Cum alegi dintr-o multitudine de blendere modelul ideal pentru tine

Daniel Dimache -

Cum alegi dintr-o multitudine de blendere modelul ideal pentru tine

 

Blenderul este un electrocasnic de dimensiuni mici pe care majoritatea persoanelor îl asociază cu smoothie-urile. Însă acesta nu este singurul lucru pe care îl putem prepara cu ajutorul unui blender. Putem să facem diverse piureuri, supe, sucuri și chiar și aluaturi de clătite direct în bucătăria noastră, utilizând acest dispozitiv deloc complicat. Dacă încă nu ai un blender în casă, iată cum să alegi unul care să se potrivească cerințelor tale.

Există o multitudine de modele de blendere dintre care putem alege, însă, înainte de a achiziționa blendere de la emag sau din alta parte, este important să cunoști câteva aspecte ce țin de funcționarea acestuia pentru a înțelege exact ce cauți.

Blenderele sunt preferate de către persoanele cu un stil de viață dinamic și rapid, care au nevoie să își prepare mâncarea cât mai ușor posibil. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu pot fi utilizate și de către bucătari sau pasionați ai bucătăriei, ba chiar din contră. Poate fi utilizat inclusiv de mămici pentru prepararea alimentelor pasate ale bebelușilor atunci când intră în etapa de diversificare.

În principiu, ce fac aceste blendere este că amestecă alimentele pe care le punem în el, transformându-le într-o pastă omogenă cu o textură fină. Poate fi utilizat și pentru a amesteca ingrediente congelate, de aici și popularitatea sa în prepararea smoothie-urilor.

Specificații importante pentru blendere

După cum spuneam, înainte de a achiziționa un blender, trebuie să știm ce căutăm și de ce avem nevoie. Iată ce specificații tehnice sunt importante pentru blendere:

În primul rând, puterea este cea mai importantă caracteristică a unui blender. Aceasta determină cât de repede procesează alimentele și cât de bine le amestecă. Un blender trebuie să poată să paseze, amestece sau să lichefieze cam orice tip de aliment, iar dacă motorul nu este suficient de puternic, rezultatul va fi dezamăgitor. Este de preferat ca acesta să aibă între 600-700 de watti, dar există și modele performante ce au minimum 1000 de watti. Acestea sunt ideale dacă vrei ca ingredientele să fie foarte bine omogenizate și să își păstreze proprietățile nutriționale.

Volumul unui blender este o altă caracteristică importantă, de multe ori ignorată. Aceasta determină volumul de alimente pe care îl poți procesa într-o singură utilizare. Cu cât familia este mai mare, cu atât este de preferat ca volumul acestuia să fie mai mare. Ba chiar mai mult de atât, poți oricând să adaugi mai puține ingrediente într-un blender mai mare, dar nu poți umple prea mult un blender cu volum mic. Ideale sunt cele ce au măcar 1.5 litri, dar te poți orienta și către cele mai mari.

Materialul din care este produs blenderul este și el foarte important. Putem găsi blendere mai ieftine ce au recipientul fabricat din plastic, însă cea mai bună variantă este sticla. Aceasta suportă ușor vatiațiile de temperatură și nu se zgârie la fel de repede ca plasticul. De asemenea, sticla, spre deosebire de plastic, nu  prinde miros și nici nu se pătează. O opțiune ar mai fi vasele din oțel inoxidabil, fiind cel mai rezistent. Dezavantajul este, însă, că nu este transparent și nu putem vedea prin el alimentele ce sunt procesate.

Foarte importante sunt și treptele de viteză ale blenderului. Acestea ne ajută să ajustăm viteza de preparare în funcție de rezultatul pe care dorești să îl obți. Majoritatea blenderelor au două trepte de viteză. Poți să fii atent și la funcțiile extra pe care acestea le pot avea, cum ar fi Pulse, funcția Turbo sau funcția specială pentru gheață.

Prețul acestor blendere este variat, dar există atât de multe modele care sunt foarte accesibile, iar prețul lor poate fi atât de mic, încât investiția se va amortiza într-un timp foarte scurt. Veți putea avea parte de preparatele preferate și veți putea găti mult mai ușor rețetele din confortul propriei bucătării, prin achiziția unui blender.