Cutremurul din 4 martie 1977, în Prahova/ Galerie foto – 28 de poze mărturie

Redactia -

Cutremurul din 4 martie 1977, în Prahova/ Galerie foto – 28 de poze mărturie

Cutremurul din dimineaţa zilei de duminică readuce în memoria românilor efectele catastrofale ale seismului din anul 1977.

Seismul din 4 martie 1977 a avut loc la ora 21.22, a durat 56 de secunde, fiind înregistrat cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Localitățile din județul Prahova au fost afectate puternic de seismul din 4 martie 1977. S-au prăbușit clădiri, parțial sau chiar total, au fost înregistrate decese. Cea mai mare tragedie a avut loc la Plopeni, unde căminul de nefamiliști din localitate a fost trasformat într-un morman de moloz, ucigând câteva zeci de oameni care se găseau la seara în imobil, în jur de 30, după anumite mărturii ale vremii. Nu există, însă, date clare despre această dramă, presa vremii nelăsând în urmă vreo cifră statistică privind clădirile dărâmate și viețile omenești pierdute sau numărul răniților în județul Prahova. Noi vă prezentăm arhiva foto, pentru care îi mulțumim domnului dr. ing. Aurel Nestor, proiectant în construcții, o somitate în  materie.

La nivel de România, bilanțul oficial a cuprins 1.570 de morți și peste 11.000 de răniți. Cele mai mari pagube au avut loc în Capitală, în special în centru vechi. La cutremur au pierit actorul Toma Caragiu, poeta Veronica Porumbacu si soțul ei, criticul Mihai Petroveanu, la care se aflau in vizită, cu soțiile, poetul A. E. Baconsky și istoricul Mihai Gafița, regizorul Alexandru Bocăneț, scenograful Liviu Popa, pianistul Tudor Dumitrescu. In cutremurul din 4 martie 1977 a murit și cântăreața Doina Badea, precum și scriitorul Alexandru Ivasiuc.

{AG}cutremur{/AG}