Cum să ții apa departe de fundații și subsoluri

Vlad Preda -

Cum să ții apa departe de fundații și subsoluri

Când locuiești la curte, există câteva aspecte specifice de care trebuie să ai întotdeauna grijă. Printre acestea se numără și impermeabilizarea eficientă a fundației și a subsolurilor. Infiltrarea apei este una dintre cele mai comune probleme ale celor ce locuiesc la casă, însă ea poate fi prevenită sau remediată.

 

Infiltrarea apei în profunzimea construcției poate avea efecte neplăcute, precum formarea umezelii și a mucegaiului. Pe lângă faptul că ambele reprezintă factori alergeni, umezeala și mucegaiul pot deteriora obiectele păstrate la subsol și structura materialelor de construcție.

 

În plus, apa infiltrată în beci sau în fundației se poate ridica și poate pătrunde în locuință. Astfel, poți observa deteriorări ale pereților, parchetului și vopselei. În cele mai grave cazuri, poate fi afectată chiar și rezistența structurii întregii clădiri.

 

Pentru a preveni toate aceste complicații, este recomandat să folosești cele mai bune servicii și tehnici, încă de la începutul construcției. Iată cum poți ține apa la distanță:

 

1. Ia în calcul fiecare element înainte să te muți sau să construiești casa

Când îți alegi locuința, este important să ții cont de toate aspectele, chiar dacă unele nu sunt atât de evidente. De exemplu, climatul din zonă este deosebit de important. O zonă cu umiditate mare este predispusă la infiltrări ale apei.

 

În plus, dacă există fisuri în zidărie, acestea sunt căi de acces perfecte pentru apă. Fii atent și la solul din zonă, căci și agenții chimici pot ataca betonul fundației, pereții și hidroizolațiile vechi sau de calitate slabă.

 

2. Verifică atent hidroizolația existentă sau investește într-una efectuată de profesioniști

Dacă te muți într-o casă deja construită de foștii proprietari sau de o firmă specializată, roagă-i pe aceștia să îți ofere informații complete în legătură cu hidroizolația existentă. Află când a fost efectuată, ce materiale s-au folosit și cine a implementat-o.

 

Dacă nu există încă o hidroizolație, trebuie neapărat să faci această investiție. Apelează la specialiști și, dacă vrei să ai control asupra calității, poți găsi materiale excelente pe macostore.ro, unde raportul calitate-preț este cel corect.

 

3. Hidroizolează toate zonele casei

Probabil te gândești că doar fundația și subsolul au nevoie de hidroizolații puternice. Foarte multe persoane fac această greșeală gravă.

 

Odată ce apa s-a infiltrat într-o zonă a casei, aceasta se poate extinde cu rapiditate și în celelalte locuri. Mai exact, dacă pereții beciului au fost udați, umezeala se va ridica până în pereții superiori, ajungând în parchetul din living sau în faianța din baie.

 

De aceea, este esențial să tratezi izolarea cu seriozitate și să o efectuezi ca la carte, în toate zonele casei. Balcoanele, terasele exterioare, debaraua, garajul – toate trebuie să fie prevăzute cu un sistem de hidroizolație performant.

 

Hidroizolarea unei fundații deja construite

 

Dacă locuința a fost deja construită, iar apa se infiltrează des în anumite zone, hidroizolarea se poate face și ulterior. Cel mai des întâlnite sunt următoarele variante:

 

  • Hidroizolarea subsolului prin exteriorul fundației

Pentru acest procedeu, se folosește o pastă specială formată din ciment și substanță izolatoare sau o membrană din rășină poliuretanică. Trebuie să știi că acest tip de lucrare necesită săpături adânci cât fundația pe toată lungimea casei.

 

  • Impermeabilizarea fundației prin interiorul subsolului

Dacă nu poți sau nu vrei sa izolezi prin exterior, este posibil să hidroizolezi betonul din fundație și prin interior. În acest caz, soluția aplicată va pătrunde proteja structura betonului și va forma un strat impermeabil rezistent.

 

  • Subzidirea sau refacerea unor anumite părți din fundație

Această variantă este cea mai costisitoare și radicală, însă poate fi necesară în unele cazuri. Ea implică refacerea sau adăugarea de elemente de construcție.

 

Oricare ar fi situația, ia în calcul variantele de mai sus și nu neglija hidroizolația casei tale. Aceasta te poate scuti de o mulțime de probleme ulterioare, mult mai costisitoare și dificil de remediat.