D’ale InSTATULUI. Echipa de pe locul 8 din Liga 2 este lider neașteptat la diverse capitole statistice! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 49)

Dragos Trestioreanu -

D’ale InSTATULUI. Echipa de pe locul 8 din Liga 2 este lider neașteptat la diverse capitole statistice! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 49)

FC Petrolul Ploiești, nu scriu deloc ceva nou, a terminat anul 2019 pe locul 8 al ierarhiei la zi a campionatului Ligii a II-a, după meciurile din tur și două etape din retur, mai având de disputat încă 16 partide, în 2020, una – cea de-a XVII-a – nemaifiind luată în calcul, odată cu retragerea pe parcursul primei jumătăți a întrecerilor a echipei bucureștene Daco-Getica. Cu toate că „lupii” – candidați autorizați și, totodată, anunțați, dinaintea startului actualei ediții, la promovare – sunt acum pe la mijlocul clasamentului, în prima parte a acestuia, cifrele InSTAT, cele mai serioase din domeniu, în privința statisticii fotbalistice, o situează pe echipalor și pe unii dintre jucătorii acesteia, la diverse categorii, pe primul loc, din totalul celor 19 formații rămase în campionat! Însă, nu ar fi chiar prima dată când InSTAT vine cu astfel de informații, mai dificil de cuantificat cu ochiul liber! Deci, cu toată nemulțumirea suporterilor și a conducerii clubului găzarilor, fotbaliștii Petrolului ar putea replica, în favoarea lor, prin aceste cifre, unele de care ține seama orice antrenor cu practici moderne. Haideți, atunci, să vedem unde stau, până acum, tare bine, în viziunea InSTAT-ului, jucători echipați în galben și albastru și trupa lor!

De exemplu, în ceea ce privește „direcția atacurilor”, deși cu numai 19 goluri marcate, în 20 de jocuri, deci sub un gol/meci, FC Petrolul este pe locul 1, devansându-le, printre altele, pe Gloria Buzău, „U” Cluj, Rapid sau Campionii FC Argeș, liderul detașat, cel puțin față de „lupi”, UTA, cu 37 reușite, cele mai multe din L2, fiind abia pe poziția a XI-a, la capitolul mai sus-menționat!!!  La InSTAT Index, arădenii sunt imediat deasupra ploieștenilor, fiind pe locul 1, cu 235, respectiv 230, chiar dacă diferența de puncte din ierarhie este de nu mai puțin de 10 în favoarea trupei lui Balint Laszlo, depășiți însă de Petrolul la capitolul „șuturi/pe poartă”, la care lider este Rapidul, prahovenii fiind pe 2, iar cei din fruntea clasamentului la zi, pe 3: 16,8/5,5, 15,6/4,7, respectiv 13,8/5,6. Tot petroliștii conduc la capitolele „pase în careul advers” și „centrări”(40/17 și 19/5), urmați, în ambele topuri, de „șepcile roșii” (35/15 și 18/5) și, respectiv, alți nou-promovați, jucătorii de la Turris Oltul Turnu Măgurele (34/14 și 17/4,9). Din nou curios este că UTA ocupă poziția a XI-a, respectiv a IX-a, cu 30/13 și 13/3,2.

În topul fotbaliștilor, la „InSTAT Index”, FC Petrolul nu stă deloc rău, cel mai bun echipier al său, potrivit acestui capitol, fiind Ionuț Cioinac (cu index 250, din 17 meciuri), ierarhia aceasta fiind condusă de către un ploieștean, Romario Moise (index 263, din 14 partide), împrumutat de Astra Giurgiu la UTA, podiumul fiind completat de Valentin Alexandru, de la Gloria Buzău (index 256, din 16 meciuri), respectiv Silviu Pană (index 251, din 12 jocuri), de la Turris Oltul Turnu Măgurele. La marcatori, lider este Vali Alexandru, de la Buzău, cu 11 goluri (4 din penalti), tot atâtea reușite având și arădeanul Ciprian Rus (1 penalti), diferențierea între primii doi clasați făcându-se la numărul de minute pentru un gol marcat, 0,70 față de 0,80. Alexandru și Rus sunt urmați de patru jucători cu câte 9 goluri, printre care și prahoveanul Sergiu Arnăutu, căruia i se adaugă Valentin Buhăcianu (UTA), Albert Voinea (Ripensia Timișoara) și Andrei Blejdea (Campionii FC Argeș Pitești), niciunul dintre ei nepunctând din lovitură de pedeapsă, Petrolul neavând, de altfel, de executat vreun penalti în 20 de confruntări!

La capitolul general „Atacuri”, compus din „atacuri”, „atacuri poziționale”, „contraatacuri” și „din faze fixe”, FC Petrolul Ploiești este prima, cu index 105, secondată de Universitatea Cluj (index 100), pe trei fiind Rapid (index 98), și la acest capitol UTA plasându-se în a doua jumătate a ierarhiei, pe 11, cu index 91! Altfel, deși acuzat, nu o dată, că nu ar fi centrat, fundașul dreapta al Petrolului, Ștefan Bărboianu, este lider la acest capitol, cu index 116, urmat de… coechipierul său mai tânăr Valentin Țicu (index 79) și de Ionuț Voicu (Rapid București), cu index 78. Bărboianu (index 144) ocupă și poziția a doua la „pase în careu”, după reșițeanul Daniel Vădrariu (index 162), fost la Astra Ploiești, în Liga 1, și înaintea lui Cosmin Tucaliuc (index 128), detașat de Viitorul Constanța la Gloria Buzău, ca jucător „U 20”. Este vădită, deci, utilitatea seriosului fotbalist oltean al Petrolului, dacă mai avea dubii câte cineva! La „pase”, lider e tot Petrolul, cu index 470, mai bun decât celelalte două echipe de pe podiumul acestui capitol, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc (index  456) și, respectiv, Metaloglobus București (index 454). La „dueluri în atac”, Laurențiu Marinescu & Co. îi domină pe adversarii de la CSM Reșița și, respectiv, CS Mioveni, ploieștenii având index 91, față de 77, de cât beneficiază ambele grupări mai sus-menționate, aflate și ele pe podium. În sfârșit, și la „șuturi pe cadrul porții”, petroliștii stau bine, fiind pe doi, după Rapid, și devansând-o pe UTA: index 15,6 față de 16,8, respectiv 13,8. Evident, există și capitole la care foștii jucători ai lui Flavius Stoican nu au fost în frunte, dar și altele în care mai conduc. Una peste alta, parcurgând aceste ierarhii, fiind în total multe altele, ar părea că… dracul nu ar fi chiar atât de negru! Însă, nu e prima oară când topurile InSTAT ne lasă cu… gurile căscate, tot pe teren decizându-se, până la urmă, echipele care vor promova, vor retrograda sau vor retrograda, iar asta indiferent de cum vom arată, la final de sezon, clasamentele InSTAT!

Foto: www.fcpetrolul.ro