Cu un public senzaţional în spate, Petrolul a scăpat de complexul „câinilor roşii”, de pe arena Ilie Oană

Redactia -

Cu un public senzaţional în spate, Petrolul a scăpat de complexul „câinilor roşii”, de pe arena Ilie Oană

Au trecut destui ani de când Petrolul nu a mai izbutit s-o bată pe Dinamo pe stadionul Ilie Oană, iar ruşinea păţită la inaugurarea noi arene, 1-5 cu „alb-roşii”, a stat ca un ghimpe în inimile suporterilor „lupilor”. O coregrafie senzaţională (Foto: www.scoaladearbitri.ro), o galerie fără pereche, un întreg public ataşat şi dispus să-şi susţină echipa favorită şi la bine, şi la greu, fotbalişti echipaţi în galben şi albastru care au pus osul la bătaie – iată ingredientele ce au permis să fie spulberat complexul „Dinamo la Ploieşti”! Găzarii au demarat în trombă şi, în minutul 1, Florent Sauvadet l-a executat cu un stâng sec pe Cristian Bălgrădean, dar asistentul de la tuşa doi, Sebastian Gheorghe, parcă a avut un microscop la îndemână, semnalizând un ofsaid de un vârf de bocanc! Dar, după şase minute, Jeremy Bokila i-a dat „cap în cap” pe Laurenţiu Rus şi Srdjan Luchin, care l-au făcut sendviş, apoi, în careul mare, arbitrul bucureştean Radu Petrescu arătând punctul cu var. Dorind să se împace cât mai repede cu galeria, după „telenovela” din iarnă, Bokila (foto) a luat decis balonul şi a marcat cu fentă, de la „11 metri”. Părea să se fi deschis drumul spre o victorie obţinută mai simplu decât s-ar fi aşteptat şi cel mai optimist suporter al „lupilor”. Numai că, Mircea Bornescu, cel care salvase la „bomba” lui Alexandru Curtean, din minutul 2, a făcut o gafă, 12 minute mai târziu, degajând în Mircea Axente o minge trimisă în urmă, cam riscant, e drept, de Geraldo Alves. Obiectul de joc a ricoşat spre buturi, iar ex-atacantul lui Poli Timişoara a trimis astfel cu latul în plasă, spre disperarea concitadinului lui de pe banca tehnică a Petrolului, Cosmin Contra. Dar reluările „DigiSport” au arătat, fără echivoc, că Axente s-a folosit de braţul drept pentru a nu fi lovit violent de balon, creânduşi astfel un avantaj. Centralul nu a observat henţul, asistentul de la tuşa unu, Nagy Mikloş, nici el, şi Penaltiaşa s-a făcut de 1-1! Până la finele reprizei, oaspeţii au avut două oportunităţi de a răsturna rezultatul de pe tabelă, iar gazdele – una, de a reveni la conducere. Mai întâi, deschis cu pieptul de către Cosmin Matei, acelaşi Curtean (18) a trimis în cross, de la 12 metri, lateral stângă, dar departe de poartă, apoi, a fost rândul lui Sauvadet să-i pună, prin acelaşi procedeu, o minge de şut lui Marian Cristescu (23), ex-braşoveanul oferindu-i un reflex de excepţie lui Bălgrădean, iar Rus l-a întrebuinţat pe Bornescu la o centrare şutată de pe linia de fund, după o pasă inteligentă tot a lui Matei. 1-1, la pauză, şi pe stadion plutea un sentiment de frustrare, mai puţin în sectorul rezevat galeriei oaspeţilor, acolo de unde au început să… zboare scaune galbene şi albastre către petroliştii aflaţi în apropiere, în peluza II, fiind nevoie chiar de intervenţia jandarmilor! Din fericire, incidentul nu a luat prea mare amploare, iar revenirea echipelor pe teren i-a pus chiar capăt.

Repriza a doua a fost o luptă dură între combatante, fazele de poartă lipsind însă. De fapt, o dată cu reuşita superbă a lui Sauvadet (56), nimic nu a mai fost de consemnat, apărătorii buturilor nemaiavând emoţii. Golul francezului, bifat chiar în faţa turbulenţilor suporteri ai „câinilor roşii”, merită un premiu de frumuseţe, mai ales după cel anulat, tot al lui, pentru mai nimic. Căpitanul Laurenţiu Marinescu a controlat perfect un balon din stânga spre dreapta şi l-a deschis, apoi, pe „cocoş”, care a avut inteligenţa de a nu mai risca să fie prins afară din joc, dar şi de a-l evita pe fundaşul stânga advers, Nicolae Muşat, alergând disperat să-l blocheze, şi a trimis din prima, cu interiorul piciorului stâng, de pe linia careul de „16 metri”, pe lângă Bălgrădean, surprins de execuţia rapidă a petrolistului. O bijuterie de gol, ce a făcut diferenţa finalmente, meciul încheindu-se cu 2-1 pentru Petrolul, după un forcing pe final al dinamoviştilor, dar fără oprotunităţi clare de a înscrie.

SC FC PETROLUL: Bornescu 5 – Alcenat 7.5, Geraldo 7, Enza-Yamissi 7, Guilherme 7 – L. Marinescu (cpt) 7.5 (67 – Mustivar 7), Hoban 7 – Renan 6.5 (46 – Grozav 5), M. Cristescu 6.5, Sauvadet 8.5 (78 – Younes). Antrenor: Cosmin Contra.

FC DINAMO: Bălgrădean 6 – L. Rus 5.5, Luchin 5.5, D. Grigore 6.5, Muşat 5.5 – C. Matei 6.5, Boubacar 6 (87 – Dandea), C. Munteanu (cpt) 6, Curtean 6 (72 – D. Rotariu 6) – Dănciulescu 6, Axente 6.5 (79 – A. Cristea). Antrenor: Cornel Ţălnar.

Au arbitrat: Radu Petrescu 5.5 (Bucureşti) – Nagy Miklos 6 (Cluj) şi Sebastian Gheorghe 7.5 (Suceava).

Rezervă de arbitru: Cătălin Popa (Piteşti).

Observatori: Valentin Alexandru (Ploieşti), pentru joc, şi Dan Petrescu (Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Boubacar (31), Luchin (62), M. Cristescu (70), Mustivar (73).

Danciu_500Derbiul de la Ploieşti a fost prefaţat de o scurtă festivitate oficiată de secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, care i-a înmânat o cupă lui Ionel Dănciulescu (foto), cu prilejul celui de-al 500-lea meci al acestuia în primul eşalon al fotbalului românesc. La arenă a fost prezent şi unul dintre foştii coechipieri de la Dinamo ai lui „Danciu”, Ionuţ Lupescu, actualmente oficial al Uniunii Europene de Fotbal Asociaţie. Bucuria de la final a găzarilor a fost una deosebită, însuşi primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, felicitându-l pe preşedintele Consiliului de Administraţie al SC FC Petrolul, Florian Walter, care nu s-a mai sfiit să apară chiar în zona holului de la vestiare, dar şi pe cel de lângă sala de conferinţe de presă. De faţă a fost şi ex-arbitrul internaţional ploieştean Ilie Coţ, stabilit de câţiva ani în Spania, acolo unde patronează, împreună cu trei compatrioţi, o şcoală de fotbal. Bucuria revederii acestuia cu fostul coleg de arbitraj, Dan Petrescu, a putut fi remarcată de către toţi cei din jur. În etapa viitoare, Petrolul va juca tot pe „Ilie Oană”, împotriva campioanei en-titre, CFR Cluj, dar după partidele oficiale ale echipei naţionale a României, din Ungaria (22 martie 2013) şi Olanda (26 martie).