Cum a ajuns Ploieștiul cel mai trist și întunecat oraș de Sărbători?!

Daniel Dimache -

Cum a ajuns Ploieștiul cel mai trist și întunecat oraș de Sărbători?!

 

Municipiul Ploiești este probabil cel mai trist și întunecat dintre orașele mari ale României, în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă. Iluminatul festiv lipsește cu desăvârșire, chiar și în centrul urbei, nu există târg de Crăciun sau vreo alt fel de atracție caracteristică perioadei pe care o parcurgem, de organizarea cărora ar fi trebuit să se ocupe Primăria Ploiești. Ploieștiul nu se poate compara nicidecum cu orașe românești strălucitoare precum Craiova, Sibiu, Brașov, Iași, Cluj, dar a pierdut teren, din punct de vedere urbanistic, și în fața municipiilor din zonă – Târgoviște, Buzău.

În această situație, primarul Andrei Volosevici a ieșit din nou cu o serie de intervenții publice – declarație filmată, comunicat de presă, prin care, în maniera caracteristică, pune eșecurile în seama consilierilor PNL, alături de care a câștigat alegerile și pe care i-a părăsit pentru tabăra PSD, iar reușitele și le arogă în exclusivitate. Volosevici spune că nu avem iluminat ornamental și pierdem bani europeni pe proiecte, rămâne CSM-ul fără finanțare și asistenții persoanelor cu handicap fără bani, pentru că au absentat consilierii liberali și alți aliați ai lor de la ședința extraordinară în care s-au supus la vot o serie de hotărâri de CL în acest sens, nefiind îndeplinit cvorumul necesar.

Vizavi de situația respectivă și de declarațiile primarului sunt câteva precizări care trebuie făcute. În primul rând, ședința a fost stabilită pentru vineri, ora 11.00 și anunțată cu doar o zi mai devreme. Adică, de pe o zi pe alta și programată în zi de lucru, în timpul programului de activitate. Consilierii locali nefiind angajați ai primăriei, ci desfășurând fiecare o activitate din care să-și asigure veniturile necesare traiului, în aceste condiții, chiar dacă vreun ales ar fi fost rău intenționat, absența este pe deplin justificată. Doi, o ședință extraordinară este… extraordinară, adică se utilizează în anumite cazuri limită. Nu este un instrument de exercitare a actului administrativ în mod curent. Atunci, cum este posibil, altfel decât printr-o defecțiune, apariția atâtor probleme, cu implicații importante, care să necesite toate aprobarea cu mare urgență?! Sunt prea multe și importante. Trei, ploieștenii, alegătorii, contribuabilii votează pe principiul alegerii unui mai-mare al orașului care să fie în stare să rezolve toate problemele orașului, iar atunci când aleg și un Consiliu Local majoritar de aceeași culoare politică, au pretenții ca primarul să-și facă datoria și să administreze orașul corect, fără eșecuri, fără justificări și acuze.

Realitatea privind iluminatul ornamental și organizarea activităților de Sărbătorile de iarnă este una întunecată și sumbră. Precum fotografiile realizate sâmbătă seara, cu un oraș trist, fără lumină, cu ploieștenii absenți în zonele centrale, dar și în cartiere. Singura oază de lumină fiind cea creată de Consiliul Județean Prahova, pe clădirea Palatului Administrativ, completată de unii agenți economici, în special centre comerciale, diverse magazine care creează, cât de cât, o imagine de Sărbători. Administrația locală ploieșteană este rămasă, dacă nu de căruță, așa cum spune o vorbă populară, a rămas de strania caleașcă a lui Moș Crăciun decorativă, ajunsă cine știe cum în orașul nostru întunecat și tern.