De 1 Aprilie se va disputa meciul petroliștilor care… nu păcălesc fotbalul

Dragos Trestioreanu -

De 1 Aprilie se va disputa meciul petroliștilor care… nu păcălesc fotbalul

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, ora 17.00, liderul ierarhiei campionatului Ligii A Prahova, ACS Petrolul ’52 Ploiești, va reveni pe propria arenă, „Ilie Oană”, la șapte zile după prima deplasare reală din retur, cea de la Brebu, acolo unde a bifat cea dintâi remiză din partea secundă a competiției, 1-1 cu AFC-ul local, precum și a cincea de la startul sezonului. Revenirea  acasă va coincide cu reeditarea derbiului celor două echipe ce poartă același nume, Petrolul, diferite fiind localitățile, Ploiești și, respectiv, Băicoi, ploieștenii având în plus un „52”, adică ultimele două cifre ale anului în care Juventus București s-a mutat la 60 de kilometri de fostu-i domiciliu, dând naștere unei echipe care avea să devină cea fanion a reședinței de județ, dar nu numai.

Cele două viitoare combatante – gazdele poziționate pe prima treaptă a podiumului, iar oaspeții – pe locul al 6-lea, unul meritoriu pentru o trupă promovată vara trecută în Liga A – sunt recunoscute pentru faptul că joacă fotbal, având în loturi componenți tehnici și cu destulă experiență la acest nivel. Ba chiar, și mai sus. Dacă Petrolul ’52 vine după un semieșec, dar deloc o tragedie, la Brebu, în schimb, Petrolul Băicoi a profitat din plin de avantajul propriului teren, dispunând cu un scor de forfait, 3-0, de „lanterna roșie”, Unirea Cocorăștii Colț. Formație dispusă să evolueze ofensiv, cea din Băicoi va sosi la Ploiești cu gândul de a încerca sa-și ia revanșa după acel sec 1-4 din tur, de acasă. Îi va fi totuși foarte greu, deși adversarilor le vor lipsi doi titulari inamovibili, Daniel Chiriță (suspendat o etapă, după cartonașul roșu primit la Brebu) și Dragoș Gheorghe (suferind de o pubalgie la mușchii inghinali). Însă, Octavian Grigore și Gheorghe Liliac au soluții bune de substituire a ambilor fotbaliști ai săi.

text josEugen Bobi Codreanu, un fost junior al FC Petrolul, și-a început cariera de antrenor la Petrolul Băicoi, echipă pentru care mai intră pe teren, mai ales pe finalurile partidelor, dacă este cazul sau consideră că ar fi necesar. El are meritul incontestabil al construirii unei formații preocupate, repet, de a juca fotbal și este și un bun strateg. Unul care ar putea miza, în fața Petrolului ’52, pe un prim „11” care să arate astfel: V. Costache – G. Georgescu, Al. Costache, Duca, I. Militaru – Zăinescu, Al. Zamfir – Fl. Gheorghe, Dorișor, Dudulescu – Ad. Ilie. Nu ar fi exclus ca pe parcursul derbiului, Bobi Codreanu să mai apeleze la mijlocașul de bandă Saulea, la închizătorul Rusu sau, cum scriam mai sus, la… el însuși, bucuria de a evolua pe gazonul arenei „Ilie Oană” fiind – cum sună o reclamă bine cunoscută – fără preț! Dar, ar putea și să apeleze la trei fundași centrali, pentru a întări centrul defensivei, retrăgându-l astfel pe unul dintre închizători, Alex Zamfir, destul de recent fericit tată al unui băiețel simpatic, Kevin. Codreanu nu-l mai are la dispoziție pe tizul său, atacantul Ionuț Codreanu, plecat de la Băicoi, dar beneficiază, acum, de o pereche de frați, portarul Valentin Costache și fundașul central Alexandru Costache, cel din urmă fiind adus în pauza de iarnă de la Avântul Măneciu. În afara tehnicianului-jucător al băicoienilor, în echipa Petrolului Băicoi mai este un fotbalist care a fost legat, odată, de SC FC Petrolul. Este vorba despre Adrian Ilie, o fostă  mare speranță a defunctului centru de copii și juniori al clubului găzarilor.

text susLa rândul lor, Tavi Grigore și Gică Liliac le-ar putea opune adversarilor de sâmbătă după-amiază, următoarea formulă de echipă, cu două… paranteze: I. Marinică – R. Catană (Olaru), Prunescu, Alecsandru, Velisar – Vl. Butufei (R. Catană) – I. Dumitrescu, Cl. Tudor, G. Păun, N. Popescu – Stănescu. Astfel, pe banca de rezerve ar lua loc portarul Chiș și jucătorii de câmp Olaru sau Vl. Butufei, Al. Radu, Nițescu, V. Ursu, Ad. Vintilă și M. Jipa. În afară lui Daniel Chiriță și Dragoș Gheorghe, va mai urmări din tribună derbiul petroliștilor și Dănuț Iancu. După cum se observă, în pofida absențelor, Grigore și Liliac dispun de un „11” competitiv, ca și de o „bancă” foarte ofertantă. Așa cum a declarat unui site local, www.republikanews.ro, tehnicianul principal al găzarilor, unicul țel va fi victoria echipei sale.

Jocul va fi condus de o brigadă formată din experimentatul central plopenar Viorel Căunei, care va fi asistat de către Alin Ionică, din Bertea, și de Alexandru Chivu (Ploiești), cel din urmă având ocazia de a oficia la un meci al Petrolului ’52, după ce etapa trecută, la Brebu, a fost înlocuit de concitadinul Gabriel Răduță. Observatorul delegat de comisia de profil a AJF Prahova va fi tot un ploieștean – Mihai Ion.

Runda cu numărul 20 a debutat, pe 31 martie, cu meciul dintre CSO Plopeni și CS Mănești 2013 Coada Izvorului, încheiat cu scorul de 5-2 în favoarea primei formații, aflată în formă foarte bună, în retur. Sâmbătă, în afara derbiului petroliștilor, se vor mai desfășura alte patru partide, una de la ora 11.00, CSO Teleajenul Vălenii de Munte – CS Păulești, iar restul de trei, de la aceeași ca și la Ploiești, 17.00: CS Cornu – CS Ceptura; CSO Tricolorul Breaza – AFC Brebu și AFC Bănești-Urleta – CS Blejoi (derbiul etapei). Duminică va avea loc o singură confruntare, de la 11.00, cea dintre Unirea Cocorăștii Colț și Unirea Urlați, iar duelul dintre Avântul Măneciu și AS Tufeni Băicoi (în fapt, CS Petrolul 95), programat inițial pe 2 aprilie, a fost amânat până la o dată care va fi anunțată ulterior.

Foto: www.prahovabusiness.ro (sub titlu), www.ziarulprahova.ro (sus, în text) și www.infoploiesticity.blogspot.com (jos, în text)