D’ale SONDAJELOR. Cică, Poli Iași are mai mulți suporteri decât echipa de suflet a prahovenilor! Nici dacă „lupii” ar fi în L7 nu ar exista așa ceva! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 50)

Dragos Trestioreanu -

D’ale SONDAJELOR. Cică, Poli Iași are mai mulți suporteri decât echipa de suflet a prahovenilor! Nici dacă „lupii” ar fi în L7 nu ar exista așa ceva! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 50)

Săptămână aceasta, pe siteul singurului cotidian de sport pe print din România, www.gsp.ro, au fost postate rezultatele unor sondaje comandate de „Gazeta sporturilor” uneia dintre cele mai serioase firme de specialitate, veche de 85 de ani și prezentă și în țara noastră, GfK. Cu mențiunea că sondajele au fost făcute în lunile octombrie și decembrie 2019, pe un eșantion format din băieți/bărbați iubitori de sport, cu vârstele cuprinse între 14 și 65 de ani, datele fiind luate de la Institutul Național de Statistică, îmi voi permite să fac unele comentarii, în rândurile de mai jos, deoarece anumite poziții din ierarhii și procentele aferente cu siguranță că îi vor uimi pe pasionații de sport, în general, și de fotbal, în special, cei care nu au particpat, evident, la sondajele efectuate de GfK.

Una dintre întrebări a fost: „CĂREI ECHIPE DE FOTBAL DIN ROMÂNIA ÎI SUNTEȚI SUPORTER?”. A fost întrebarea care m-a și interesat cel mai mult, deoarece nu făcea referire la vreo mare performanță, situație în care, cu siguranță, FC Petrolul și suporterii săi nu s-ar fi regăsit în „Top 10”, sa zic așa. Însă, chiar și astfel, rezultatul sondajului comandat de „Gazeta sporturilor” pare de domeniul… fantasticului, după cum veți observa: 1. FCSB – 40,9%; 2. Dinamo – 13,7%; 3. CS Universitatea Craiova – 8,8%; 4. CFR Cluj – 7,4%; 5. Steaua – 4,8%; 6. Rapid – 4,7%; 7. Poli Iași – 2,8%; 8. Petrolul – 2,2%; 9. Viitorul – 2%; 10. FC Argeș – 2%. Stând strâmb, dar judecând drept, NICIODATĂ, Poli Iași nu a avut și nici nu poate avea mai mulți suporteri ca Petrolul, iar asta măcar prin prisma palmaresului „all time”. Cu patru titluri naționale, trei Cupe ale României, prezențe în cupele europene, chiar și în faze mai înalte ale preliminariilor, ceea ce, mai ales, în urmă cu cinci, șase ani, erau foarte greu de atins, Petrolul nu poate avea un procent de 2,2%, iar Iașiul, fără niciun  trofeu, de 2,8%!!! Nu se putea așa ceva nici dacă Petrolul ar fi fost, prin absurd, în Liga 7, iar CSM Poli Iași -în L1. Nu s-a putut așa ceva decât dacă sondajul ar fi fost făcut la… întâmplare, pe stradă! Înființată acum 10 ani și lăudându-se cu un titlu național și o Cupă a României, ca și cu o Supercupă, Viitorul Constanța nu ar avea cum. în prezent, să fie la atât de mică distanță de clubul fanion al prahovenilor, motivul dezvăluindu-l puțin mai sus! Miră, în oarecare măsură, și prezența pe podium a CSU Craiova, club intrat direct în… Liga a II-a și înființat la… comandă politică, așa cum acuză patronul adevăratei Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, dar nu numai el. De subliniat că echipa lui este în afara Top 10, la fel ca și Universitatea Cluj, și acum cea mai iubită din Ardeal, plasarea CFR-ului concitadin pe locul 4 fiind mai mult rezultatul unui parcurs senzațional, în partea a doua a acestui an, în Europa League, ba chiar puțin și în Liga Campionilor. FCSB, percepută în continuare drept Steaua, și Dinamo sunt pe primele două locuri în virtutea inerției, deși, „câinii roșii” au o cotă de simpatie în picaj. Însă, nici FCSB nu mai e ce a fost… Steaua!

Altă întrebare care interesează, sunt convins, ar fi următoarea: „CARE ESTE SPORTIVUL ROMÂN PE CARE ÎL APRECIAȚI CEL MAI MULT?”. Răspunsurile, după cum veți observa mai jos, sunt absolut subiective, apreciind că în „Top 10” ar fi avut loc și alți sportivi decât cei aleși, adică nu toți cei aleși ar fi trebuit să apară aici, iarunele procente sunt de-a dreptul bizare: 1. Gheorghe Hagi – 46,1%; 2. Simona Halep – 24,1%; 3. Nadia Comăneci – 6,5%; 4. Mircea Lucescu – 4,4%; 5. Ivan Patazaichin – 3,8%; 6. Helmut Duckadam – 3.2%; 7. Cristina Neagu – 2,8%; 8. Ilie Năstase – 2%; 9. Leonard Doroftei – 1,2%; 10. Ion Țiriac – 0,6%. Mă bucură prezența în top a ploieșteanului fost campion mondial de box amatori și profesionist Leonard Doroftei, un mare fan al echipei de fotbal FC Petrolul, apreciind că Moșu’ trebuia plasat mai sus, mă bucură că handbalista cea mai bună din lume, Cristina Neagu, și-a început drumul, spre ceea ce a devenit de câțiva ani buni, la Plopeni, la echipa Activ, ca junioare, mă bucură și prezența în ierarhie a lui Ivan Patazaichin, căsătorit cu o ploieșteancă domiciliată cândva în centrul orașului. Poate că, bănuiesc, dacă ar fi fost aleși mai mulți prahoveni să răspundă la acest sondaj, l-am fi regăsit în „Top 10” și pe Mircea Dridea, cel care a învins… Franța, la Paris, de unul singur, semnând, atunci, un fantastic hat-trick! Poate altădată… Nota bene, primii doi clasați în topul de mai sus sunt constănțeni de origine aromână, fostul fotbalist Gică Hagi, respectiv jucătoarea de tenis câștigătoare a două Mari Șlemuri, la Roland Garros și Wimbledon, locul 4 WTA la finele acestui an, Simona Halep!

În sfârșit, fotbalul a fost votat, firesc, drept sportul cel mai urmărit din România, urmat de tenis și handbal, lipsa infrastructurii este problema numărul unu a sportului românesc, ca și absența investițiilor de stat și, respectiv, incapacitatea de promovare în rândul copiilor a acestuia, Barcelona, Real Madrid și Juventus, în ordine, sunt echipele de fotbal din străinătate cele mai simpatizate de români. Evident, o repet, sondajele acestea, ca și oricare altele, nu sunt perfecte și nici nu ar putea fi, dată fiind diversitatea de persoane intervievate, adică publicul-țintă, care niciodată nu poate fi ales perfect! Până la urmă, bine că într-unul dintre sondaje, deși nemeritat de josîn top, s-a aflat și Petrolul! Și, dacă tot veni vorba despre clubul găzarilor, un alt fel de ierarhie, de data aceasta, potrivit www.realitateasportiva.net, cea a cotelor la promovare al echipelor din campionatul Ligii a IV-a, post-instalarea lui Costel Enache pe banca „lupilor”: 1. UTA Arad – cota 1.40; 2. Rapid București – cota 1.90; 3. CS Mioveni – cota 2.75; 4. FC Petrolul Ploiești – cota 4.00; 5. FC Argeș Pitești- cota 7.00; 6. Turris Oltul Turnu Măgurele – cota 8.00. Deși, la final de an, pe locul 8 în clasament, petroliștii sunt cotați cu patru poziții mai sus, Miovenii au făcut rocada cu bucureștenii de la Rapid, iar Argeșul și Turris sunt sub ploieșteni. Evident, decisive vor fi locurile ocupate atunci când se va trage linie anul viitor.

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.exquis.ro și www.adevarul.ro