Cum să previi periimplantita și alte complicații?

Vlad Preda -

Cum să previi periimplantita și alte complicații?


Implantul dentar este o soluție modernă de tratament pentru pacienții care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți de pe arcadă. Implantul îți înlocuiește dinții lipsă și, în același timp, îți redă încrederea în propria persoană. Când ai zâmbit ultima dată? Cum te-ai fi simțit dacă ai fi zâmbit cu mai multă încredere, cu mai multă iubire față de sine? Cu siguranță, experiența ar fi fost diferită.

Nu despre avantaje vorbim aici, ci despre cât de important este să menții implantul sănătos. Ca dinții naturali, implantul – inserat prin metoda clasică sau prin alte metode, precum dinți ficși într-o singură zi, se poate degrada în timp dacă nu este îngrijit corespunzător. Află, din acest articol, cum să previi periimplantita sau alte complicații.

Publicitate

Periimplantita și cauzele acesteia

Periimplantita este o afecțiune inflamatorie. Boala este cauzată, de cele mai multe ori, de acumulările de placă bacteriană. Neîndepărtată la timp, placa bacteriană se transformă în tartru și, fără o vizită la cabinetul stomatologic, aceasta avansează și conduce la inflamația gingiei și resorbția osului de susținere. Netratată corespunzător, periimplantita conduce la mobilitate dentară și se poate impune îndepărtarea implantului dentar. Crezi că suferi de această afecțiune? Caută o clinică stomatologică în București. Pe lângă periimplantită, există și alte potențiale complicații care pot afecta implantul dentar:

  • Mucosită periimplantită

  • Infecții postoperatorii

  • Leziuni nervoase

  • Leziuni sinusale

Periimplantita nu apare peste noapte și, în orice caz, nu apare fără un factor declanșator. De cele mai multe ori, cauzele sunt: igiena orală deficitară, fumatul excesiv, diabetul necontrolat, proiectarea incorectă a coroanei pe implant sau forțele excesive aplicate pe implant.

Măsuri pentru a preveni periimplantita

Periimplantita poate fi prevenită și nu trebuie să faci mari schimbări în rutina ta. Ar fi bine doar să ții cont de câteva aspecte esențiale:

Igienă orală riguroasă

Totul începe de acasă, de la rutina de igienă orală. Pacienții cu implanturi trebuie să fie foarte atenți, să se spele pe dinți de două ori pe zi, cel puțin, să folosească dușul bucal și să curețe foarte bine spațiile interdentare cu ață de gură. La recomandarea medicului, se poate folosi apă de gură pe bază de clorhexidină.

Vizite regulate la stomatologie

Știi de ce e bine să mergi la stomatolog la fiecare 6 luni? Pentru a preveni. Controalele de rutină te ajută să depistezi în timp util eventualele probleme, fără să ajungi în punctul de a investi sume copleșitoare de bani pe tratamente dureroase și de lungă durată. O simplă igienizare parcă sună chiar bine acum.

Evitați tutunul

Este greu să îi spui unui fumător să renunțe la acest viciu. Totuși, dacă acesta poartă implanturi dentare, ar trebui să fie conștient de riscurile la care se supune. Substanțele toxice la care este expus zilnic încetinesc lupta organismului împotriva infecțiilor. Renunțarea la acest viciu reduce semnificativ riscul de a dezvolta periimplantită sau alte complicații asociate implantului dentar.

Controlul afecțiunilor sistemice

Suferi de diabet, de o boală cardiovasculară sau de alte boli sistemice? Este important să îți monitorizezi cu atenție starea de sănătate – să mergi regulat la medicul specialist. Un nivel ridicat de glicemie, de exemplu, crește riscul infecțiilor, deci ești mult mai predispus să dezvolți periimplantită.

Monitorizarea forțelor ocluzale

Suferi de bruxism? Ar fi trebuit ca medicul tău să cunoască acest aspect înainte de a insera implantul, de a începe planul de tratament specific. Bruxismul poate conduce la mobilitatea implantului din cauza forțelor exercitate (de cele mai multe ori inconștient, pe timp de noapte). În aceste cazuri, se folosesc gutiere speciale și se recomandă vizite regulate la psiholog – pentru a trata cauza (de regulă: anxietate și stres).

Așadar, periimplantita este principalul inamic al implanturilor dentare. Nu neglija rutina de îngrijire și cere sfatul medicului pentru a evita o astfel de problemă!