De… „0,5 bani”, o nouă speranță pentru FC Petrolul! A mai apărut un vis de promovare la orizont! Teoretic mai mult, decât posibil și practic!

Dragos Trestioreanu -

De… „0,5 bani”, o nouă speranță pentru FC Petrolul! A mai apărut un vis de promovare la orizont! Teoretic mai mult, decât posibil și practic!

După ce FC Petrolul Ploiești a pierdut pe arena Ilie Oană, marți, 28 iulie 2020, meciul din etapa a IV-a, penultima, a play-off-ului Ligii a II-a, cu echipa Campionii FC Argeș Pitești, scor: 1-2, și a ieșit astfel, total, din cărțile promovării pe prima scenă a fotbalului autohton, a apărut totuși, parcă de nicăieri, o nouă speranță de a accede în Liga 1!!! Pare însă, mai degrabă, o iluzie, decât o speranță care să poată și prinde contur concret. Mai exact, conducerile echipelor clasate pe ultimele două locuri ale ierarhiei de dinaintea rundei de final a play-off-ului, Fotbal Club Rapid București (5) și FC Petrolul Ploiești (6), au cerut Federației Române de Fotbal ca, la finele actualului sezon din primele două eșaloane, în situația în care se va decide ca din cel dintâi să nu retrogradeze nicio echipă, să se ia în calcul organizarea a unor baraje între ultimele trei poziții din clasamentul play-out-ului Ligii 1 și grupările de pe locurile 3, 4 și 5 din cel al play-off-ului Ligii a II-a! Iar asta, pe bună dreptate, totuși, fiindcă promovarea-retrogradarea ar trebui să fie decisă numai pe teren, ci nu dintr-o trăsătură din condei! A se citi favorizarea unei echipe cu nume mare, dar mai scăpătată în prezent, aflată acum și pe o poziție retrogradabilă, și cu obligația de a susține șapte meciuri în 17 zile, începând cu duminică seara, la FC Voluntari!!! Ideea aceasta are capitalul său moral justificat, să zic așa, dar cred că va fi greu de luat în calcul, mai ales la Liga Profesionistă de Fotbal. Cea care nu pare a vrea să piardă pe unul dintre membrii săi de vază, adică tocmai clubul cu pricina! De altfel, și secretarul general al LPF, juristul Justin Ștefan, a evitat să se pronunțe tranșant asupra propunerii Petrolului și a Rapidului, mutând discuția până după terminarea partidelor din play-out-ul întrecerilor pe care le organizează instituția sa. Una pe care o reprezintă mai mult decât… președintele (vezi ieșirile publice)!

Stând strâmb, dar judecând drept, dincolo de faptul că nicio echipă nu trebuie favorizată în vreun fel, asta fiind clar, în campionate în care pandemia a instaurat parcă și mai mult haos decât era oricum, trecând de la general la particular, pentru FC Petrolul Ploiești ar fi fost mult productiv să fi rezolvat promovarea în play-off. Și nu să spere – cu șanse infime, apreciez – la o hotărâre care nu se știe dacă va fi luată în cabinetele cu numărul 1 de la FRF și LPF. Vorba ceea, fără a se gândi cineva la vreo vulgaritate, ce îți faci cu mâna ta e lucru bine făcut! Iar Petrolul nu a reușit să îl facă și va merge mâine, duminică, 2 august, chiar în ziua meciului de la Mioveni, pentru a încerca să treacă, de la 18.30, de echipa locală, CS, în speranța că una dintre Rapid sau Turris-Oltul Turnu Măgurele se va împiedica în meciul direct. Astfel încât, ploieștenii ar ajunge pe a cincea poziție, una care să dea „dreptul” la… alt baraj, decât cel deja stabilit de la bun început!

Sigur însă că, așa cum s-a întâmplat până acum în play-off, cu Petrolul singura dintre cele șase formații fără să bifeze vreo victorie, a visa să câștige acum în deplasare, în dauna unei trupe aflate la 3 puncte de promovarea directă, ar părea o… Fata Morgana! Și, sincer, mi-ar fi și greu să combat această opinie cvasi-generală a înșiși suporterilor „lupilor”. Fără Costel Enache, despre care www.liga2.prosport.ro notează că și-a făcut bagajele și a plecat spre Piatra Neamț încă de a doua zi de după eșecul cu FC Argeș, cu secundul acestuia, Cătălin Munteanu, pe bancă, eventual numai pentru un singur meci, dacă nu cumva se va dovedi și el vreun… „Praf magic”, în absența a trei titulari, Saim Tudor, Marinescu și Pierce, și a prezenței unui efectiv deja dărâmat psihic, pentru Petrolul apreciez că va fi nevoie de a… opta minune a lumii să învingă în Argeș! Dacă o va face totuși, chiar și degeaba, mai că nu mai înțeleg nimic din sportul rege de la noi! Sau lipsa mizei, numai ea, poate conduce la vreun succes al „lupilor”?

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.fcpetrolul.ro și www.arges-sport.ro