Curtea de Conturi a anunţat neregulile descoperite în aplicarea fostului contract de asociere dintre Primăria Ploieşti şi SC FC Petrolul

Redactia -

Potrivit Agenţiei de ştiri Mediafax, Curtea de Conturi a finalizat controlul cu privire la modul de îndeplinire al fostului contract de asociere încheiat între Primăria Ploieşti şi SC FC Petrolul. Aşa cum a anunţat şi noul edil şef al Ploieştiului, Iulian Bădescu, la câteva luni după ce a fost ales în dauna fostului primar, Andrei Volosevici, semnatarul acelui contract din partea municipalităţii, s-au descoperit anumite nereguli, care au fost date acum publicităţii. Astfel, se spune că s-a constatat „neînregistrarea în evidenţa contabilă a veniturilor şi cheltuielilor rezultate în urma asocierii unităţilor administrativ-teritoriale cu terţe persoane (…) Nu a fost condusă evidenţa contabilă a tuturor operaţiunilor efectuate în cadrul contractului de asociere, încheiat în vederea susţinerii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti”. Se subliniază că au existat venituri din asociere care nu au fost comunicate Primăriei municipiului Ploieşti pentru înregistrare în contabilitate, iar cheltuielile şi plăţile făcute din aceste venituri nu au fost justificate cu documente.

În acelaşi raport se mai menţionează şi că, pentru suma de 3.051.000 lei, autorităţile locale nu au putut prezenta documente justificative, întrucât acestea nu au fost transmiseA_Volosevici_www.agentia.org către Primăria Ploieşti, în calitate de asociat, iar din veniturile asocierii au fost reţinute de către clubul de fotbal, pentru activitatea proprie, sumele de 1.514.000 lei, în 2011, şi de 1.210.000 lei, în 2012, fără a se avea acordul finanţatorului, Primăria Municipiului Ploieşti. În aceeaşi relaţie de asociere dintre municipiul Ploieşti şi SC Fotbal Club Petrolul SA s-a mai descoperit că au fost efectuate plăţi nelegale, în valoare de 612.000 lei, în 2011, şi de 358.000 de lei, în 2012, care nu au fost prevăzute de Regulamentul privind modul de decontare şi justificare a cheltuielilor angajate în baza contractului de asociere. Controlul Curţii de Conturi mai scoate în evidenţă şi nereguli în ceea ce priveşte finanţarea clubului Petrolul Ploieşti din fonduri publice ale autorităţilor locale. Auditorii au constata astfel că antrenorul principal al echipei de fotbal (n.r. – managerul general Valeriu Răchită; foto stânga jos) a primit, pentru prestaţia sa în anul 2011, un salariu anual total de 767.000 de lei, brut, bani proveniţi în majoritate de la bugetul local.

ViviTot drept nereguli în îndeplinirea contractului au fost decretate şi cele legate de drepturile financiare ale jucătorilor de la SC FC Petrolul Ploieşti, respectiv rata de contract, primele de meci, bonusurile, alocaţia de hrană, chiriile pentru locuinţă, biletele de avion, finanţate necondiţionat din bugetul local al municipiului Ploieşti, care au fost cu mult peste limita cheltuielilor de aceeaşi natură, ce se pot acorda personalului plătit din fonduri publice. Raportul Curţii de Conturi a mai descoperit că nu au fost stabiliţi indicatorii de performanţă, la finele sezonului competiţional 2011-2012 echipa clasându-se pe ultimul loc neretrogradabil – cel de-al 14-lea. Aceiaşi auditori au afirmat, în scris, că jucătorii de la Petrolul au primit prime de meci mai mari cu 190.000 lei faţă de nivelul stabilit potrivit contractelor de prestări servicii sportive, care au fost încheiate pentru sezonul 2011-2012. În acelaşi interval de timp, pentru staff-ul echipei – antrenor, masori, medic, personal contractual – au fost efectuate plăţi în cuantum de 168.000 de lei, toate „în afara regulamentului”. Raportul a mai reţinut şi că – deşi stadionul Ilie Oană (foto stânga sus; www.skycam.ro), din Ploieşti, nu a fost dat legal în administrarea asociatului, SC FC Petrolul SA Ploieşti, „în fapt acesta administrează baza materială, pe care o utilizează după voinţa proprie”. Arena a fost refăcut[ total, cheltuielile pentru reconstruire fiind suportate exclusiv din fonduri publice.

În ceea ce priveşte raportul Curţii de Conturi, fostul primar, Andrei Volosevici (foto dreapta; www.agentia.org), actual parlamentar, a declarat pentru Agenţia de ştiri Mediafax că autorităîţile locale au contestat în instanţă neregulile constatate de către auditori.

Publicitate