Mamma mia, „unul” a început foarte Grozav, dar „altul” a terminat deloc Grozav! Thriller nerecomandabil cardiacilor, la Botoșani! FC Petrolul a irosit șansa de a câștiga în deplasare!

Dragos Trestioreanu -

Mamma mia, „unul” a început foarte Grozav, dar „altul” a terminat deloc Grozav! Thriller nerecomandabil cardiacilor, la Botoșani! FC Petrolul a irosit șansa de a câștiga în deplasare!

Pe scurt: ieri spre seară, FC Petrolul Ploiești a irosit în ceasul al 12-lea șansa de a bifa prima victorie în deplasare din noul sezon al SuperLigii! În meciul de la Botoșani, cu FC, formația condusă numai dincolo de porțile închise, nu și din spațiul tehnic la meciurile oficiale, de Marius Croitoru, încă neposesor de licență Pro, trupa lui Florin Pârvu a intrat bine în joc. Și astfel a deschis scorul încă din minutul 14. O combinație, în lateral stânga, între starurile „lupilor”, foștii internaționali Budescu și Grozav, a fost fructificată de către ardelean, care a șutat, din prima, la colțul lung, fără speranțe pentru fosta rezervă de portar de la Sepsi, Began (foto, la titlu). FC Botoșani a replicat, eficient, după aproape o jumătate de ceas, Roman (38) – rămas singurul din lot cu acest nume, dar și prenume, după retragerea lui Mihai Roman I – a deviat, de lângă Garutti, în dreapta lui Zima, pasa bună a lui Dican (foto sus, în text). Trecuse aproape o repriză, dar nimeni de pe stadion ori din fața micului ecran nu-și închipuia că, atunci, se stabilise rezultatul final: 1-1 (1-1). Ca și la Ploiești, cu „U”!

În Moldova, pe o vreme călduroasă, nu prea specifică zonei, fapt care a necesitat câte o oprire a jocului, de fiecare mitan, pentru a se răcori combatanții, s-au confruntat două echipe care, cel puțin în acest debut de sezon, nu par a fi același din campionatul precedent. Gazdele  de la FC Botoșani chiar sunt departe de vremea când atacau cu succes play-off-ul. Temperatura mare a dictat ritmul jocului, unul lent, bătrânesc, aproape de un meci de old-boys. Astfel s-a întâmplat în repriza cu goluri de pe „Municipalul” botoșănean, acolo unde – față de partida de acasă cu Universitatea Cluj – Petrolul a deschis scorul și a fost, apoi, egalată. Scenariul „invers”, mai exact. Confruntarea, repet, a fost una la granița dintre adormit copiii și încercarea de a se mai face totuși câte ceva. Ceea ce a fost foarte clar, însă: oaspeții au avut echipa mai bună! Fără Diomande și Jefferson în primul „11”, ambii fiind accidentați, Pârvu a mers, la mijloc, pe tandemul central Seto – Jair, iar în rest, aceeași alcătuire din jocul de debut în campionat, adică Zima în poartă, Doua și Țicu pe margini, în defensivă, încadrându-i pe Papp și Garutti, ca și Musi și Grozav pe mai sus amintiții japonez și brazilian. În avangardă, a mizat tot pe Budescu și Petrović. Și ceea ce s-a întâmplat la duelul cu „șepcile roșii”, în primele 45 de minute, s-a întâmplat și la Botoșani. Minus, desigur, ordinea înscrierii golurilor. În defensivă, au mai fost erori, mijlocul nu a prea construit, muntenegreanul din ofensivă nu și-a justificat, încă o dată, achiziția, iar numerele 10 și 7 ale Petrolului, în afara fazei golului, gândită și finalizată de nota 10, au părut mai tentați să ia ei, ci nu echipa, prim-planul.

A doua parte a jocului a fost ceva mai animată, și nu cred că din cauza scăderii cu puțin a gradelor Celsius. Mai degrabă, schimbările din ambele tabere au părut inspirate și demne de a se ataca, cu ajutorul lor, o victorie, având argumente mai mari decât în cea dintâi repriză. Au fost mai multe faze de poartă, la un moment dat se combătea chiar cu garda jos, iar golul – care putea fi aducător de 3 puncte – plutea în aer, de o parte și de alta. Nu a picat nici într-un final de meci demn de a le afecta inimile celor mai slabi de înger. Trec de ocaziile apărute și nefinalizate, de ambele părți, până în spre final, și mă limitez numai la două faze care ar fi trebuit să conducă la cel puțin un 2-1 pentru Petrolul. Mai întâi, în minutul 90+2, fotbalistul care deschisese scorul, Grozav, avusese o execuți de generic, una realmente… Grozav(ă). A reluat sub bară balonul primit după o deviere cu capul a lui Doua, beneficiarul unei alteia la fel a lui Garutti, în careul mare. Bucurie mare printre „galben-albaștri”, dezamăgire imensă pentru Croitorul & Co., dar mâinile împreunate a rugăciune și privirea ridicată spre cer ale lui Gicu au dat imediat fiori. Un control prelungit în camera VAR, care a condus la prelungirea meciului cu aproape un sfert de oră, a lovit ca o ghilotină: ofsaid la Grozav, în momentul în care Doua i-a trimis mingea! Un ofsaid scos în evidență de o dungă groasă trasă pe ecran de către experții VAR! E clar, trebuie cumpărat un soft mai bun decât cel achiziționat la low cost!

Thrillerul nu se încheiase, totuși. Petrolul obține o lovitură liberă dintr-o poziție centrală, dar nu așa de aproape de buturile moldovenilor. Își asumă sarcina căpitanul Țicu, al cărui stâng îi provoacă exact aceleași probleme goal-keeper-ului advers ca și lui Târnovanu, la șutul cam de la aceeași distanță al lui Larrucea, în derbiul FCSB – Dinamo. Began respinge greu în față, Doua urmărește și atinge balonul, însă este faultat de Dican (foto mijloc, în text): penalti clar pentru ploieșteni, în minutul 90+12! Iar verificări peste verificări în camera de VAR, până la urmă centralul Florin Andrei punând mingea pe… var!  Grozav – deja cu mingea în mâini, dovedind că-și asumă sarcina executării loviturii de pedeapsă – dădea speranțele unei transformări Grozav(e)! Totuși, a șutat pe lângă bara din  dreapta a porții gazdelor, fiindu-i ghicit și colțul unde a tras (foto jos, în text)!!! Și, uite-așa, a rămas de 1-1, la fel ca și cu „U”! Și tot la fel ca atunci, s-a ratat un „11 metri” ce putea aduce succesul! Două meciuri, două penaltiuri ratate, la scorul de 1-1, 4 puncte pierdute! Culmea, chiar pe mâna celor două vedete adulate de suporteri, Budescu, respectiv Grozav! Altul la rând, de la „11 metri”! Care o fi?

Foto: www.digisport.ro