Cum ar arăta din nou arena Ilie Oană fără spectatori? La fel de trist, deși, de data asta, fără să mai fie suspendată Petrolul, pentru diverse motive justificate sau nu!

Dragos Trestioreanu -

Cum ar arăta din nou arena Ilie Oană fără spectatori? La fel de trist, deși, de data asta, fără să mai fie suspendată Petrolul, pentru diverse motive justificate sau nu!

Odată cu anunțul de astăzi, 27 aprilie 2020, al președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la renunțarea prelungirii stării de urgență de pe data de 15 mai, au revenit tot mai mult speranțele suporterilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești, evident că nu numai ale lor, că vor putea redebuta imediat antrenamentele colective, iar de pe 5 sau 12 iunie, și ceea ce a mai rămas de disputat din mini-returul campionatului Ligii a II-a. Ar fi ceva nemaipomenit, fiindcă astfel, aflată la numai 2 puncte de un loc de promovare directă, Laurențiu Marinescu & Co. ar putea decide, pe TEREN, accederea pe prima scenă fotbalistică, un îngheț al competiției acum, vai!, putând să fi condus, dacă s-ar decide, la încă un sezon de eșalon secund. Asta, cu reluarea antrenamentelor și meciurilor oficiale, ar fi vestea bună. Cea mai puțin bună – partide care se vor disputa cu porțile închise pentru iubitorii sportului rege, simpatizanți ai unei echipe sau a alteia, implicit și ai Petrolului. Cum frica păzește pepenii, mai pe înțelesul tuturor putând să conducă la evitarea unor situații dramatice ulterioare, trecând dincolo de tristețea unor arene goale și peste lipsa de emulație oferită combatantelor, decizia de a se juca fără public se justifică, volens-nolens.

Deși inaugurat în urmă cu aproape nouă ani, deci fiind unul mai degrabă „tânăr”, stadionul Ilie Oană a trecut deja prin mai multe momente de același gen, cu porți închise adică. Nu a fost, ca și acum, caz de forță majoră, ci a fost vorba despre suspendări pentru motive mai mult sau mai puțin justificate ori chiar… deloc. Ba mai mult, tot la „Ilie Oană” s-a consemnat și o premieră națională absolută, o arenă suspendată cu… public exclusiv format din copii și femei! Deci, un stadion gol nu ar fi ceva inedit pentru fanii Petrolului, unii dintre ei purtând însă vina suspendărilor cam repetate de pe vremea SC FC Petrolul, devenit falimentar, într-un anumit procent, și din cauza acestora. Fie s-au închis porțile cu totul pentru public, fie una dintre peluze, cea a galeriei, „teleportată” totuși, ingenios, într-un sector al tribunei I, „Ilie Oană” era, parcă, locul unor „experiențe” în privința suspendărilor. Atât de multe au fost! Cum a arătat astfel stadionul? Și gol, și chiar cu anumite categorii de spectatori acceptate, și cu peluza fără ultrași, și cu ei mutați mai spre dreapta ni s-a prezentat trist. Al naibii de trist! Asta deoarece se prinsese deja gustul unei arene pline ochi. Una în care la P1, mereu full, se cânta ca nicăieri altundeva în România. Una în care, de la P1 la T2, de la T2 la P2 și de la P2 la T1 și To, era un… VULCAN ce se revărsa asupra adversarelor. Cele care ieșeau adesea „topite” de „lava” motivatoare oferită Petrolului!

De la începutul sau jumătatea lunii iunie, se va reveni – acum din cauza pandemiei de coronavirus – la tristețea din destule momente de până în faliment. Nu va mai exista acel suport moral inegalabil, pornit de la P1, trecând pe la T2 și, apoi, P2, sfârșind la tribuna cu etaj. Nu va mai fi acea motivație izvorâtă nu neapărat din piepturile a 10-12.000 de suporteri, ci și chiar a celor 2-3.000, mai puțini, dar adevărați și sinceri! Și astfel, fotbaliștii Petrolului trebuie să creadă că, dincolo de ziduri și de porți închise, zeci de mii de inimi le vor fi întotdeauna alături și îi vor încuraja, chiar dacă în tăcere, pentru a câștiga meciurile, pentru a putea promova astfel în Liga 1! Acolo unde, citesc peste tot în media centrală, și zilele acestea, își are locul. Iar dacă astfel se crede, și chiar este, atunci așa să și fie! Chiar și cu stadioane golite de… SUFLET!

Foto: www.wikipedia.com și www.youtube.com