Cum alegem un covor? Materialul si factorii de decizie

Daniel Dimache -

Cum alegem un covor? Materialul si factorii de decizie

Deseori simtim nevoia unei schimbari in locuinta, insa nu stim cu ce sa incepem. Fie ca este vorba de living, dormitor sau chiar bucatarie, covorul este o piesa de baza si o modalitate simpla si rapida de a transforma o incapere. Un design floral indraznet, un covor clasic de lana sau unul sintetic pufos sunt doar cateva variante de luat in seama. Dar care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui material din care este tesut?

Covoarele din lana 
Nu demult unul dintre pionerii Europei in productia de covoare din lana, Romania de astazi sta prost la acest capitol ca mai la toate capitolele din industria post-decembrista. In lipsa producatorilor autohtoni, covorul din lana este un produs rar intalnit pe piata de profil, insa nu disparut complet. In topul magazinelor online care importa si comercializeaza covoare din lana de o calitate superioara este
StartDecor.ro. Dupa o scurta vizita virtuala, am contactat reprezentantii magazinului pentru a afla mai multe detalii despre acest produs, care sunt avantajele lanei si care sunt dezavantajele ei.

Lana este singura fibra regenerabila
In urma procesului de tundere a oilor, rezulta lana. Procesul se repeta la fiecare 9-12 luni.

Lana este eficienta din punct de vedere energetic
Covorul de lana reduce necesarul de energie impiedicand pierderea caldurii prin podele.

Lana este usor de curatat si intretinut
Nu atrage scamele in aceeasi masura cum o face fibra sintetica, astfel curatarea sa in vid este mai usoara, iar in cazul curatarii umede, fibrele de lana se umfla si elibereaza particulele de murdarie.

Este un material rezistent atat fizic cat si chimic la indepartarea petelor
Nu sunt necesare tratamente chimice pentru rezistenta fibrei de lana la pete. Structura unica cu solzi microscopici face covorul mai durabil si mai rezistent. De asemenea, fibra naturala revine in forma initiala dupa ce este supusa traficului unei incaperi.
Dezavantajul covoarelor produse din lana poate fi pretul lor, care este unul putin mai ridicat decat cel al covoarelor sintetice, insa daca o consideram ca pe o investitie pe termen lung, atunci va merita.

Covoarele sintetice
Tot la magazinul online StartDecor am cautat si raspunsuri referitoare la covoarele realizate din fibra sintetica. Un produs des intalnit atat in comertul online cat si in cel offline din Romania, covorul sintetic beneficiaza in primul rand de un pret redus.
Fibrele sintetice precum poliesterul, polipropilena sau BCF sunt fabricate din produse petrochimice artificiale.

Au o rezistenta scazuta la pete
Din acest motiv, covorul sintetic beneficiaza de diverse tratamente chimice pentru o rezistenta de durata medie.

Durata de viata scazuta
Durata de viata a covoarelor realizate din fibre sintetice este semnificativ mai scazuta decat cea a covoarelor realizate din fibre naturale, fiind vorba de doi maxim trei ani.

Nu isi pastreaza culorile
Odata cu trecerea timpului isi pierd din culoare si devin mai putin atractive. In plus, fibrele nu se regenereaza dupa traficul suportat intr-o incapere.
In concluzie, aspectul, textura si longevitatea unui covor sunt factorii determinanti in achizitia lor, impreuna cu bugetul stabilit pentru acest accesoriu important din locuinta noastra.