Dacă Gică Hagi și Gică Popescu au ales, ca antrenor, un spaniol de 35 de ani pentru Viitorul, FC Petrolul de ce nu l-ar readuce pe unul de 37?

Dragos Trestioreanu -

Dacă Gică Hagi și Gică Popescu au ales, ca antrenor, un spaniol de 35 de ani pentru Viitorul, FC Petrolul de ce nu l-ar readuce pe unul de 37?

Astăzi, 7 august 2020, siteurile centrale de sport au anunțat că Gheorghe Hagi, patronul academiei de fotbal care îi poartă numele și recent demisionar de la cârma tehnică a prim-divizionarei Viitorul Constanța, câștigătoarea play-out-ului ediției 2019-2020, și Gheorghe Popescu, președintele clubului dobrogean, l-au prezentat oficial pe noul antrenor principal și pe staff-ul acestuia. Este vorba despre un colectiv eminamente spaniol, avându-l în frunte pe un tehnician în vârstă de 35 de ani, fost secund la Real Sociedad și principal la Al Ahli (Qatar), Rubén Alfonso de la Barrera Fernández. Cu acest prilej, mi-am amintit că, în perioada în care fostul selecționer al României, Cosmin Contra, o antrena pe SC FC Petrolul Ploiești, principalul său colaborator era tot un spaniol, Ángel López Pérez (37 de ani). Până la venirea la Petrolul, acesta din urmă i-a fost principal colaborator lui Contra și la Fuenlabrada, iar ulterior, la Getafe CF, ambele din țara de origine a secundului, și la Guangzhou R&F (China). După ce s-a despărțit de Cosmin Contra, López Pérez a trecut tot ca antrenor secund al fostului mare internațional sârb Miroslav Đukić, la Al Shabab, în Emiratele Arabe Unite.

Dar, Ángel López Pérez și-a luat cariera și pe „barba” sa, așa cum se mai spune în folclorul fotbalistic, fiind antrenor principal, în ultimii trei ani, la Recreativo de Huelva (Spania; 2017-2018), echipa națională a Guineei Ecuatoriale (2018-2019) și Delfín Sporting Club (Ecuador; 2020). Tânărul tehnician iberic născut la Madrid le-a mai fost colaborator la Getafe CF, în perioada 2007-2013, și unor antrenori bine cunoscuți de pe continent, precum danezul Michael Laudrup, germanul Bernd Schuster și conaționalii Quique Setien (ex-Barcelona), Michel, Víctor Muñoz și Luis García Plaza. Cu un CV de apreciat, cu un model tot din Liga 1 a României, Rubén Albés Yáñez (35 de ani), un spaniol cu performanțe bune la noi, la FC Hermannstadt, Ángel López Pérez merită astfel atenție sporită, acum, din partea conducerii Petrolului. El cunoaște foarte bine clubul și orașul, de la precedenta experiență la Ploiești. Se zvonește că, dacă va fi instalat la noul Petrolul, ca antrenor principal, un fost elev al lui Ángel López Pérez, ex-jucător la SC FC Petrolul, ar fi dispus să revină, și el, pe arena „Ilie Oană”. Nota bene, ambii sunt liberi de contract, tehnicianul fiind acasă, iar fotbalistul, tot în România, de 11 luni, chiar! Vorba aceea, amândoi sunt la un… click distanță sau la un apel pe telefon! Haideți să vedem! Să nu uit, vor NUMAI promovarea cei doi provenind din celebra școală spaniolă de fotbal!

Foto: www.digisport.ro (staff-ul lui Cosmin Contra, la Guangzhou R&F, cu Ángel López Pérez în stânga pozei, în lateral dreapta fiind fostul kinetoterapeut al Petrolului, Nacho Martinez, aflat în ultimii ani în colectivul lui Laurențiu Roșu, la un lot național de juniori al României)