Când admiți că și un punct ar fi bun, deși joci pe teren propriu și în fața unei echipe aflate la 7 puncte mai jos, se poate întâmpla să și iasă astfel. Și-a și ieșit la capătul meciului dintre FC Petrolul și FC U 1948 Craiova, ultimul din 2022 pentru ambele grupări

Dragos Trestioreanu -

Când admiți că și un punct ar fi bun, deși joci pe teren propriu și în fața unei echipe aflate la 7 puncte mai jos, se poate întâmpla să și iasă astfel. Și-a și ieșit la capătul meciului dintre FC Petrolul și FC U 1948 Craiova, ultimul din 2022 pentru ambele grupări

În conferința de presă care a prefațat meciul de ieri dintre FC Petrolul Ploiești și FC U 1948 Craiova, așa cum am scris și în avancronica de pe www.gazetaph.ro, antrenorul principal al ploieștenilor, Nae Constantin (foto jos), admisese că și un singur punct ar fi bun pentru echipa pe care o pregătește, numai să nu piardă. Atât de important părea a fi acest punct, ce însemna, de fapt, 1/2 punct, după înjumătățire, iar  ulterior, prin rotunjire. tot unul. Este o vorbă că, dacă vorbești despre ceva, uneori se și împlinește. Și așa a și fost, Petrolul luând punctul acceptat ante-factum de către tehnicianul său. Chiar dacă încă două, aflate la îndemână, la un moment dat, ar fi însemnat iernarea în zona de play-off, ci nu la exact mijlocul ierarhiei de până pe 21 ianuarie 2023. Întra-adevăr, la problemele financiare și din acest sezon, ca și la scandalurile de tot felul, locul 8, cu 30 de puncte, înseamnă ceva merituos pentru trupa „lupilor”. Numai că, repet, atunci când se va împarte la doi punctajul de la finele sezonului regular nu va mai părea chiar așa.

Ca de obicei, „lupii” au început tare, iar dacă Grozav nu l-ar fi țintit, cu o lovitură de cap, pe Gurău, un fost portar aflat în probe la FC Petrolul, acum câțiva ani, poate că se deschidea scorul devreme. Dar, posibil și din cauza vremii, a terenului mai greu și din cine știe ce alte motive, ceea ce a urmat pentru „galbeni” nu a fost deloc de dorit, cu siguranță. Deși scorul de 0-0 reprezenta, totuși, tocmai acel punct despre care pomenea Nae Constantin la întâlnirea cu jurnaliștii. Și uite-așa, pe lentoarea aceea, când numai Budescu încerca artificiile-i inconfundabile, era să se „spargă gheața”, vorba vine, fiind numai o lapoviță. Căpitanul Bauza (foto mijloc, singurul în echipament albastru, înconjurat de apărătorii Petrolului), al cărui șut deviat de Meijers a fost parat incredibil de Leitner, cu o revenire în poziția bună în doar câteva clipe, a dat mari emoții. Cum repriza se scurgea implacabil, îmi ziceam că nu se poate să marcheze Petrolul, din nou, în prelungirile celui dintâi mitan. Ba, s-a putut, Budi scoțând un corner, pe stânga, șmecherește, așa cum numai el știe cum să facă, l-a executat rapid, balonul venindu-i perfect pe cap lui Irobiso (foto, la minge), atacant înalt, masiv și dibaci la astfel de faze fixe: „cap” și gol la colțul scurt, Gurău fiind derutat și de lipsa de reacție a contemplativului „Rici” Grigore, cel nu prea obișnuit cu postul de titular la „Craiova lui Mititelu”. Astfel s-a terminat, cu 1-0 pentru Petrolul, din minutul 45+1, dar după o repriză dominată clar ca posesie de FC U 1948.

La reluare, s-a jucat altceva. Mai precis ceva mai frumos, cu garda jos, cu destule faze de poartă calde, s-a combătut deschis, pe gustul suporterilor, oltenii fiind însoțiți la Ploiești de o galerie numeroasă. Irobiso a irosit însă două ocazii mari, de 2 sau chiar 3-0, în primul sfert de oră al părții a doua. Nu și Bauza (62), aregntinianul șutând pe jos, de la 17 metri, aproape central, în dreapta unui Leitner mascat de doi coechipieri, fiind astfel în imposibilitate de a replica. Niciuna dintre echipe nu s-a mulțumit pe urmă cu 1-1. Era normal să fie așa, deoarece încă două puncte ar fi urcat-o pe FC Petrolul pe poziția a șasea, una de play-off, iar tot atâtea în plus pentru olteni ar fi redus ecartul ploieștenilor față de jucătorii lui Nicolo Napoli, de la șapte la cinci lungimi. Pe din două, de fapt, la numai trei, prin rotunjire. Dar, nu acum se fac astfel de calcule, ci peste încă nouă etape, atunci când se va termina sezonul regular.

Mai întâi, a fost aproape de fericire FC U 1948, lovitura liberă din lateral dreapta executată de Baeten a fost atacată de nou-intratul Iancu, aflat în ofsaid în „6 metri”. Fostul atacant din Superliga Rusiei nu a atins balonul, dar a arătat că vrea să îl joace. Neobservând nici el dacă lovise sau nu mingea craioveanul, asistentul Vasile Marinescu nu și-a asumat nicio măsură, centralul Kovacs Istvan (foto) fiind obligat să meargă să consulte monitorul VAR și să decidă astfel anularea golului, balonul intrând în plasă, repet, fără să fi fost atins de Iancu. Nu a fost 1-2, dar a devenit, apoi, 2-1, după ce, insistent, Jair i-a suflat obiectul de joc unui adversar, s-a dus spre buturile lui Gurău și, din unghi de 45 de grade, de la 22 de metri, a șutat cu pământul, mingea sărind pe lângă un Gurău total derutat și ducându-se în fundul porții. Nici acest gol nu a fost validat, pentru că arbitrul a apreciat – din nou după consultarea monitorului VAR – că, aflat în ofsaid, Irobiso i-ar fi obturat vederea longilinului goal-keeper advers, derutându-l. Greu de spus, mai degrabă nu prea!

În minutul 87, a venit și lovitura care i-a împiedicat  pe ploieșteni să mai lupte – mă rog, să spere – pentru/la un succes, Kovacs eliminându-l pe mijlocașul brazilian al Petrolului (foto) – se putea altfel decât după consultarea imaginilor de la VAR! – pentru, practic, o împingere banală, în careul advers, a lui Duarte. A fost un „roșu” direct, la o fază în care sunt atâția arbitri care abia de dau „galben”. Însă, poate așa s-o fi spus la Doha să se dea, cine știe? Acum, să vedem cine nu va beneficia de serviciile lui Jair pentru două sau trei etape: Petrolul ori… CSU Craiova? Adică, echipa la care până și secretosul patron al celeilalte formații din Craiova anunță deja posibilitatea de a ajunge numărul 8 al „lupilor”. Mai bine-zis, bossul de la CSU recunoștea că a înaintat deja o ofertă clubului găzarilor pentru sud-american, valabilă în mercato de iarnă. Pe scurt, deci, a ieșit ce și-a dorit unul dintre tehnicieni, cel prahovean, italianul având meritul că nu a pierdut, într-un interval scurt de timp, pe același stadion, câștigând în Cupa României și remizând în Superligă. Omologul , în schimb, se poate lăuda că le-a luat patru puncte din șase posibile adversarilor de ieri, în sezonul regular. Să vedem dacă se vor mai întâlni sau nu și în ultima fază a întrecerilor, play-out mai de crezut, ca acum, decât play-off, așa cum putea să fie peste iarnă, măcar. Până una-alta, finalul de ieri nu a mai adus îmbrățișări și strigăte de fericire, ci numai simple strângeri de mâini, pe banca Petrolului. Adică, o altă „mâncare de pește”, la urma-urmei.

Pentru o orientare de moment, de precizat că oponenții Petrolului din ultimele nouă etape ale sezonului regular vor fi următorii: CS Mioveni (deplasare), Chindia Târgviște (acasă), FC Botoșani (d), Hermannstadt Sibiu (a), FCV Farul Constanța (d), CFR Cluj (a), FCSB (d), CSU Craiova (a) și FC Argeș Pitești (d). Bref, patru meciuri pe teren propriu și cinci în deplasare; patru echipe din zona de play-off și cinci din cea de play-out actuale. O fi greu, nu o fi? Asta vom vedea din 21 ianuarie și până pe 11 martie, anul viitor, dată ultimă după care se va face despărțirea și înjumătățirea punctelor. Până atunci, pentru a face cât mai bune schimbări de jucători în timpul unui meci și, mai ales, exact când trebuie, există o aplicație specială, FIFA Coach, care merită achiziționată și consultată. Asta ca să nu se mai facă înlocuiri ca înainte de pandemie, din punct de vedere numeric, în special când chiar există soluții pe bancă. Cine nu le-o fi având, beneficiază de scuze că schimbă mult mai puțin și decât atunci!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)