Dacă și când joacă bine 45 de minute, Petrolul nu câștigă, ce să mai…

Dragos Trestioreanu -

Dacă și când joacă bine 45 de minute, Petrolul nu câștigă, ce să mai…

Minutul 17. Pe tabela de marcaj scria deja Petrolul – 0 și CSMS Iași – 1. Ei bine, un arbitru-asistent care va merge la vară în Franța, alături de centralul Ovidiu Hațegan, să oficieze la EURO 2016 a avut o apreciere eronată, anulându-se, pe semnalizarea sa, golul egalizator al găzarilor. Unul reușit din cădere, de la 5 metri, de Mareș, pe respingerea în față a lui Grahovac, ca urmare a unui șut în cross de pe stânga, din careul mare, al lui Zoubir, ulterior unui „un-doi” de efect cu Mișelăricu. Fiul fostul arbitru cu ecuson FIFA, Constantin Gheorghe, Sebastian, s-a trezit cu steagul sus, după reluarea tânărului echipier al „galben-albaștrilor”, lovindu-i în moalele capului pe jucătorii, antrenorii și fanii gazdelor.

Moldovenii au profitat inițial de un henț – al doilea – al lui Paolucci, celcare continuă să nu-și justifice transferul la Ploiești, Golubovic a executat repede și lung lovitura liberă, Andrei Cristea a avut norocul unui marcaj larga din partea lui Inez și Prestia, Begeorgi a „strâns” aiurea, iar Stana a încercat prea târziu să împierdice pasa perfectă spre Bole, mijlocașul ungur având timp să preia cu dreptul și să trimită cu piciorul de bază, stângul, sub bară, de la 12 metri, din unghi de 45 de grade, dreapta. Era minutul 8! Cu avantaj pe tabelă și cu… bafta golului valabil anulat adversarilor, CSMS a pus stăpânire pe joc, era chiar să se desprindă în minutul 24, după o gafă a lui Inez, speculată de același Golubovic și aproape taxată de experimentatul Andrei Cristea. Numai piciorul salvator al lui Cobrea pus în carea șutului fostului internațional a întârziat, avea să se vadă ulterior, distanțarea Iașiului la două lungimi. Una care a venit după patru minute, avându-l în prim-plan tot pe activul Cristea, ținut în joc de Mișelăricu la o pasă bună a lui Alexandru Crețu. Decarul oaspeților l-a driblat, de data aceasta, pe căpitanul Petrolului și a trimis din unghi în plasă, rezistând tentației de a-i pasa coechipierului Vasile Gheorghe, aflat în poziție de ofsaid.

La 0-2, sabia lui Damocles părea să fi atins grumazul „lupilor”, fiind slabe speranțe pentru suporteri într-o egalare. O răsturnare de scor era catalogată drept realmente miraculoasă. Totuși, Begeorgi (37) – „coautor” la deschiderea scorului – le-a arătat colegilor de echipă ce-ar trebui să facă în condițiile unui teren greu, deși acesta a arătat, într-adevăr, mai bine decât până acum. Francezul a trimis, de la 22 de metri, puțin lateral stânga, puțin pe lângă vinclul drept, dovedind că pe un gazon udat de ploaia care nu a contenit singura șansă de a-l suprinde pe Grahovac era șutul de la distanță. A înțeles mesajul compatriotul Zoubir, dar reluarea acestuia, din afara careului, la pasa în spate a lui Mareș, nu a fost cadrată, în minutul 41. Repriza s-a încheiat cu o „foarfecă” superbă, de la 18 metri, a lui Golubovic (45). O execuíe fermecătoare pentru… fotoreproteri, dar fără grad mare de periculozitate pentru buturile lui Cobrea, cel care a prins destul de ușor mingea.

La reluare, disperat din cauza rezultatului de la pauză, antrenorul Constantin Schumacher a șocat pe toată lumea, inclusiv, cum avea să recunoască la final italianul, pe omologul lui de pe banca Iașiului, Nicolo Napoli: i-a lăsat la vestiare pe Inez, Ziani și Paolucci, șterși în primul mitan, și i-a înlocuit cu mai implicații în joc, din repriza secundă, Benga, Gavrilă și Pacar! Și, din… disperarea tehnicianului putea ieși un miracol mare cât casa. Begeorgi și-a luat inima în dinți, din nou, și – profitând de pasa scurtă spre lateral stânga a lui Stana – a preluat balonul, a avansat puțin și a tras, de la peste 30 de metri, surprizându-l pe Grahovac. Obiectul de joc, trimis în diagonală, a mușcat iarba udă din zona în care portarul bosniac al Iașiului pusese palmele și s-a glonț direct în colțul lung. Fortuna îi ajută pe cei curajoși, iar… vinovatul de la Botoșani, cu acel penalti ilar, începuse să-și spele din păcate! Cu 1-2 din minutul 47, Petrolul nu s-a oprit și, după numai 120 de secunde, Gavrilă era să-și justifice utilizarea, preluând bine o pasă de la Stana, cu… ajutorul lui Ciucă, ieșeanul care l-a scos din ofsaid, ex-dinamovistul preferând să plaseze mingea cu stângul lui e bază, decât a-l folosi pe dreptul și a avea astfel șansa a trimite printre picioarele goal-keeper-ului oaspeților. Ghinion, balonul l-a lovit în șold pe Grahovac și a șters apoi rădăcina barei de la colțul din dreapta, ducându-se în afara terenului. Putea fi 2-2, la doar patru minute de la reluare! Însă, deși  Mareș și-a încercat, și el, șansa de la distanță, în minutul 65, imitându-l Bucșa peste aproape un sfert de oră, fie bosniacul dintre buturile Iașiului s-a opus cu succes, fie a fost salvat de o deviere în afara spațiului de joc a unui coechipier.

S-a terminat 1-2, chiar dacă, la ultima lovitură liberă a partidei, în careul advers s-a dus și… Cobrea! Trist, dar adevărat, Petrolul a bifat al cincilea eșec consecutiv în 2016, al doilea la rând în play-out, ducând la nu mai puțin nouă meciurile în care a pierdut de anul trecut și până acum!!! Păcat, atitudine a fost, ambiție la fel, a lipsit însă norocul și-un arbitraj corect în prima repriză. Dar, așa-i fotbalul – cum sună un clișeu tocit din lumea sportului rege.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 6 – Mișelăricu 6, Prestia 6, Inez 5 (46 Benga 6.5), Begeorgi 7 – Bucșa 6.5 – Stana 6.5, Ziani 5.5 (46 – Gavrilă 6), Zoubir 6.5, Mareș 6 – Paolucci 4.5 (46 – Pacar 6). Antrenor: Constantin Schumacher.

CSMS IAȘI: Grahovac 5.5 – I. Voicu (cpt) 6, Mihalache 6.5, Ciucă 6, Frăsinescu 6.5, Țigănașu 6.5 – Bole 7.5 (90+5 – Onduku), Al. Crețu 7, Gh. Vasile 6 (46 – D. Enescu 6.5) – And. Cristea 8 (81 – Llullaku), Golubovic 6.5. Antrenor: Nicolo Napoli.

Au arbitrat: Ovidiu Hațegan 7 (Arad) – Octavian Șovre 7 (Oradea) și Sebastian Eugen Gheorghe 5 (Suceava).

Arbitru de rezervă: Marcel Bârsan (București).

Observatori: Valer Șulea (Brașov), pentru joc, și Irina Mârț (București), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Frăsinescu (16), Stana (39), Begeorgi (50).

După cea mai bună repriză făcută sub bagheta sa, cea de-a doua a meciului cu Iașiul, tehnicianul găzarilor, Constantin Schumacher (foto; www.digisport.ro) a apărut, la sincronul pentru televiziuni, parcă împăcat cu ideea că ar fi fost… ultima lui partidă pe banca Petrolului. Schumacher le-a dat dreptate suporterilor care i-au cerut demisia, și-a asumat responsabilitatea celor cinci eșecuri din mandatul său, le-a dat două zile libere fotbaliștilor în care încă mai crede și a admis că s-ar putea să fie nevoie de un șoc în tabăra găzarilor. Un șoc care, desigur, nu se gândește că-l va avea pe el ca autor! Rămâne de văzut ce va decide patronatul în zilele de relaș – timp în care și tehnicianul a promis că se va gândi la… viitorul imediat al lui -, mai fiind mai bine de o săptămână până la viitoarea întâlnire din play-out a „lanternei roșii”, ce se va desfășura de pe terenul unei grupări, CFR Cluj, care a fost penalizată cu 10 puncte de către FRF, dar – printr-o prestație total opusă de cea a colegei de insolvență și pedepse, Petrolul – nu pare a avea probleme în a se menține în Liga 1 Orange. Alt examen dificil, urmat de o vizită pe un tărâm (mereu) interzis, Timișoara, pentru al cincilea meci din acest sezon cu ACS Poli.