directă pe prima scenă a fotbalului românesc, cât și de cea de-a treia, cu drept de a disputa barajul de accedere în Liga 1, formația lui Enache ar suferi serios dacă UEFA ar decide înghețarea sezonului. Evident, pentru că ar rata încă o dată accederea în cel dintâi eșalon. În cazul în care… „dracul” nu va fi atât de negru, principalul responsabil tehnic al „lupilor” vine cu o soluție care să rezolve stabilirea echipelor ce vor promova și a celei ce va merge la baraj. Iată ce solicită Costel Enache, potrivit declarației sale acordată siteului www.realitateasportiva.net: „Nu știm acum ce soluție va fi adoptată, dar vă spun sigur că înghețarea campionatului nu este o soluție corectă. Suntem aproape de obiectiv, ar trebui făcut cumva ca locurile în clasament să fie stabilite tot după criterii sportive. De exemplu, în situația în care perioada de suspendare se va prelungi mult, să jucăm un turneu pentru locurile de promovare. În orice caz, este clar că, la orice variantă se va ajunge, cineva va avea de suferit”. Este o doleanță de bun simț și absolut justificată, deoarece stabilirea grupărilor care vor promova sau a celei ce se va califica la baraj trebuie stabilită numai și numai pe teren, iar asta indiferent când! Reamintesc că vineri, 13 martie 2020, după antrenamentul zilei, conducerea Petrolului a decis ca fotbaliștii să intre într-o mini-vacanță până miercuri, 18 martie, atunci când se va ști exact ce se va mai întâmpla pe termen scurt, potrivit măsurilor recomandate de UEFA.

Foto: www.frf.ro și www.realitateasportiva.net