Cum aleg lentilele de contact potrivite? Ghid util pentru începători

Vlad Preda -

Cum aleg lentilele de contact potrivite? Ghid util pentru începători

Ai decis că a venit momentul să renunți la ochelari în favoarea lentilelor de contact? Chiar dacă la prima vedere părea o acțiune simplă, la o cercetare mai amănunțită vei descoperi că decizia nu este deloc una ușoară. Lentilele de contact sunt clasificate în funcție de multe aspecte, iar pentru a le alege pe cele potrivite pentru tine trebuie să știi, în primul rând, detalii specifice legate de ochiul tău. Iată care sunt pașii de urmat pentru a te asigura că porți lentilele de contact ideale pentru tine.

1. Controlul oftalmologic

Acesta este primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a pleca în căutarea lentilelor perfecte. În cadrul consultului oftalmologic este analizată starea de sănătate a ochiului, identificate eventualele probleme și stabiliți parametrii necesari lentilelor de contact. Proprietățile pe care trebui să le aibă lentilele de contact se aleg în baza specificațiilor rețetei obținute în urma controlului oftalmologic. Astfel, pe rețetă vei găsi următoarele specificații:

 • Dioptria. Aceasta apare marcată pe rețetă cu un semn plus pentru hipermetropie sau un semn minus pentru miopie și cuprinde valori între –35.00 și +35.00.
 • Raza de curbură. Parametrii normali sunt între 8–10mm. Este important de știut acest aspect pentru a te simți confortabil cu o lentilă așezată perfect pe ochi.
 • Diametrul lentilei. Acesta diferă de la lentilă la lentilă, cel mai mic fiind de 9 mm iar cel mai mare de 15 mm.
 • Cilindrul și axa. Două aspecte importante de stabilit mai ales în cazul pacienților care au nevoie de lentile de contact pentru corecția astigmatismului.
 • Adiția – un parametru esențial pentru cei ce suferă de prezbiopie și folosesc lentile bifocale sau multifocale

 

În cazul în care alegerea unei lentile de contact e o opțiune personală, de schimbare a nuanței ochilor, de exemplu, lucrurile stau ceva mai simplu. Într-un magazin specializat online, precum lentiamo.ro, sigur vei găsi printre sutele de modele acea nuanță care te încântă cel mai tare.

2. Tipul de lentilă

Lentilele se diferențiază după tipul lor și în funcție de problema medicală pe care pot să o corecteze.

 • lentile sferice sau lentile asferice care corectează miopia sau hipermetropia. Lentile de contact sferice sunt folosite și de persoanele care nu au dioptrii sau alte probleme medicale și care aleg să poarte lentile de contact doar pentru modificarea nuanței ochiului;
 • lentile torice care corectează miopia sau hipermetropia, dar și astigmatismul;
 • lentile bifocale/multi­focale care corectează miopia sau hipermetropia și presbiopia;
 • lentile torice multifocale care corectează miopia sau hipermetropia, astigmatismul și presbiopia.

3. Materialul din care e confecționată lentila

Majoritatea lentilelor de contact moi sunt realizate din hidrogel sau din silicon-hidrogel.

 • Hidrogel – material recomandat ochilor uscați și sensibili.
 • Silicon-hidrogel –  sunt mai comode în cazul purtărilor extinse. Acestea însă nu sunt recomandate persoanelor cu alergie la silicon.

 

Lentilele de contact rigide, cele hibride sau cele ortokeratologie sunt folosite în scopuri medicale mai complicate, fiind mai greu de tolerat de către pacienți și având niște recomandări de purtare speciale.

4. Termenul de valabilitate

În funcție de perioada de valabilitate, lentilele de contact se clasifică în:

–        Lentile de unică folosință – se pun ziua și se aruncă seara

–        lentile cu valabilitate de două săptămâni, de o lună, trei luni sau șase luni sau un an.

5. Preferințe suplimentare

După preferințele fiecăruia, se poate opta ca lentila de contact să aibă și protecție UV. Mai mult, există opțiunea ca aceasta să îți modifice culoarea ochilor, opțiune valabilă atât pentru cei care au dioptrii și alte afecțiuni, cât și pentru cei care aleg lentilele de contact din pure considerente estetice.  

Cum se aplică lentilele

 • Spală-te pe mâini.
 • Recomandarea este să începi mereu cu același ochi și să deschizi cutia din aceeași parte, pentru a nu încurca lentila dreaptă cu cea stângă.
 • Se pune lentila pe degetul arătător astfel încât să fie curbată în sus, ca un bol.
 • Cu cealaltă mână se ține pleoapa în sus și se aplică lentila pe suprafața ochiului. Rămâne la alegerea personală dacă vrei să privești spre lentilă sau într-o parte în momentul aplicării.
 • Clipește pentru a verifica dacă ochii se simt confortabil.

Cum să le îngrijești

Durata de viață a lentilelor de contact este influențată enorm și de felul în care le îngrijești.

 • După ce ai scos lentila de pe ochi, aceasta trebuie clătită cu soluția specială de curățat;
 • Soluția de curățat din recipient trebuie schimbată zilnic înainte de a pune lentila înapoi în el;
 • Soluția de curățat nu trebuie înlocuită cu niciun alt lichid, deoarece ea ajută la hidratarea, curățarea, clătirea, dezinfectarea și păstrarea corespunzătoare a lentilelor de contact.

 

Chiar dacă poate părea un obicei complicat pentru începători, purtarea lentilelor de contact îți poate ușura viața considerabil. Asta mai ales dacă se urmează pașii necesari pentru achiziționarea lor potrivită și după ce te-ai obișnuit cu aplicarea și îngrijirea lor.