Cum și-au împărțit meritele oficialii Petrolului pentru campania reușită de transferări din iarna lui 2020? Trei dintre ei au garantat pentru cinci dintre nou-veniți, iar un viitor… demis, pentru al șaselea!

Dragos Trestioreanu -

Cum și-au împărțit meritele oficialii Petrolului pentru campania reușită de transferări din iarna lui 2020? Trei dintre ei au garantat pentru cinci dintre nou-veniți, iar un viitor… demis, pentru al șaselea!

Postam ieri seară, pe 15 aprilie 2020, un text despre transferurile Petrolului făcute în pauza competițională de iarnă. Este vorba, bineînțeles, despre Armando Vajushi, Michael Leonel Pierce, Pol Roigé Rodríguez, Mihai Nițescu, Andrei Răuță și Serge Yvan Ekollo Malolo. Despre cum au evoluat ei, în meciurile amicale sau oficiale, până la suspendarea competiției Ligii a II-a, pe 10 martie, am scris deja. Acum a venit rândul… meritelor celor care i-au ochit, chemat la club, testat sau văzut în antrenamente și jocuri, garantând finalmente pentru fiecare dintre cei cinci nou-veniți, pentru al șaselea făcând-o un… viitor demis!

Astfel, așa cum bănuiam, de altfel, Vajushi, Pierce și Rodríguez au făcut parte dintr-o listă a antrenorului principal care l-a înlocuit anul trecut, în pauza competițională de iarnă, pe Flavius Stoican. Da, Costel Enache i-a cerut pe cei trei și a fost cel care le-a redactat referatele pentru a fi transferați la Petrolul. Acte oficiale aprobate, apoi, de către directorul sportiv și de vicepreședinte, Costel Lazăr, respectiv Octavian Grigore, cel din urmă având în fișa postului și scoutingul. Însă, Enache, tehnicianul, fiindcă în lot mai este încă un Enache, jucătorul, Robert-Daniel, a avut mână bună nu numai cu Armando, Leonel și Pol Roigé, ci și cu un jucător român, trecut pe aceeași listă personală la capitolul „fundași centrali”. Este vorba, desigur, despre Răuță, bine cunoscut însă și de Costel Lazăr, de pe vremea când, pe-atunci revenit din Franța, de la Guingamp, fostul echipier al Academicii Clinceni a făcut parte din efectivul Astrei Giurgiu. Club la care actualul director sportiv al Petrolului ocupa aceeași funcție. Și Andrei a întrunit sufragiile „comitetului” care a aprobat referatul antrenorului principal.

Venit mai târziu la FC Petrolul, Costel Lazăr a adus numai un singur fotbalist, pe Ekollo, redirecționat de Astra la Petrolul, cu titlu de împrumut, după turul de campionat bifat cu succes la Dunărea Călărași. „A fost propunerea mea Serge (n.r. – Ekollo) și a fost acceptată în unanimitate” – a declarat Lazăr pentru www.gazetaph.ro. Și-am ajuns acum la Mihai Nițescu, singurul prezentat de către fostul președinte executiv al clubului găzarilor, Marius Stan, pe vremea când încă nu fusese demis de la conducerea executivă a „lupilor”. Neavând asupra lui, la momentul convorbirii cu siteul gazetaph.ro, referatul prin care a fost aprobată achiziționarea lui Nițescu, singurul pentru care s-a plătit, Lazăr a amânat pentru altă dată confirmarea sau infirmarea aprobării de către Stan a plății grilei de formare a jucătorului „U 20”, la Petrosport Ploiești, una în valoare de circa 20.000 de lei. Cert este că viitorul candidat la fotoliul de edil șef de la Primăria Galați a fost cel care a apărut pe siteul clubului, pentru a-l prezenta pe fratele mai mic al fostului petrolist Tiberiu Nițescu, și se deduce, printr-o logică simplă, că domnia sa a fost cel care a aprobat achiziția și, implicit, plata.

Scriam, ieri, despre Nițescu jr. că i s-a plătit o grilă de formare de 15- sau 20.000 de euro, un subiect asupra căruia o să revin. Mihai face parte dintr-un grup mai larg de foști juniori ai Petrolului, despre care mi s-a spus, neoficial, că ar fi fost refuzați, de către prima conducere executivă a AS Petrolul ’52, a fi preluați de către club, pentru a se face o academie. Este cuvântul celor au lucrat la fostul SC FC Petrolul, așa că va trebui să aflu ce zic și cei acuzați. Până atunci, afirmația de mai sus trebuie luată numai cu titlu de… inventar, nimic mai mult. Ceea ce este sigur 100% e ce spune același Costel Lazăr și o repet: „De anul trecut și până luna precedentă a celui în curs, Petrolul a plătit 94.000 de lei grile de formare pentru foști juniori ai clubului, cumpărați de la Petrosport. Nu mă pot pronunța de ce erau acolo, ci nu tot la Petrolul, fiindcă eu nu eram aici. Știu sigur însă că partenerul finanțator, Veolia România, prin CEO Mădălin Mihailovici, a acceptat să plătească suma de aproape 100.000 de lei pentru grilele acelor 10 sau 11 juniori. S-au achitat pentru ca juniorilor să li se poate face contracte. Ceea ce este un fapt rar întâlnit! Sau, ce spun eu?, mai degrabă deloc întâlnit! Mai precis, ca un club, prin bunăvoința celor care îl finanțează, să facă o investiție de acest gen! Aici este clar meritul domnului Mădălin Mihailovici, al grupului finanțator și al celor care au condus! Cred că toți acești tineri vor demonstra că a meritat efortul financiar făcut pentru ei și pentru viitorul lor! Îi așteptăm astfel să ne arate că vor forma viitorul frumos al Petrolului”. Dar, despre pregătirea acestor tineri pentru acel viitor visat frumos, voi mai scrie curând.

Foto: www.cristian-anghelescu.ro, www.fcpetrolul.ro și FCP TV