Cum funcționează un terariu închis

Daniel Dimache -

Cum funcționează un terariu închis

 

Deci, ați auzit de aceste lucruri magice numite terarii. Se presupune că plantele ar trebui să crească într-un recipient sigilat, fără a fi nevoie de întreținere sau interacțiune din partea dvs. Cum anume face asta un terariu închis?

Un terariu închis este un ecosistem auto-sustenabil închis într-un recipient mic. În interiorul acestor terarii, plantele se bazează pe un ciclu de apă autonom, pe dioxidul de carbon produs de respirația plantelor, pe lumina soarelui, pe oxigenul produs prin fotosinteză și pe nutrienții produși de bacteriile din sol sau de insecte.

Haideți să descompunem componentele care intră în terarii pentru a demistifica modul în care este creat acel ecosistem în acest recipient magic, pentru a vedea cum funcționează.

Pentru a înțelege un pic mai mult despre cum este creat acest mini-ecosistem, este util să înțelegem toate componentele care alcătuiesc un terariu.

Recipientul pentru terariu este una dintre componentele cheie care definește un terariu închis. Cele două cerințe de bază pentru un container de terariu închis sunt:

– Trebuie să fie sigilat pentru a împiedica apa să iasă.

– Trebuie să fie transparent pentru a permite luminii solare să pătrundă în recipient

Și cam asta este tot. Întregul scop al recipientului este de a păstra apa într-un mediu închis pentru a crea acel ciclu al apei. Dacă există o deschizătură prin care apa poate scăpa, terariul închis va deveni un terariu deschis, ceea ce este ceva complet diferit.

În același timp, recipientul trebuie să permită, de asemenea, ca lumina soarelui să ajungă la plantele din interior. Plantele vor avea nevoie de lumina soarelui pentru a efectua fotosinteza pentru a-și asigura hrana.

Materialul, dimensiunea și forma pot fi orice doriți, atâta timp cât îndeplinesc aceste două criterii (și pot încăpea plantele pe care le doriți în interior). Dar, de obicei, cele mai des folosite materiale pentru terarii sunt fie sticla, fie plasticul, cu un fel de capac, capac sau dop pentru a închide ermetic.

Stratul de drenaj este o colecție de materiale din partea de jos a recipientului care creează un spațiu suplimentar în care apa se poate scurge.

În mod obișnuit, acesta ar fi ceva de genul pietre sau cărbune. Practic, întreaga idee din spatele unui strat de drenaj este de a permite ca excesul de apă să se scurgă liber departe de sol.

Acest lucru reproduce solul din natură, deoarece apa nu se absoarbe de obicei în sol și nu stă acolo. De obicei, se scurge în straturi mai adânci ale solului sau oriunde este direcția de coborâre.

În funcție de tipul de plante din terariul dumneavoastră (de exemplu, un terariu numai cu mușchi), este posibil să nu aveți nevoie, din punct de vedere tehnic, de un strat de drenaj. Cu toate acestea, este în general recomandat dacă aveți un anumit tip de plante care au rădăcini care cresc în sol pentru a evita putrezirea rădăcinilor și pentru a reduce riscul de udare excesivă.

De asemenea, este recomandat să includeți un strat de separare (cum ar fi un plasă de plasă) care împiedică pământul să cadă în stratul de drenaj.

Solul este o altă componentă cheie pentru susținerea vieții într-un terariu (și a plantelor în general). Solul este o piesă majoră în care se întâmplă magia pentru viața plantelor. Acesta oferă plantelor substanțe nutritive, o aprovizionare uniformă cu umiditate și asigură accesul rădăcinilor la oxigen.

De asemenea, găzduiește miliarde de microorganisme și bacterii minuscule care joacă un rol esențial în ciclul de viață al plantelor, producând nutrienți și dioxid de carbon pe care plantele le pot folosi.

În cea mai mare parte, solul din terarii nu este diferit de cel pe care l-ați folosi pentru plantele de casă. Cu toate acestea, singura cheie este că solul trebuie să fie suficient de bine drenat pentru a preveni udarea excesivă și aglomerarea solului. Acesta este motivul pentru care amestecul pentru ghiveci este de obicei preferat în locul solului de grădinărit într-un terariu.

Ultima piesă a puzzle-ului este, desigur, plantele care locuiesc în terariu. Nu, nu toate plantele vor fi potrivite pentru un terariu închis. Mai ales suculentele.

Aceste condiții care sunt create în interiorul unui terariu se potrivesc doar anumitor tipuri de plante. Terariile închise vor avea, de obicei, umiditate ridicată, umiditate ridicată și lumină scăzută în interiorul recipientului.

În general, plantele care tind să se descurce bine în terarii închise sunt din soiul tropical sau de pădure. Aceste plante cresc în mod natural în condiții în care există umiditate ridicată, umiditate ridicată și lumină scăzută. Exact condițiile pe care le-ați vedea într-un terariu.