Dacă întrecerile interne de fotbal ar mai avea șanse de a se relua la vară, Ligii Campionilor și Ligii Europa, în schimb, le (cam) spunem… adio, în sezonul acesta!

Dragos Trestioreanu -

Dacă întrecerile interne de fotbal ar mai avea șanse de a se relua la vară, Ligii Campionilor și Ligii Europa, în schimb, le (cam) spunem… adio, în sezonul acesta!

Chiar dacă infectările cu virusul Covid-19 sunt cele mai numeroase în Italia, țară care are și rata cea mai mare de decese din Europa, mari iubitori de calcio, cum îi zic ei fotbalului, „macaronarii” tot se mai preocupă de ce se va întâmpla cu sportul rege în perioada imediat următoare. Astfel, surse din peninsulă, dar și din Marea Britanie și Irlanda de  Nord, e drept, anunță că UEFA intenționează să acorde prioritate întrecerilor interne tocmai pentru ca acestea să fie încheiate – și, implicit, decise – pe teren, ci nu să se înghețe sezonul, iar câștigătoarea, retrogradatele și calificatele în viitoarea ediție a cupelor continentale să fie trase la sorți ori să se ia în considerare clasamentele de dinaintea suspendării competițiilor.

Proliferarea infectărilor nu lasă însă loc la speranța că s-ar putea relua meciurile în luna aprilie, așa cum se visa în unele țări, sau măcar în mai. Situație în care începe să se vorbească deja de lunile de… vară, iunie și, chiar, iulie, pentru finalizarea campionatelor! Dar, atunci, sezonul de Liga Campionilor și Europa League ar fi cele… înghețate, fiindcă este exclus să se mai joace în august, după terminarea ediției 2019-2020 a întrecerilor interne. Despre asta vorbește și secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, juristul Justin Ștefan, citat de siteul www.debanat.ro.

Ștefan spune că „sunt nişte discuţii la nivel internaţional pentru extinderea termenului finalizării campionatelor dincolo de 30 iunie. Adică, să se poată juca și în luna iulie. Asta ar însemna că, dacă am avea liber să jucăm în iunie și în iulie, am putea să terminăm campionatul primei ligi, chiar dacă nu reluăm competiția în luna mai. Cam asta este discuția în momentul de față și în direcția asta trag toate ligile profesioniste din Europa. Pentru că, la nivelul campionatelor din alte țări, sunt pierderi mari de tot dacă nu se vor juca meciurile rămase. Deci, ideea e să se joace toate meciurile rămase și să se comprime calendarul internațional. Mai precis, tot ceea ce înseamnă cupe europene și așa mai departe chiar să se înghețe”. Același secretar general al LPF mai declară: „Nu se discută (n.r. – la nivelul UEFA şi al Asociației Ligilor Profesioniste, European Leagues în denumire originală) despre disputarea într-o singură manșă, obiectivul tuturor ligilor este, acum, să se joace toate meciurile, pentru a nu se avea pierderi, în zona de drepturi de televizare, mai ales. Asta deoarece este foarte posibil ca, şi dacă se reiau campionatele în luna iunie, să se joace tot cu porțile închise sau cel mult cu un număr limitat de spectatori. În prezent, se discută, într-un grup de lucru la nivelul UEFA şi într-altul la nivelul European Leagues, acest scenariu cu meciuri şi în iulie. Oricum, cei de la European Leagues au un membru în Comitetul Executiv al UEFA şi este clar că punctul de vedere la nivelul ligilor profesioniste europene va fi unitar. Deci, nu se pune problema să o ia fiecare ligă în ce direcție ar vrea”. Iar dacă va fi așa, devine clar că nu va mai exista timp și pentru terminarea, într-un timp util, a tuturor partidelor din LC și EL, urmând a se renunța, probabil, la desemnarea câștigătoarelor acestei ediții. Pentru suporterii echipelor din fiecare țară, vorba aceea, e mai aproape cămașa decât haina, bănuind astfel că vor prefera să se finalizeze pe teren campionatele lor, decât cupele continentale!

Ca urmare a unor astfel de discuții, Justin Ștefan a tras concluzia că „e clar că şi cluburile din România au același obiectiv asumat, ca și celelalte cluburi europene, respectiv încheierea sezonului prin disputarea tuturor jocurilor rămase. Sunt riscuri mari să nu se reia campionatul în luna mai, având în vedere că este nevoie și de o zonă tampon, de câteva săptămâni, pentru pregătirea jucătorilor. Este limpede că singura soluție ar fi să ne ducem și noi cu meciurile în luna iulie”! Se știe deja că, în privința reluării campionatului Ligii I, la nivelul grupului de lucru înființat de FRF, la care participă și LPF și AFAN (Sindicatul fotbaliștilor din România), s-au ales două variante, una cu restart la 16 mai, cu disputarea tuturor meciurilor rămase, iar alta – la 13 iunie, dar numai într-o singură manșă. Evident, acum se bate monedă mai ales pe reluarea partidelor din cel dintâi eșalon, dar cu siguranță că, în funcție de varianta aleasă pentru prima scenă fotbalistică a țării, se va decide urgent și în cazul ligilor a doua, în care combate și FC Petrolul Ploiești, și a treia, din care face parte și CS Blejoi, singurele grupări prahovene din întreceri organizate de FRF. Dar cum numărul infectărilor cu virusul Covid-19 și a deceselor de coronavirus este în creștere serioasă, la noi, în prezent, tinzând din nefericire spre… Italia, nu se poate grăbi luarea celei mai corecte decizii la nivelul de vârf al fotbalului autohton. Însă, om trăi și om vedea. Stați în casă!

Foto: www.gsp.ro, www.libertatea.ro și www.telekomsport.ro