Cum vor fi remunerați (și) fotbaliștii de la Petrolul în „pauza de coronavirus”? Gigi Becali cere plată după… muncă! Sindicaliștii Dumitru Costin și Emilian Hulubei se bat la CNT pentru drepturile materiale ale fotbaliștilor
Dragos Trestioreanu -
Ziua de mâine, marți, 17 martie 2020, este una deosebită nu numai pentru fotbaliști, ci și pentru toți sportivii din România, cu toții fiind, de fapt, trecuți pe „tușă”, așa cum se zice în jargon. Evident, suspendarea activității a fost cauzată de declanșarea pandemiei de coronavirus. Astfel, dacă practicanții sportului rege așteaptă deciziile UEFA, după videoconferința cu federațiile naționale, dar nu numai, în România va avea loc ședința Consiliului Național Tripartit (CNT), din care fac parte guvernul, sindicatele și patronatele. În urma acesteia se vor lua măsuri importante, urmând a se dezbate și problema cluburilor de fotbal. Cele care sunt în pericol de faliment, dacă nu vor mai avea încasări, dar vor trebui să plătească salarii la nivelul de până acum. Mai exact ca și cum competițiile ar fi în plină desfășurare.
Gigi Becali, de exemplu, unul dintre cei mai bogați patroni din fotbalul românesc, a și deschis deja discuția cu privire la plata salariilor fotbaliștilor de la FCSB, apreciind că nu ar exista… plată fără muncă! Însă, se face că uită, probabil, că fotbaliștii au fost trimiși acasă tocmai de către el, din cauza sporirii numărului de infectați, după declanșarea coronavirusului. Dar, dacă el se plânge, ce să mai spună cluburile cu adevărat sărace, ce trăiesc exclusiv din încasările pe bilete, pe abonamente și din drepturile TV?! Becali se gândește acum la diverse formule de plată: „Dacă nu se va juca, ceea ce nu cred, atunci, ca orice om, fotbalistul trebuie să câștige bani dacă muncește. Dacă nu muncești, nu câștigi bani. E forță majoră și se vor face niște reguli, procentual, să dăm cât putem noi. Nu e vorba de mine, este vorba de celelalte cluburi. Că ele stau în drepturi de televizare. Și atunci se vor lua niște procente, 30 la sută, 50 la sută sau 60 la sută, nu știu. Dacă nu se prestează muncă, atunci cum să plătești? Să plătească Guvernul!”. Ca și cum Guvernul României ar fi un sac fără fund sau ar vinde fotbaliști pe milioane de euro!
Desigur, problema rămâne totuși una delicată, mai ales și pentru alte cluburi, precum CFR Cluj, salariile campionilor en-titre ridicându-se, afirmă managerul sportiv Bogdan Mara, la circa 300.000 de euro/lunar. Nu-i cazul, firește, și al celor de la FC Petrolul, dar și la clubul găzarilor trebuie gândită o formulă de plată care să mulțumească atât patronatul, cât și pe prestatorii de servicii, adică pe fotbaliști. Cei care, o repet, nu au nicio vină cu privire la situația de forță majoră actuală. Pentru drepturile lor, dar nu numai, se vor lupta marți, 17 martie, cei de la AFAN, reprezentat de Emilian Hulubei (foto jos), cât și de liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin (foto sus), cel care conduce pe singurul sindicat din România care are în componență și sportul. Hulubei a precizat, cu o zi înaintea ședinței CNT, că „aşa cum am mai spus, în acest moment nu există cadrul legal pentru ca jucătorilor să le fie tăiate salariile. Dar, situaţia este foarte dificilă și probabil că este necesar un compromis. Nici angajatorul nu e vinovat, așa cum nici angajaţii nu sunt. Pierderile probabil că trebuie împărţite într-un anume fel. Sper să putem merge cu un punct comun, sindicate-FRF-LPF, la respectiva şedinţă a CNT, cu ajutorul preşedintelui Dumitru Costin. Sportul trebuie să se afle pe lista Guvernului României, atunci când vor fi decise măsurile de susținere”.
Foto: www.digisporrt.ro și www.gsp.ro