Dacă „lupii” câștigă cu Metaloglobus și nu pierd la UTA, va fi „Ilie Oană” plin cu Dunărea? – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 37)

Dragos Trestioreanu -

Dacă „lupii” câștigă cu Metaloglobus și nu pierd la UTA, va fi „Ilie Oană” plin cu Dunărea? – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 37)

Tot citesc pe o rețea de socializare bine cunoscută comentarii ale diverșilor suporteri ai Petrolului în care se afirmă că numărul scăzut de simpatizanți participanți la meciurile „lupilor” pe arena Ilie Oană – luni seară, de exemplu, cu la partida cu Gloria Buzău, au fost 1.124, cu tot cu fanii oaspeților – este o consecință directă, indubitabilă, a jocului plictisitor și, drept urmare, a locului ocupat în ierarhie. Adică, unul în afara podiumului, implicit a pozițiilor care asigură promovarea la vară sau calificarea la baraj. Suporterul nu trebuie să fie unul de rezultat, ci dimpotrivă, cu cât situația este mai neplăcută la echipa favorită, deși încă nu e cazul Petrolului, cel puțin nu acum, cu atât mai mult trebuie ca mobilizarea să fie mai mare. Evident, așa ceva ține de cultura spectatorului de fotbal. Îmi aduc aminte că, imediat după revenirea în primul eșalon a SC FC Petrolul, în vara lui 2011, nivelul jocului „galben-albaștrilor”, să fiu iertat!, era aproape la fel cu acela din prezent, dacă nu cumva chiar mai scăzut. Și totuși, pe o arenă nouă, reconstruită de la fundație și până la etajul al treilea, suporterii umpleau tribunele și peluzele și își susțineau favoriții, simpatizanții fiind dați drept exemplu astfel în toată țara. Ba chiar, și în afară, adesea. Da, era prima ligă, era alt interes, însă, pur și simplu, mi-era rușine adesea de ce fotbal se oferea. Parcă, acum, nu sunt atât de copleșit de același sentiment de frustrare, precum eram atunci. Să fi fost în 2011 plin stadionul de iubitori ai fotbalului și ai Petrolului având o cultură a suporterului superioară celei din 2019? Nu cred!

Cu siguranță, deși nu ar fi deloc normal, luni, pe 2 decembrie, la aceeași oră cu aceea a startului partidei cu Buzăul, 18.00, la jocul cu Metaloglobusul, ultimul de acasă, cel de la revedere din acest an, deci, pe „Ilie Oană”, dacă va fi o asistență cifrată la maximum 10% din capacitatea totală! Așa cred! Fanii sunt supărați, este frig afară, mai bine se stă, atunci, în fața micului ecran, se dau reluări și se comentează meciul la TV, nu te trage curentul, nu te deranjează nimeni în sufragerie, strigându-ți în urechi, nu se huiduie, nu se fluieră, echipa nu-i prima în clasament, are o medie de un gol/meci, câte scuze! Dar, atunci, la Târgu Jiu ori Ghermănești, dacă s-ar gândi la fel, ar trebui să vină la meciuri numai… rudele fotbaliștilor! Fără să mă transform într-o Mafalda, aș risca totuși o previziune în ceea ce privește numărul de spectatori de pe arena Ilie Oană de la meciul cu bucureștenii, adică vreo 1.000-1.500, iar în deplasarea la Arad, una foarte lungă, e adevărat, nici măcar 100. Să zicem că Petrolul câștigă cu Metaloglobus și nu pierde la UTA. Ați risca un pariu cu privire la numărul de suporteri prezenți pe „Ilie Oană”, în ultima decadă a lui februarie viitor, la jocul cu Dunărea Călărași? Credeți că se va umple, atunci, stadionul? Nu pot fi convins! De ce? Deoarece, de la o vreme, un număr mai ridicat, ceva hai să zic în jur de 7-8.000, a fost consemnat numai când a existat maximă curiozitate, de genul cum arăta noul Petrolul sau când se anunțau scenografii 3D fabuloase. Nici măcar aducerea unor antrenori cu Liga 1 în CV, ca Leo Grozavu sau Flavius Stoican, și a unor fotbaliști cu destule partide în același eșalon, în sezonul trecut ori în cel în curs, nu au mai atras suporterul petrolist, în număr mare, la arenă. Paradoxal, numărul fanilor a scăzut tot mai mult, de la Liga A Prahova la Liga a II-a, de la al patrulea nivel, la al doilea, deci. Pare de domeniul incredibilului, dar a fost pură realitate! Nu-i critică acest text la adresa simpatizanților Petrolului, nici nu am vrut să le dau lecții, ci doar să scot în evidență un adevăr. Dacă se mai dorește o arenă Ilie Oană plină, vreodată, altcândva de vizita… FCSB-ului la Ploiești, trebuie, o repet, ca echipa „lupilor” să câștige non-stop, să facă super-show, implicit să dea goluri multe, și să fie promovată cu multe etape înainte de finalul campionatului! În caz contrar, se va juca aici, la noi, cu o mie, maximum două mii de suporteri, în cel mai bun caz, venind pe stadion cei mai fideli, dar tot și nerăbdători simpatizanți! Asta e!

Foto: www.jurnalulprahovean.ro și www.infoploiesticity.ro