Cum alegi cea mai bună pompă de căldură?

Vlad Preda -

Cum alegi cea mai bună pompă de căldură?

Pompa de căldură trebuie să se potrivească nevoilor ale, motiv pentru care trebuie să fii foarte atent în momentul în care alegi una. Experții în domeniu te pot ajuta să o alegi pe cea potrivită, însă ar fi bine să știi și tu la ce anume trebuie să fii atent atunci când te orientezi către un anume model.

Ți-am pregătit câteva detalii pe care să le iei în considerare în momentul alegerii cele mai bune pompe de căldură, care sperăm să fie de ajutor.

Evaluează-ți nevoile

Alegerea unei pompe de căldură este un proces complex, mai ales că pe piață se găsesc numeroase modele, fiecare cu specificațiile și modalitatea sa de instalare și folosire. Trebuie să ții cont dacă vrei o pompă de căldură pentru încălzirea casei, pentru apa caldă menajeră sau pentru răcirea casei pe timp de vară. Poți alege o pompă care poate avea un singur punct de acțiune sau una care să le poată face pe toate.

Ce tip de casă ai?

Este important să reții că pompele de căldură depind în funcție de casă, dacă aceasta este nou construită sau dacă are o vechime, fie și dacă aceasta este izolată sau nu. Se pot realiza foraje pentru pompe de căldură în orice tip de sol, deci acest lucru nu poate afecta în vreun fel montarea acesteia.

Ce aparate de încălzire are casa?

Pompa de căldură folosită trebuie să se potrivească în totalitate cu aparatele de încălzire disponibile în casă, indiferent că vorbim despre calorifere, sisteme de încălzire în pardoseală sau instalații de încălzire prin ventilație.

Ce tip de pompă alegi?

Pompele de căldură geotermale sau cele hidrotermale sunt mai costisitoare și, de cele mai multe ori se folosesc pentru construcțiile noi. În cazul în care ai nevoie de pompă doar pentru încălzirea casei, alege un sistem care se poate potrivi oricărui tip de casă, indiferent de vechimea sa.

De asemenea, dacă ai nevoie și de apă caldă, pompa pentru apă și aer poate fi folosită și pentru construcțiile noi, dar și pentru casele renovate.

Într-o casă deja locuită și în care există o instalație pe radiatoare, vei avea nevoie de o pompă de căldură aer-apă, fiind și cel mai întâlnit model de pe piață.

În cazul în care locuiești în apropierea unui lac sau a unui râu, cea mai potrivită și eficientă pompă ar fi cea apă-apă. Iar, ultima variantă, posibilă doar în cazul în care ai în apropiere un teren mlăștinos, pompa de căldură apă-sol, dar cu săpături orizontale.

Pentru a evita orice neclarități, consultă un specialist în domeniu și spune-i acestuia varianta de pompă la care te-ai gândit pentru casa ta. Cu siguranță vei face alegerea potrivită dacă vei ține cont de sfaturile de mai sus.