Cum se pregătesc semifinalele Cupei României?

Redactia -

Cum se pregătesc semifinalele Cupei României?

După ce Juan Angel Albin a marcat, aproape de spartul târgului, la Târgu Mureș, anul trecut, golul calificării Petrolului în semifinalele ediției 2014-2015 a Cupei României-Timișoreana, în poarta echipei ASA, suporterii găzarilor au început să „trăiască” deja, la fel ca și în sezonul trecut, visul unie noi finale. Cum în martie și aprilie, după o dublă manșă, se vor decide viitoarele calificate în ultimul act, speranțele au atins, ante-factum, cote maxime. Evident, la acel moment, informațiile despre situația financiară a clubului găzarilor nu erau așa cum au fost de câtva timp încoace. Atunci, ceaa ce era în mână și nu era minciună a fost că patronul, unul dintre membrii consiliului de administrație și directorul general al SC FC Petrolul, suportau un regim de detenție, acuzați de fapte grave. Nu și dovediți în instanță – o constatare care nu trebuie să lipsească ori de câte ori se comentează despre Daniel Capră, Nicolae Capră și, respectiv, Marius Bucuroiu. Acuzațiile procurorilor DIICOT se cunoșteau la ora meciului cu mureșenii, se știa și suma imputată celor trei, nu însă, oficial, și cea căzutăî n sarcina SC FC Petrolul. Deci, viitorul nu părea, spre finele anului trecut, chiar așa de sumbru, așa cum ni s-a înfățișat după Anul Nou. Odată reluate la Ploiești pregătirile, instalat un nou staff tehnic, după renunțarea la cel vechi, una amaibilă s-a zis, rezultatul ședințelor suporterilor – care au cerut o întâlnire cu directorul executiv Andi Crângu – a fost aflarea unei mari părți din adevăr. Dracul, chiar dacă nu era negru-cărbune, nici gri nu se putea spune că ar fi fost.

Sigur, dacă nu venea vestea datei tragerii la sorți a semifinalelor Cupei României, miercuri, 21 ianuarie, ora 12.00, în sala Nicolae Dobin de la Casa Fotbalului, aproape niciun fan al „galben-albaștrilor” nu-și mai… amintea de penultima fază a competiției KO. Amenințarea insolvenței, eforturile pentru stingerea debitelor, unele încununate deja de succes, jucătorii intrați în ultimele șase luni de contract, mai numeroși ca niciodată,  anunțul despărțirii de vedeta Albin – cea de Njongo Lobe Priso, oficializată astăzi, având totuși uin mult mai mic impact, ca și posibila plecare a lui Gerson Guimaraes Ferreira, de altfel, la Lechia Gdansk, în Polonia – au fost semnale dure. Atât de dure, încât simpatizanților să nu le mai treacă prin minte că echipa lor de suflet va urma, nu peste mult timp, să se lupte să-și recâștige dreptul de a reveni pe „Arena Națională”, pentru un meci cu trofeul pe masă (foto jos; www.cugetliber.ro). Altele sunt, acum, gândurile, primul fiind cu siguranță dacă trupa „galben-albaștrilor” din prima parte a anului în curs se va dovedi la fel ca aceea care a obținut calificarea în semifinale.

La prima vedere, cum a fost pierdut tocmai autorul golului calificării, s-ar zice că nu va mai fi așa. E prematur însă a da verdicte inapelabile, mai ales că o  structură mai apropiată de realitate a efectivului „galben-albaștrilor” va fi cunoscută de-abia în al doilea stagiu de pregătire și jocuri-test de la Lara. Însă, un amănunt nu ar trebui scăpat din vedere: parcă de foarte mulți ani nu s-a mai întâmplat ca Petrolul să nu aibă nicio noutate în lot, excluzând – firește – plecările lui Gigi Mulțescu și ale staff-ului său, a lui Albin și Priso, plus eventual Gerson. Se vorbește însă că, în același sens, lista ar fi ceva mai lungă. Dar, de la vorbe până la fapte urmează să vedem cât va fi adevăr și cât minciună. De data aceasta, e limpede totuși că sosirile sunt un subiect cvasi-tabu. Doar noul tehnician, Mircea Rednic, a lăsat, cumva, un pic deschisă portița pentru eventuale achiziții, în raport cu despărțirile. În acest context, nu se poate anticipa încă dacă se va putea opera după sistemul „vine unul, pleacă altul”. Și dacă ar fi așa, în eventualitatea în care posibilii nou-veniți ar fi sub valoarea celor plecați, la o paritate egală, ar fi dificil să se alinieze o formație la fel de competitivă cu aceea de la finele lui noiembrie trecut. Iar dacă și numericul va fi mai scăzut, ce să mai vorbim…

Trofeu_Cupa_Romaniei_cugetliber.roFederația Română de Fotbal a decis, ciudat, să aibă două urne, miercuri. Prima – cu Steaua, CFR Cluj și Petrolul, adică podiumul turului campionatului Ligii I, și a doua, cu Universitatea Cluj, adică formația calsată pe poziția a XI-a în ierarhia stabilită la jumătatea competiției celui dintâi eșalon. De ce așa și nu toate la un loc, numai șefii de la FRF știu. Procedând astfel însă, lasă loc la suspiciunile cum că – așa cum spune „folclorul” – tragerea la sorți va avea parte de… bile calde. Iar dacă mâine, după prânz, vom avea o semifinală Steaua -„U” Cluj și o alta CFR-Petrolul, chiar că am fi convinși că bilele au fost scoase din vreun… cuptor cu microunde! Normal ar fi fost ca toate bilele să fie puse laolaltă și fiecare echipă cu norocul – sau ghinionul – ei. Tot normal ar fi fost și ca prima extrasă din urnă să fie gazdă a returului, ci nu a turului. Dar, ideile de la Casa Fotbalului nu coincid mereu – câteodată chiar deloc – cu acelea ale simplilor iubitori ai sportului rege.

Să admitem că vor rezulta semifinalele de mai sus. Pentru Petrolul, un duel cu trupa din cartierul Gruia ar fi chiar ideal. Asta în condițiile în care pierderile CFR-ului sunt mult mai importante și mai multe decât ale ploieștenilor. Cel puțin în acest moment, după cum se spune. Chiar cu un lot diminuat valoric față de cel din al doilea semestru al anului trecut, tot Petrolul ar fi principala favorită, clujenii pierzându-și unul dintre fundașii centrali titulari, Ionuț Rada, un mijlocaș box to box, brazilianul Christian da Silva Fiel, închizătorul spaniol Aitor Monroy, ex-internaționalul Ciprian Deac și atacantul Mirko Ivanovski. Și nici situația altor jucători de bază nu prea este acum bătută în cuie. Iar când anunți drept transfer pe Sergiu Arnăutu, un fost junior al… Petrolului, ajuns golgheter în Liga a III-a, la Juventus București, chiar că tabloul e colorat în culori închise la echipa antrenorului care a pierdut finala din 2013 în fața „lupilor”. Oricât de dor de revanșă ar avea acum Eugen Trică, oricât ar vrea să șteargă cu buretele ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, mai trebuie să se și poată! În eventualitatea în care adversara lui Geraldo & Co. va fi însă Steaua sau Universitatea Cluj, datele problemei se vor schimba semnificativ. Evident, din motivele deja cunoscute sau – mă rog – doar bănuite. Dar, deocamdată, e nevoie numai de… răbdare și tutun!