Dacă a fost ales antrenorul potrivit, dacă lotul are cele mai bune dubluri pe toate posturile, chiar și mai mult decât atât, dacă – mai ales – există dorință și voință de a promova, atunci ACS Petrolul ’52 este echipa care poate „bate” pe oriunde tot ce prinde! Rămâne de văzut totuși ce se va întâmpla în „seria de foc” care urmează de-a lungul a mai bine de o lună!

Dragos Trestioreanu -

Dacă a fost ales antrenorul potrivit, dacă lotul are cele mai bune dubluri pe toate posturile, chiar și mai mult decât atât, dacă – mai ales – există dorință și voință de a promova, atunci ACS Petrolul ’52 este echipa care poate „bate” pe oriunde tot ce prinde! Rămâne de văzut totuși ce se va întâmpla în „seria de foc” care urmează de-a lungul a mai bine de o lună!

ACS Petrolul ’52 Ploiești a început ediția 2021-2022 a campionatului Ligii a II-a de fotbal cu o victorie pe teren propriu, 2-0 cu Poli Iași, echipă retrogradată în vară. Pe fondul unui scandal între unii dintre suporteri și conducerea clubului, pe subiectul mărcilor și al asocierii cu primnăria municipiului, în etapa următoare, a doua, a venit… eșecul, 0-1 pe sinteticul din cartierul Pantelimon, în fața Metaloglobusului București. Au urmat, de-atunci, opt runde, în care – deși controversele dintre părți au fost departe de a se fi încheiat – Valentin Țicu și coechipierii săi mai vechi și mai noi au obținut opt din opt succese, după 23 de reușite și un singur gol primit, cel la Unirea Dej! Da, au câștigat tot, iar față de cei trei ani care au trecut, nu au mai clacat neașteptat în fața așa-ziselor „echipe mici”. Astăzi, în fruntea ierarhiei Ligii 2, cu 27 de puncte, 25 de goluri marcate în total și numai două primite, tot astfel, Petrolul ’52 arată, în sfârșit, a echipă care poate „bate” tot ce prinde în iarba naturală, singurul eșec, reamintesc, venind pe una artificială. De ce s-a întâmplat acum astfel și de ce nu în sezoanele precedente din eșalonul secund?

Deși părăsită, după o nouă ratare a obiectivului promovării, de către partenerul finanțator, SC Veolia Energie, care i-a fost alături vreme de patru ani și jumătate, acuzându-se astfel o diminuare serioasă a bugetului, conducerea Petrolului a luat în vară cele mai bune decizii. Mai precis, nu a mai umblat după antrenori cu nume și CV de prim eșalon intern, ba chiar și internațional, a făcut un lot nu cu mult deosebit față de cele de dinainte, dar reușindu-se o dublare perfectă a tuturor posturilor, ba chiar unele și triplate. Însă, mai ales, a adus un antrenor – să respect adevărul! – impus de suporteri, toți, dar absolut toți, fiind de acord cu alegerea unui tehnician prahovean, cu licență Pro ca și un localnic de dinaintea sa, dar – spre deosebire de acela – fără a fi pregătit o echipă de pe prima scenă a fotbalului autohton.

Pentru Nicolae Constantin, Nae așa cum este cunoscut, promovarea este obligatorie 100%, ceea ce nu prea cred că ar fi fost și dorința celor dinainte. Adică, nu și-o doreau chiar cu aceeași ardoare. Pentru Nae, repet, promovarea este o chestiune de „viață și de moarte”, în această direcție și pregătindu-i pe „lupii” săi. Cum altfel să cataloghezi un parcurs de opt succese consecutive, de nouă victorii în total, al doilea atac al eșalonului – numai pentru că nu s-a jucat cu… juniorii de la Unirea Constanța și nici nu s-au prins formații care, între timp, s-au prăbușit cu totul – și prima apărare din  Liga a II-a?

În acest sezon , poarta – cu doi seniori și tot atâția juniori – a fost asigurată aproape de 100%. Evident, dacă s-au primit numai două goluri, în 10 meciuri! Raul Avram este titularul de bază, dar și tinerii Alex Radu ori Andrei Jercălău cred că ar face față cu bine, dacă se va apela la ei mai mult. Asta în condițiile în care Nicolai Cebotari continuă să fie accidentat. Defensiva are soluții destule, în cazul unor absențe prelungite sau mai scurte, vezi cazurile lui Ștefan Lică, Bart Meijers ori Sergiu Pîrvulescu. Au fost pregătiți oricând să intre pe teren, cu aceleași rezultate, Alberto Olaru, Antoniu Manolache, Andrei Rus și Aris Oprea. Deocamdată, formula să-i zic STAS este următoarea: Pârvulescu, Lică, Huja, Țicu. La „închidere” există două perechi, una de „babe”, așa cum le numea nu cu răutate, ci cu simpatie, un fost șef de galerie, dar ce „babe”, iar alta, din jucători nu cu foarte mult mai tineri. Din minutul 1, dacă sunt apți, și sunt mereu, intră Eugeniu Cebotaru și Seto Takayuki, iar pe parcurs unul dintre ei este schimbat cu Marius Chindriș sau Silviu Pană. Două tandemuri cu adevărat competitive, din care trei fotbaliști au multe meciuri bifate și în primul eșalon.

Postul de vârf de atac este acoperit de… cinci fotbaliști: titularul de la debutul sezonului, devenit golgheter, Sory Ibrahim Diarra, înlocuit nu demult din cauza unei accidentări, ultimul sosit, Senad Jarovic, lansat deja într-o „cursă de urmărire” a coechipierului african în privința golurilor marcate, Constantin Stoica, rar utilizat și din cauza unei accidentări, recent revenitul deocamdată numai la antrenamente Marius Coman și junele David Ilie. Per total, în spatele atacantului sunt așezați „underi” și seniori, pe cele trei poziții, precum Mihai Constantinescu, Mario Bratu și Alin Boțogan, fiind așteptat să joace mai mult și Mihai Nițescu, când va scăpa de problemele musculare, Răzvan Tucaliuc, Armando Vajushi, Alexandru Saim Tudor, Simon Măzărache, „Usain Bolt” al team-ului găzarilor, și Darius Buia. Per total, 31 de fotbaliști, 22 de seniori și 9 „underi”, cu toții părând capabili să fie la înălțimea unui „maraton” care se speră să se încheie anul viitor cu mult dorita promovare. Directă, mai ales! De ce am scris toate astea acum, ci nu am făcut cronica unei victorii apreciate de toată suflarea petrolistă și chiar de către neutri: 4-0 la nou-promovata FC Brașov, după „dubla” lui Jarovic (14 și 60) și reușitele lui Cebotaru (53) și Țicu (74 – penalti)?

Meciul a fost văzut fie la stadion, fie pe micul ecran și cred că de destui simpatizanți ai culorilor galben-albastre sau de iubitori ai fotbalului neutri. Ce rost mai avea, astfel, să descriu fazele golurilor, ale ratărilor, a jocului de-a pisica, știți, cu șoarecele, vreme de o jumătate de ceas, după 1-0, în prima repriză, atunci când s-a dovedit că se poate rezista și la o anumită presiune a gazdelor? Voi remarca, mai bine, performanța lui Jarovic de a deschide pentru a treia oară consecutiv scorul: acasă cu Șelimbărul, cu capul, din fază fixă, apoi în deplasare, la amicalul cu Dinamo, cu piciorul, din acțiune, și la Brașov, cu FC, iar cu capul și tot din fază fixă! La care aș adăuga, evident, și reușita germanului de origine bosniacă de la 3-0, tot cu piciorul, tot din acțiune! Patru goluri în trei meciuri chiar că înseamnă ceva! Însă, peste toți și peste toate a fost VALENTIN ȚICU, cel care nu că a marcat și el, după Șelimbăr, și la Brașov, ci a fost și o veritabilă „mașină” de centrări de pe stânga, de pase inteligente (vezi golul al doilea), dar și un perfect executant de penalti! După Vajushi și Cebotaru, s-a „înscris la cuvânt”, cu succes, de la punctul cu var și internaționalul de tineret Vali Țicu. Bravo lui! Altfel, vine joi, 21 octombrie, în nocturnă, la Ploiești CSA Steaua și începe astfel „seria meciurilor de foc”, care va ține până la finele sezonului regular. Se așteaptă, drept urmare, confirmarea din partidele cu… „echipele mici”. Haideți să vedem!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Bogdan BALAS)