Dansând (din nou) în ploaie cu „lupii”, contra CFR-ului. Cu toții, deasupra revărsării diluviene și a noroiului

Dragos Trestioreanu -

Dansând (din nou) în ploaie cu „lupii”, contra CFR-ului. Cu toții, deasupra revărsării diluviene și a noroiului

Nu știu cât a însemnat venirea lui Mihai Stoichiță la Petrolul, dar – deși rezultatele au fost amestecate, și eșecuri, și remiză – a venit și mult așteptata, și visata, victorie. A doua, după 11 etape pe sec! Paradoxal, acest succes a fost bifat exact înaintea returului de la FC Botoșani, singura echipă învinsă de găzari, până vineri seară, în sezonul regular. Tabloul meciului din „buza” week-end-ului a fost unul „horror” în privința condițiilor meteorologice. O ploaie rece, mocănească, necontenită pe întreaga durată a partidei contra CFR-ului din Cluj, i-a obligat pe combatanți să se lupte unul cu altul într-o manieră ce i-a impresionat pe cei 2.000 de fani fantastici aflați în arenă. Cu toții au demonstrat că, atunci, când există determinare (fotbaliștii) și pasiune (suporterii), împreună pot înving!  Încurajările și cântecele au fost la nivelul unui stadion plin, iar jocul a depășit cu mult, cu foarte mult chiar, nivelul unui gazon, mult prea mult spus gazon, și al unei dispute viitoare de… play-out. În fapt, a fost show pe o suprafață cu destul noroi și ochiuri de apă, din loc în loc!

Stoichiță a venit cu o nouă improvizație în „11”-le de start, deși titularul unui post, cel de fundaș dreapta, era apt de a evolua. „Lippi” l-a lăsat pe Peteleu pe bancă – învățare de minte că nu merge la infinit să joci oricum, fiindcă nu ai un back-up! – și l-a trimis în locul lui pe-un fotbalist mai neobișnuit cu postura în care a fost pus, Tudose. Cel din urmă, deși a avut și ceva probleme atunci când pe teren a intrat fășnețul june francez Nouvier, cel cu o viteză, dacă nu chiar două, în plus, nu s-a făcut însă de rîs, ci dimpotrivă. Știind că ardelenii au jucători înalți, puternici, pe centrul ofensivei, tehnicianul Petrolului a mizat pe Benga și Genev acolo și s-a dovedit că a judecat perfect, cei doi făcând un meci foarte bun. Tudose s-a mai tras și el spre centru, acoperit de Bucșa, uneori, iar Faug-Porret, ca de obicei, a alternat bunele cu relele, până ce a fost înlocuit, după ce a rezistat destule minute cu arcada stângă făcută praf, de către căpitanul oaspeților, Petrucci, scăpat fără avertisment la acea fază, în care a ridicat piciorul până la nivelul capului adversarului! La închidere, deja-amintitul Bucșa și, mai ales, Ropotan (foto, în dreapta, duelându-se cu Davide Petrucci; www.digisport.ro) au fost stăpâni, superiori tandemului omolog oponent, format din același Petrucci și Gomelt. Și trioul din spatele lui Moussa – „MVP”-ul jocului, fără doar și poate – s-a implicat cu abnegație în jocul ofensiv, trecut în fișa de post a lor, iar chiar dacă Nepomuceno, Zoubir și Varga au mai dat și rateuri, insistența lor a fost de lăudat. Păcat de scăderea de nivel din repriza secundă a marcatorului unicului gol al partidei, cel al victoriei Petrolului, Zoubir fiind înlocuit de altfel, după multe vreme, după 75 de minute de joc. O decizie însă absolut justificată a lui Mihai Stoichiță, cel care a făcut iar cu cap înlocuirile. Când și cum a trebuit.

Faza golului a fost „marcă înregistrată” a maghrebianului Moussa, fidel reprezentant al unei nații de luptători, care nu renunță vreodată, nici măcar pe terenul de fotbal. A fost o împletire de insistență și rafinament, o mostră de creativitate. Zoubir i-a pasat pe stânga lui Moussa, care a avut spațiu liber, situație în care poate deveni „letal”. A aflat-o Goian, care altfel a făcut un meci foarte bun. Fundașul central al CFR-ului s-a trezit „întors” de către atacantul găzarilor și nu s-a mai putut împotrivi, iar pasa spre Zoubir avea să fie un „assist”. Francezul a preluat cu stângul, aproape de linia careului mic, și cu același picior a propulsat mingea peste Marc, sus, în plasă. Trecuse abia un sfert de oră, și Petrolul avea avantaj pe tabelă. Un avantaj pe care avea să-l conserve până la final.

Replica fostei campioane a fost la înălțime însă, în acest meci, mai noua trupă a lui Feri Dican dovedind, și ea, ambiție și determinare. Dar a fost cu un pas mai în spate, un pic inferioară Petrolului. Și ca joc, și ca… noroc. A avut totuși noroc că, la doar trei minute de la reușita lui Zoubir, penibilul central piteștean Cătălin Popa, altfel recunoscut ca un arbitru foarte sever, a închis ochii la un henț clar, în suprafața de pedeapsă, al lui Tiago Lopes, trecut ca fundaș stânga în absența căpitanului obișnuit, Camora, ținut pe tușă, ca și fundașul central Larie, din cauza cumulului de cartonașe. Vina pentru neacordarea unui penalti vizibil și din avion îi aparține și asistentului de pe acea parte, culmea un posesor de ecuson FIFA, bucureșteanul Vasile Marinescu. La 2-0, în situația unei lovituri de la „11 metri” transformate, poate că am fi asistat la un succes cu mult mai clar al ploieștenilor. E adevărat, și Faug-Porret, „consecvent” inconstanței cronice ale sale, l-a tăvălit, cu un atac întârziat, pe Beleck, tot în prima repriză, în careul mare. Poate, însă, că ar fi fost atunci 2-0 pentru Petrolul. Nici de dasta aceasta, Popa nu a văzut nimic! Ca și celălalt asistent al său, craioveanul Adrian Popescu. Întreaga brigadă a avut o primă repriză de nota 4!

Argeșeanului i se mai pot imputa și două cartonașe galbene pe care s-a ferit să le arate lui Benga și Petrucci, pentru un fault tare la Marc, care a și fost scos din joc definitiv după o jumătate de oră, respectiv pentru un altul, la fel de tare, ce a condus la înlocuirea, la un moment dat, a lui Faug-Porret. Pentru bravul apărător al Petrolului ar fi fost unul de suspendare la meciul următor, de la Botoșani, iar pentru italianul trecut pe la Manchester United ar fi putut însemna expulzarea din teren, ținând cont că a fost avertizat în mitanul secund pentru un atac mai discret, la centrul terenului, asupra lui Varga.

Altfel, ca număr de ocazii ratate, băieții lui Stoichiță și-ar putut face meciul mai ușor, din timp. Până la urmă, contează cum s-a terminat. Și s-a terminat bine pentru petroliști, aclamați la final de simpatizanții pătimași ai lor, nucleul vechilor abonați, mulți dintre ei membri ai Ligii Suporterilor Constantin Tabarcea, dând acum tonul la încurajări. În fapt, pe stadion au fost aceiași suporteri pe care i-am întâlnit la Strejnic, în eșalonul secund, apoi pe modernul „Ilie Oană” și-i vom vedea mereu, și de-acum înainte, pe oriunde îi vor duce pașii pe favoriții lor. De ieri, de azi, de mâine! Restul, conjuncturalii, ar trebui să intre pe stadion, dacă vor mai reveni, cu… suprataxare! Și-acum distribuțiile, care au primit câte un punct în plus, ținând cont de condițiile concrete de disputare ale jocului și de determinarea absolută de pe teren!

PETROLUL: Pecanha 7.5 – Tudose 7, Benga 8, Genev 8, Faug-Porret 6 (57 – Pulhac 7) – Ropotan (cpt) 8.5, Bucșa 8 – Nepomuceno 7, Zoubir 7 (76 – Marinescu 7.5), Varga 7 – Moussa 9 (88 – Tamuz). Antrenor: Mihai Stoichiță.

CFR: Marc 7 (30 – Vâtcă 7) – Coelho 6 (81 – Al. Păun), L. Goian 7.5, A. Mureșan 6.5, Tiago Lopes 6.5 – Petrucci (cpt) 6.5, Gomelt 7 – Jakolis 6, Cristian Lopez 7, Vitor Bruno 6 (36 – Nouvier 7) – Beleck 6.5. Antrenor: Francisc Dican.

Au arbitrat: Cătălin Popa 5 (Pitești) – Vasile Marinescu 5.5 (București) și Adrian Popescu 5.5 (Craiova).

Arbitru de rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (București).

Observatori: Ion Craiu (București), pentru joc, și Sorin Boca (Iași), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Moussa (22), Gomelt (32), Petrucci (66), Beleck (82), Pulhac (82), Pecanha (84).

Glumind puțin, Petrolul ar trebui să joace mereu cu echipa CFR-ului pe ploaie, un precedent succes, la fel de frumos, de pe arena Ilie Oană, consemnându-se tot în condițiii de ploaie torențială! Cu excepția faptului că, atunci, gazonul era gazon! În altă ordin de idei, entru patronatul găzarilor este foarte important acum ca, dincolo de problemele financiare pe care au ajuns să le rezolve… terți – ex-directorul administrativ al SC FC Petrolul, Lucică Rădulescu, a închiriat pe banii săi arena și le-a oferit-o gratis petroliștilor de pe teren, din tribune și peluze, contra a 3.000 de euro!!! -, să-i păstreze în lot pe acei fotbaliști care, într-adevăr, au confirmat. Nu să-și spună că, dacă pleacă unii, vin alții, nefiind niciun bai! Ba chiar, va fi!

Nu-i acum momentul, dar voi reveni curând asupra unei posibile – și chiar iminente plecări – a unui fotbalist în formă al Petrolului, dacă nu se va da dovadă de maximă seriozitate în a-i asigura salariul și a i se plăti din timp restanțele! Meciul cu CFR s-a dus, iar miercuri, 2 decembrie 2015, de la ora 18.00, în direct la televiziunile Look Plus, DigiSport și Dolcesport, găzarii vor oferi replica formației FC Botoșani, pe arena din Moldova, acesta urmând a fi un meci de… șase puncte, disputat între două viitoare combatante din play-out.