Dacă și 0 s-ar împărți la 2… ACS Poli, pentru a treia oară „bestia nera” a Petrolului, în Banat!

Dragos Trestioreanu -

Dacă și 0 s-ar împărți la 2… ACS Poli, pentru a treia oară „bestia nera” a Petrolului, în Banat!

Anul 2016. Trei meciuri, trei eșecuri. Care se adaugă altor patru meciuri consecutive pierdute anterior, în finalul lui 2015. Cinci goluri primite, unul singur marcat, și acela, acasă, din penalti, tot în acest an. Acesta a fost palmaresul Petrolului din ultimele trei etape ale sezonului regular al ediției 2015-2016 a campionatului Ligii 1 Orange. Bine că… 0 nu se poate înjumătăți înaintea play-out-lui!

S-a zis că echipa din a doua jumătate a anului trecut era slabă, dar că „new Petrolul” ar fi cu totul altceva. Da, așa este; e și mai slab, foarte slab! Când singurii fotbaliști cu CV, precum Ziani și Paolucci – ultimul înlocuit de un tânăr român revenit de la o formație de eșalon secund, FC Brașov -, sunt cvasi-anonimi, pe arena Dan Păltinișanu, în confruntarea cu o grupare modestă, dar ambițioasă, ACS Poli Timișoara, pregătită de un antrenor cu experiență, Florin Marin, unul luat peste picior (tot) mai degeaba, se poate mai jos pentru Petrolul? Nicidecum! Acum, se culeg ultimele „roade” ale unui management de doi bani, care s-a auto-promovat însă sfidător, dar fără vreo acoperire în fapte, în 2016. E clar: trebuie pus punct, trasă linie și luat totul de la capăt. Și sportiv, și din punctul vedere al proprietății clubului. Dacă s-o mai putea! Mai jos de atât, repet, nu se mai poate. Iar cine se agață de acest club, care poartă un nume respectat, vreme de aproape 100 de ani, trebuie să înțeleagă că de un simbol îți mai poți bate joc, dar niciodată până la plus infinit!

Petrolul a fost, la Timișoara – a treia oară la rând, e drept, evoluând pe un teren infect -, o palidă umbră chiar și a echipei fără sare și piper din toamna și jumătatea de primă lună de iarnă trecute. „Înotând” în noroi, lipsiți de idei, lăsându-și fără replică până și propriul tehnician, care nu a mai arătat… agitația de la primele două dispute din acest an, actualii petroliști au oferit nu doar un meci absolut plictisitor, ci și o lipsă de ambiție de a demonstra că nu era vorba de non-valoare. Deși, despre asta este vorba, ce să mai ne ascundem după cireș!

Cu un căpitan care a creat oportunități de gol… adversarilor, fiindcă nu a avut nicio reacție la centrări sau a boxat adesea fără adresă, cu o defensivă – în care Mișelăricu (foto, în stânga, în duel cu fostul petrolist Robert Elek; www.gsp.ro) avea probleme chiar și să se țină pe picioare – aproape mereu surprinsă pe picior greșit, ba chiar ridicolă în unele situații, cu un mijloc pentru care a construi a părut activitatea cea mai dificilă de pe pământ și cu un atac capabil doar să „înalțe zmeul”, nu se putea scoate nimic din jocul din Banat, nici dacă se juca până la… primul din play-out!

Lui ACS Poli i-a fost de-ajuns o singură fază, pentru a se impune. O fază pe care a tratat-o cu cap și care merită povestită. O minge a ieșit în aut de margine, în dreptul băncilor de rezervă, trimisă de către un petrolist. Tânărul fundaș dreapta ploieștean Alexandru David s-a aplecat s-o ridice, dar Dan Popescu, bănuindu-l că ar fi vrut să tragă de timp, a sărit să i-o ia din brațe, aplicându-i o mișcare ușoară de… kung-fu! Ploieșteanul a căzut dincolo de suprafața de joc, văitându-se de durere, în vreme ce timișoreanul se mira. S-a pud de-un un mic scandal, soldat însă fără vreun avertisment. David s-a retras apoi, mai greu, spre propria-i poartă, cel care îl lovise, a aruncat lung, spaniolul Javi Hernandez, vărul marelui Guti, a trimis cu capul, pe spate, iar al doilea Popescu din tabăra Timișoarei, Ovidiu, l-a depășit în viteză, ca acceleratul, pe bietul fotbalist lovit și a centrat la 7-8 metri, în poziție aproape centrală. Prestia a lăsat impresia că a vrut să „agațe” mingea, dar a renunțat, Cobrea nu a ieșit dintre buturi, iar pe Pulhac l-au „omoarât bătrânețile”, cât să-i permită „zvârlugii” Bărbuț să trimită, din cădere, sus, în plasă, răzbunându-și astfel marile ratări de la Iași, de la „draw”-ul care i-a complicat CSMS-ului calificarea în play-off. Și asta a fost tot: adidcă 1-0 (1-0) pentru ACS Poli, cea care a marcat atunci când a trebuit. Mai exact, cu trei minute înainte de a se merge la cabine, pentru pauză. Ar mai fi de menționat doar că bănățenii – chiar dacă au câștigat, pentru a treia oară, la limită, pe propriul teren, în dauna Petrolului, în doar câteva luni – s-au impus totuși net în ceea ce privește raportul de ocazii de poartă: 10-3 (7-2)! E greu așa, ba chiar imposibil, pentru „lupi”!

ACS POLI: Strauss 6.5 – Belu-Iordache 7, Scutaru (cpt) 6.5, Manuel Torres 6.5, Dan Popescu 7 – Llorente 7 (90+2 – Doman), Melinte 6.5 – Bărbuț 8 (86 – Pisas), Javi Hernandez 6 (71 Jenkins 5.5), Ov. Popescu 7.5 – Elek 7. Antrenor: Florin Marin.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 5 – Al. David 5, Mișelăricu 5, Prestia 5, Pulhac 5 – Bucșa 5.5 – Gavrilă 5 (66 – L. Marinescu 5.5), Ziani 5.5, Zoubir 6.5 – Pacar 5 (78 – Michail), Paolucci 5.5 (57 – Mareș 5.5). Antrenor: Constantin Schumacher.

Au arbitrat: Horațiu Mircea Feșnic 7 (Cluj) – Iulius-Radu Timar 7 (Marghita, județul Bihor) și Szabo Gero 6.5 (Cluj).

Arbitru de rezervă: Florin Mihai Marcu (Oradea).

Observatori: Aurel Beldeanu (Craiova), pentru joc, și Stan Prodan (Alexandria), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Paolucci (48), Elek (58), Javi Heranndez (66), Manuel Torres (75), Mișelăricu (89).

Petrolul a terminat sezonul regular cu 8 puncte, după ce Comisia de licențiere din cadrul FRF a obligat-o să înceapă actuala ediție cu -6, din cauza datoriilor neonorate, iar viitoarea sa oponentă din play-off, ACS Poli, cu 25. Cele 17 puncte diferență din acest moment vor deveni… 9, după ce vor fi înjumătățite cele de-acum, ploieștenii urmând a debuta, săptămâna viitoare, cu 4 puncte, iar timișorenii, cu 13, beneficiind de o rotunjire în plus. Care va fi și a opta echipă ce va juca în play-out, alături de Petrolul, ACS Poli, Concordia, FC Voluntari, FC Botoșani, CFR Cluj și CS Universitatea Craiova, se va afla sâmbătă seară, ulterior disputării, de la aceeași oră, 20.30, a partidelor Steaua – CSMS Iași, respectiv ASA Târgu Mureș – FC Botoșani. Șanse mai mari de merge în play-off au ardelenii, situație în care trupa lui Nicolo Napoli ar mai reveni la Ploiești, pe „Ilie Oană”, acolo unde a făcut deranj mare, anul trecut. Prima adversară din play-out a găzarilor va fi cunoscută la finele acestei runde, actualmente pe locul 10, cel al următoarei oponente, din deplasare, în week-end-ul 5-6 martie 2016,  fiind FC Botoșani. Echipă care nu mai poate fi depășită, dar ar putea, teoretic, sări peste CFR Cluj.

De data aceasta, după partida de la Timișoara, antrenorul „lupilor” a părut că și-a cam pierdut răbdarea, ba chiar și optimismul robust de până acum cu privire la salvarea de la retrogradare a echipei sale. La sincronul de la televiziunea DigiSport, Constantin Schumacher a declarat: „De fiecare dată, vin și spun că o să facem și o să dregem, dar luăm bătaie, meci de meci. N-am reușit să luăm niciun punct în aceste trei partide. Vorbim degeaba, după fiecare meci. Mai sunt puncte în joc, încă mai cred, dar – dacă jucăm așa cum am făcut-o aici, la Timișoara – nu vom mai avea nici o șansă. Trebuie schimbată atitudinea, trebuie să avem voință și să credem că ne putem salva. E vina tuturor că echipa asta a ajuns pe ultimul loc. În play-out, trebuie să atacăm. Totul sau nimic”!