Dacă nici cu două penaltiuri… Petrolul a pierdut primul meci acasă și păstrează „lanterna roșie”!

Dragos Trestioreanu -

Dacă nici cu două penaltiuri… Petrolul a pierdut primul meci acasă și păstrează „lanterna roșie”!

Al doilea duel – fost derbi local – dintre Petrolul și Astra Giurgiu, de pe arena Ilie Oană, din 2015, a avut duminică, 30 august, același scenariu de… thriller. Ba chiar, și mai și. În primăvară, „lupii” au condus cu 1-0, Tamuz transformând atunci un penalti, în minutul 52, dar au pierdut pe final, când Seto și, respectiv, Alibec au întors tabela, într-un interval de numai 180 de secunde (83-86). Era primul joc al revenirii lui Marius Șumudică pe banca „dracilor negri”. Astăzi, în etapa a IX-a a sezonului regular din ediția actuală a campionatului Ligii I, rolurile s-au inversat pe… jumătate. A deschis scorul Dandea – (foto, primul din stânga, în echipament alb, profitând de blocajul perfect făcut de Geraldo la Benga; www.gsp.ro) – cu capul, la al treilea corner consecutiv bătut de pe stânga de Budescu, în mai puțin de un minut! -, iar găzarii ar fi putut să anuleze avantajul oaspeților, dacă ar fi reușit să înscrie de la punctul cu var, în două rânduri! Însă, Varga (37) a fost ghicit de Lung jr., care s-a revanșat ulterior gafei din finalul returului cu Alkmaar, iar căpitanul Marinescu (69) nu și-a cadrat șutul.

Ambele lovituri de la „11 metri”, acordate de către centralul maramureșean Pavel Cristian Balaj, au avut și o istorie aparte. La primul, după ce Zoubir – cel mai bun om al Petrolului, alături de Pecanha și, parțial, Farina – a câștigat un duel cu Junior Morais și i-a pasat, fiind căzut pe gazon, lui Peteleu, Dandea l-a jenat ușor pe fundaul dreapta, care a picat din contact. Părerile au fost împărțite. Fie că… euforic după golul care avea să fie și decisiv, închizătorul Astrei și-a pierdut concentrarea, imediat după reușită, și a fost imprudent în intervenția sa, din careu, fie adversarul doar a profitat de o ocazie prielnică pentru a-l convinge pe arbitru să acorde lovitură de pedeapsă. Adevărul poate fi undeva pe la mijloc. Însă, la fel de adevărat este că, după ce Lung i-a respins șutul lui Varga, plonjând spre dreapta porții sale, mijlocașul Petrolului a fost busculat de Queiros și Găman, care s-au aruncat disperați cu tălpile înainte, pentru a-l împiedica să reia spre buturi. Balaj a arătat doar colțul terenului, deși era regulamentar să indice iar punctul cu var, ploieșteanul fiind faultat clar. Probabil, impresionat de accidentarea la cap a lui Găman, umplut de sânge în urma „rașchetării” cu crampoanele a creștetului, de către Varga, și-o fi zis că ar fi fost prea mult să acorde din nou penalti. Dar care a fost, de fapt, mai mult decât cel dinainte! La a doua lovitură de la „11 metri”, când tot Zoubir a fost cu pasa decisivă, Farina a pătruns în forță, Queiros l-a faultat, abia apoi Geraldo căzând peste el, tot în careul mare. Spre stupoarea asistenței și a celor care au vizionat meciul pe micul ecran, după ce a dictat, regulamentar, penalti, arbitrul i-a arătat cartonaș galben… fostului căpitan al Petrolului, ci nu ex-căpitanului Vitoriei Setubal, cel care ar fi trebuit eliminat pentru două avertismente, mai primind unul în minutul 57! O zi foarte-foarte slabă a unuia dintre cei mai buni cavaleri ai fluierului din România!

Per ansamblu, a fost un meci frumos – se pare că, odată intrate în a doua jumătate a turului, câteva echipe din Liga 1 au intrat și în formă -, poate cel mai frumos din acest sezon, cu multe faze de poartă, cu ocazii mari, cu intervenții miraculoase ale celor doi goal-keeperi, cu 34 de șuturi la poartă, cu ratări uluitoare, plus, pentru neutri, irosirea celor două lovituri de la „11 metri”. Bref, un joc cu de toate! Dacă Astra a trecut repede peste eliminarea din play-off-ul Europa League, Șumudică nemenajându-și mulți dintre titularii de atunci, și Petrolul s-a ridicat, în destule rânduri, la nivelul liderului, într-un derbi al „polilor” ierarhiei la zi. Gazdelor le-au lipsit doar reușitele care le-ar fi permis, în caz de victorie, să predea „lanterna roșie” modestei grupări ilfovene FC Voluntari. Momentul s-a amânat astfel sine die, urmând meciuri tot mai grele, la ASA Târgu Mureș, peste două săptămâni, apoi acasă, cu CS Universitatea Craiova, la Ovidiu, cu Viitorul, doar disputa din ultima rundă a turului, cu ACS Poli Timișoara, părând mai abordabilă. Chiar și cu cele șase puncte penalizare, „galben-albaștrii” ar fi fost acum abia pe locul 11, pe care se află CFR Cluj, cealaltă formație penalizată de FRF tot cu șase puncte, dar având un meci mai puțin disputat. Cu un succes mâine, pe teren propriu, în dauna moldovenilor de la FC Botoșani, și recuperând deficitul la TAS, ardelenii ar fi fost în prezent pe podium! Astfel încât, apărarea lui Selymes Tibor, fostul antrenor al Petrolului, cu numărul de puncte real adjudecat, nu mai stă în picioare, câtă vreme obiectivul asumat al lui era calificarea în play-off. De care găzarii ar fi fost la o distanță de șase lungimi! Destul de mult, nu-i așa?

Instalat marți, 25 august, la cârma trupei „lupilor”, când a și făcut primul antrenament, Eusebiu Tudor a optat pentru un prim „11” cu șapte fotbaliști români și doar patru străini. Nici nu avea cum face altfel, câtă vreme patronatul i-a pregătit fostul derbi local cu… trei rezilieri de contracte, ale francezilor Rippert, titular al postului de fundaș stânga, Altama și Hassan. I-a asigurat în contrapartidă un atacant autohton, Lemnaru, fost golgheter al Ligii I. Adică, cel care a reușit „performanța” ca, în cele 97 de minute de prezență pe teren, la debutul său la Petrolul, să nu aibă nicio măcar o fază de gol, să nu se implice deloc în joc, să se ascundă după adversar. P escurt, să fie un veritabil anonim, de parcă ar fi fost un junior speriat de atâtea vedete din jur! Uitându-ne pe banca de rezerve, Sebi Tudor nicio nu avea, cu excepția lui Nepomuceno, vreun jucător capabil să fie apreciat drept o posibilă armă secretă. I-a ținut acolo pe „amuzanții” Voinea și Milinceanu, amplificând chinul suporterilor de a-l vedea astfel pe Lemnaru da capo al fine pe teren. Parcă, și atât cât au fost folosiți de Selymes, Voinea și Milinceanu tot s-au mai implicat cât de cât, chiar dacă, mai ales primul, a fost mereu din… alt film. Dar a fost, pe când ex-jucătorul Univeristății Cluj a rămas… dincolo de cortină! Jenant! Numai cu efortul lui Benga, inspirația lui Pecanha, fantezia lui Zoubir și obstinația cu care a tras la poarta adversă a acestuia, ca și cu vivacitatea altfel ghinionistului Farina, Petrolul nu a putut mai mult, nici atunci când chiar a jucat! Acesta este trista realitate de-acum. Dacă Varga și Marinescu, la 30, respectiv 31 de ani, nu rezistă emoțional la executarea unui penalti, ce să i se mai ceară bietului Petrolul? Chiar dacă Astra e mai rutinată, are un lot evident superior valoric, o victorie a Petrolului nu ar fi mirat, totuși. Nu s-a profitat însă nici de „sindromul Alkmaar”, nici de oboseala lui Budescu și compania, nici de – repetăm – două lovituri de la „11 metri”! Păcat pentru suporterii care au fost pe „Ilie Oană” – liderul a avut doar 12 mari și lați! -, fani care au suportat căldura mare de afară și și-au încurajat favoriții, sperând ca să se scape de ultima poziție a clasamentului la zi! Tabela a arătat la sfârși, totuși, scorul stabilit de Dandea în minutul 35: 0-1.

PETROLUL: Pecanha 7.5 – Peteleu 6.5 (59 – Al. Chiriță 6), Tudose 6, Benga 6.5, Faug-Porret 6 – Bucșa 6, L. Marinescu (cpt) 5 (82 – Vl. Rusu) – Farina 6.5, Zoubir 7, Varga 4.5 (79 – Nepomuceno) – Lemnaru 4. Antrenor: Eusebiu Tudor.

ASTRA: S. Lung jr. 8 – Queiros 5.5, V. Găman 7, Geraldo 6, Junior Morais 6.5 – Boldrin 6, Dandea 7 – G. Enache 6.5 (77 – Al. Ioniță II), Budescu (cpt) 7.5, William de Amorin 6.5 (85 – I. Roșu) – Alibec 5 (70 – D. Florea 6). Antrenor: Marius Șumudică.

Au arbitrat: Pavel Cristian Balaj 4 (Baia Mare) – Adrian Radu Ghinguleac 6 (București) și Alexandru Cerei 7 (Cluj).

Arbitru de rezervă: Marian Balaci (Drobeta-Turnu Severin).

Observatori: Marin Petrache (Giurgiu), pentru joc, și Ionel Popa (Pașcani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Tudose (14), Queiros (57), Geraldo (69), V. Găman (79), Junior Morais (90+1).

În plus față de deciziile stupefiante ale centralului acestui meci, o decizie uimitoare a fost și cea a LPF de a trimite ca observatoer de joc la Ploiești un oficial al său domiciliat chiar în orașul echipei oaspete! Pe când și Cătălin Cursaru, de exemplu, la o partidă a Petrolului în deplasare?

Campionatul se întrerupe pentru două săptămâni, lăsând loc confruntărilor echipei naționale cu Ungaria și Grecia, din 5 și, respectiv 8 septembrie. Însă, până la deplasarea la Târgu Mureș, pentru partida cu ASA, din etapa a X-a, de sâmbătă, 12 septembrie, ora 21.00, Petrolul va mai face una, și mai lungă, cu trei zile mai devreme, pentru a oferi replica grupării ACS Poli Timișoara, în optimile noii ediții a Cupei Ligii Adeplast. Întâlnirea va debuta la ora 19.00. Se speră ca, în pauza ce va urma, să se mai întărească lotul „galben-albaștrilor”, iar noul antrenor – care a readus în spațiul tehnic vestimentația elegantă din  mandatul lui Răzvan Lucescu – să-și poată pune în aplicare propria filozofie. La primul examen, chiar dacă l-a… picat, doar ca scor, a arătat însă că știe materie destulă și-i place jocul ofensiv! Și cui nu-i place?