Dacă intră în prelungiri, pe CSU Asesoft „scrie” înfrângere!

Redactia -

În etapa a XIX-a a sezonului regulat al Ligii Naţionale de Baschet Masculin, CSU Asesoft Ploieşti s-a deplasat sâmbătă, 26 ianuarie 2013, la Târgu Jiu, pentru a oferi replica echipei Energia Rovinari, aflată la „graniţa” dintre play-off şi play-out, în ierarhia la zi. Deşi se anticipa un meci destul de dificil în judeţul Gorj, în primele 20 de minute ale întâlnirii, ploieştenii au fost superiori şi – chiar dacă au mers la vestiare, pentru pauză, cu un ecart de doar cinci puncte – nu se credea că vor avea probleme în a se impune finalmente. Dar aşa cum s-a întâmplat şi în partidele de la Timişoara şi Târgu Mureş, ambele pierdute, la un moment dat intervine un blocaj neaşteptat, când adversarii se trezesc parcă din pumn şi aleargă imediat nu  numai după egalare, ci şi reuşesc să şi răstoarne scorul de pe tabelă în favoarea lor. La fel a fost şi la Târgu Jiu, după 22-18 şi 19-18, în primele două sferturi controlate cu inteligenţă, Asesoftul a început să dea rateuri şi i-a permis Energiei să înceapă actul decisiv cu un deficit de doar o singură lungime (57-58, după 21-17). Una care a fost şi recuperată până la finalul timpului regulamentar (24-23), rezultatul de 81-81 împingând disputa în prelungiri. Fapt ce nu le-a convenit deloc oaspeţilor, care aveau experienţa unui joc destul de recent, pierdut dezastruos în extra-time. Înn Gorj a fost parcă un deja-vu, deşi baschetbaliştii ploieşteni au părut, în cele puţin două perioade de timp, a fi scăpat sigur în învingători. Dar, până la urmă, au fost învinşi, deşi au avut şansa, la ultimul lor atac, chiar să se şi impună. Însă, atunci. coşgheterul lor din acest meci, letonul Ivars Timermanis (Foto: Mirela Oprea) a ratat aruncarea de dincolo de semicercul de la 6,75 metri şi, astfel, succesul echipei sale. S-a terminat 95-93, după 14-12 în repriza de prelungiri, sunetul sirenei declanşând manifestări de mare bucurie în tabăra gazdelor şi, mai ales, în tribune, 800 de iubitori ai baschetului locali sărbătorind victoria în faţa campioanei en-titre, care a căzut astfel de pe podium.

Pentru CSU Asesoft, urmează două confruntări extrem de dificile, mai întâi – la Brazi, cu „U” Mobitelco Cluj-Napoca, sâmbătă, 2 februarie, ora 20.00, în transmisia live a unuia dintre canalele postului de televiziune DigiSport, iar apoi – la CSM Oradea, liderul clasamentului Ligii Naţionale. Dar, cu jucători cam plictisiţi, gen Adrian Tudor, înlocuitorul lui Aleksandar Vlahovic, lovit la un ochi de căte Flavius Lăpuşte, n-a putut să aducă  nimic bun în joc, cu Robert Nyakundi mult prea timid, fără Cătălin Burlacu jumătate din meci, cu Predrag Miletic sub nivelul promisiunilor iniţiale, cu greul lăsat aproape mereu pe Vladimir Tica şi Virgil Stănescu nu se anunţă vremuri bune pentru „alb-albaştri”. Una peste alta, Vladimir Arnautovic este şi des obligat să ţină pe bancă,, tot meciul, trei jucători dintre cei înscrişi în raportul de joc. Asta în condiţiile în care, de exemplu, omologul de pe banca gazdelor de la Târgu Jiu, sârbul Slobodan Nikolic, a mizat cu destul succes pe Alexandru Gliga şi Adrian Roşu, doi tineri cvasi-necunoscuţi, care au finalizat câte o aruncare de la distanţă, prinzând pe teren împreună şi aproape 35 de minute.

ENERGIA: Jaytonah Nyakun Wisseh (23 de puncte; 3×3), Luis Darby Jr. (15; 1×3), Milan Janjuşevic (16; 2×3), Viorel Mocanu, Joseph Kennerly III (1)/David Steffel (17), Flavius Lăpuşte (16; 2×3), Adrian Roşu (3; 1×3), Alexandru Gliga (4; 1×3). Antrenor: Slobodan Nikolic.

CSU ASESOFT: Aleksandar Vlahovic (16), Szijarto Levente (3; 1×3), Robert Nyakundi (6; 1×3), Cătălin Burlacu (2), Vladimir Tica (21; 1×3)/Ivars Timermanis (23; 5×3), Virgil Stănescu (11), Predrag Miletic (8; 1×3), Adrian Tudor (3; 1×3). Antrenor: Vladimir Arnautovic.

Au arbitrat: Doru Vinaşi (Cluj), Fabiana Martinescu (Sibiu) şi Bogdan Podar (Cluj).

Comisar FRB: Mircea Martiş (Bucureşti).

Interestant este că ploieştenii au condus, la un moment dat, cu 16 puncte, pe când cea mai mare diferenţă de scor în favoarea gorjenilor, pe parcursul jocului, a fost de doar cinci puncte, într-un meci în care s-a consemnat de opt ori egalitatea pe tabelă, iar răstunrări de rezultat – de şapte. Dacă Energia Rovinari a bifat cu titularii 57 de puncte, faţă de 48, rezervele Asesoftului au reuşit 45, cu şapte mai mult decât cele ale gazdelor. Într-un meci cu suspans, s-au consemnat nu mai puţin de 20 de aruncări finalizate de 3 puncte, împărţite în mod egal, cu Timermanis cel mai bun „shooter” şi cu oaspeţii având un procentaj ceva mai bun la aruncările de afară: 43%-38%. Fiecare combatantă a avut câte un „run” de 9 puncte, sângele mai rece şi nervii struniţi atunci când a fost cazul decizând învingătoarea partidei diun sala gorjenilor.