Petrolule, joi la Mediaș, ajută-te singură, dacă vrei să promovezi direct! La baraj, oricât pare de modestă acum Dinamo, compensează cu… antrenorul Dușan Uhrin și câțiva fotbaliști de L1!

Dragos Trestioreanu -

Petrolule, joi la Mediaș, ajută-te singură, dacă vrei să promovezi direct! La baraj, oricât pare de modestă acum Dinamo, compensează cu… antrenorul Dușan Uhrin și câțiva fotbaliști de L1!

Miercuri, 4 mai 2022, vajnicul antrenor al CSA Steaua, Daniel Oprița, a pierdut prilejul să mai facă un sprint susținut spre dreapta sa, în stadionul din bulevardul Ghencea, după ultimul fluier al piteșteanului Cătălin Popa, iar asta deoarece echipa lui a încasat-o acasă, deși „numai” cu 0-2, nu cu 1-4, și de la a doua echipă din Ardeal aflată în play-off, Universitatea Cluj. Deci, eșec pe teren propriu și cu „U”, după cel cu FC Hermannstadt! Dar, fericire maximă a părut a fi ulterior celor 4 puncte, din 6, luate Petrolului, în această fază a competiției! Să fi fost revanșa după acel 0-2 din sezonul regular sau… Dar, nu vreau să mă gândesc la lucruri rele, cel puțin până la Înălțare!

Cu „șepcile roșii” ajunse în coastă, la numai o lungime în spate până mâine seară (57 de puncte), cu gazdele de la FC Hermannstadt Sibiu, de pe arena din… Mediaș, la două în urmă (56), tot până pe 5 mai, ora 20.00, FC Petrolul are șansa de a obține totuși promovarea directă, dacă va obține un succes joi! E clar, „lupii” trebuie să se ajute singuri, dacă vor să nu mai aibă emoții până în ceasul al 12-lea, tot… remizând! Mai jos, sunt calculele promovării postate înainte de meciul dintre CSA Steaua și „U”, pe www.fcpetrolul.ro, de către ofițerul de presă al clubului găzarilor, Ionuț Pană: 0 puncte obținute în ultimele trei etape (58 puncte la final) = promovare, dacă Universitatea Cluj (54 de puncte în momentul de față) nu obține mai mult de patru puncte în meciurile ce i-au mai rămas de disputat (deplasare la Steaua, acasă cu FC Hermannstadt, deplasare la Chiajna); – 1 punct în ultimele trei etape (59 puncte la final) = promovare, dacă Universitatea Cluj câștigă, până la final, maxim 5 puncte, sau FC Hermannstadt (56 de puncte acum; meciuri cu Petrolul, acasă/ deplasare la Cluj/ cu Steaua, acasă) maxim 3 puncte; – 2 puncte în ultimele trei etape (60 puncte la final) = promovare, dacă Universitatea Cluj nu obține 7 puncte în ultimele trei etape, sau FC Hermannstadt 5 puncte; – 3 puncte în ultimele trei etape (61 puncte la final) = promovare, dacă Universitatea Cluj nu câștigă toate cele trei jocuri ce i-au mai rămas de disputat, sau FC Hermannstadt nu obține 6 puncte; – 4 puncte în ultimele trei etape (62 puncte la final) = promovare matematică, pentru că, în această situație, Universitatea Cluj ne-ar putea depăși doar cu trei victorii, și ar ajunge la 63 de puncte, iar Hermannstadt ar putea acumula, cel mult, 6 puncte, și va totaliza 62 la finalul campionatului. Iar, la egalitate, primul criteriu de departajare este acela al punctelor cu care fiecare echipa a încheiat sezonul regular, situație în care Petrolul va avea câștig de cauză în fața ambelor contracandidate.

Este evident că, fiind la mâna lor, jucătorii lui Nae Constantin pot îndepărta emoțiile lor și ale suporterilor, printr-o partidă curajoasă făcută pe… teren neutru, de fapt. Motiv pentru care, dacă până acum, la avancronici, ofeream primul „11” intuit a fi utilizat de tehnician, acum voi opta pentru două formule apropiate, una personală, respectiv alta a unui mare petrolist ce-a dorit să-și păstreze anonimatul! Iată cum credem noi că ar trebui să arate o echipă care să atace numai și numai victoria la Mediaș, asumându-ne chiar și… stârnirea zâmbetelor ironice ale staff-ului tehnic, conducătorilor și, eventual, ale unora dintre suporteri: Avram (cpt) – Pîrvulescu, Meijers, Huja, Velisar – Pashov – Bratu, Prejmerean, Tucaliuc, Cioiu – Jarovic (I); Avram (cpt) – Pîrvulescu, Meijers, Huja, Velisar – Prejmerean – Bratu, Cioiu, Tucaliuc, Dragoș Gheorghe – Jarovic (II). În ambele situații, intrarea ulterioară pe teren a lui Cebotaru, Seto, Măzărache, Dragoș Gheorghe, respectiv Pashov, Constantinescu ar putea să reprezinte securizarea unui de sperat rezultat favorabil de pe tabelă, de ce nu? Evident, este vorba numai despre un exercițiu imaginar, decizia asupra echipei care va intra de la început pe arena „Gazului” aparținându-i exclusiv lui Nae Constantin, el fiind profesionistul, iar noi – amatorii! Dacă i-am sugerat însă vreo idee demnă de a fi luată în considerare, atunci ar fi OK, dacă nu, asta e! Oricum, chiar fără accidentatul Diarra, cel cu sezonul terminat, și căpitanul Țicu, suspendat etapa aceasta după cartonașul roșu (din două „galbene”) primit la meciul cu Steaua, trebuie alcătuită o formulă câștigătoare. Dar una nu… trăgând cu ochiul la calculele de mai sus! Și nici cu gândul la un eventual baraj cu Dinamo, aparent modestă acum, dar cu antrenor foarte bun, cehul Dușan Uhrin, și câțiva fotbaliști apreciați în Liga 1!

Cu o zi înainte de derbiul de la Mediaș, CCA a publicat și componența brigăzii de arbitri, cu un central tânăr posesor de ecuson FIFA, dar cu destule erori la ultimele sale meciuri conduse, făgărășeanul Marian Barbu. Acesta va fi asistat de doi colegi tot din lotul A, Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea) și Marius Ionuț Bobe (București). Rezerva lui Barbu este din Carei, Kovacs Szabolcs, fratele celui mai bun arbitru actual din România, Kovacs Istvan. Ca observator, FRF l-a delegat pe Viorel Lolea, din Reșița, iar aceeași CCA – pe un alt celebru fost arbitru, ex-asistentul timișorean Nicolae Grigorescu. Confruntarea va fi preluată live joi, de la opt seara, o repet, de către posturile de televiziune Digisport, Prima Sport (fosta Look) și Orange Sport (ex-Telekomsport), iar suporterii Petrolului care se vor deplasa la fața locului vor intra în arenă achitând contravaloarea unui bilet, adică 5 lei.

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.liga2.prosport.ro și www.fcpetrolul.ro