Costel Lazăr: “Sunt în lumea fotbalului de 50 de ani și știu astfel ce înseamnă competiția. Mai știu și că muncesc cinstit și îmi fac treaba pentru Petrolul, fără să mai privesc în urmă!”

Dragos Trestioreanu -

Costel Lazăr: “Sunt în lumea fotbalului de 50 de ani și știu astfel ce înseamnă competiția. Mai știu și că muncesc cinstit și îmi fac treaba pentru Petrolul, fără să mai privesc în urmă!”

De curând, s-au încheiat meciurile de fotbal din sezonul regular al campionatului Ligii a II-a, unul dominat de ACS Petrolul ’52 Ploiești, lider detașat după 16 confruntări. În ultima lună a anului 2021, i-am propus un mega-interviu președintelui executiv al clubului găzarilor, Costel Lazăr, aflat – poate – la capătul celei mai dure jumătăți de an din viața sa. Iată, mai jos, ce-a ieșit!

Un sezon regular aproape încheiat, cu Petrolul drept echipă calificată, matematic, în faza următoare a întrecerilor din eșalonul secund de fotbal. Un campionat debutând în… plin scandal, provocat de o “tabără” care promitea marea cu sarea, printer care și o susținere financiară ambiguă. Atâta vreme cât nici nu a fost făcută public, practic, vreun moment. Privind în urmă cu destule luni, ce credeți că s-a schimbat, domnule președinte executiv Costel Lazăr, de s-a trecut de la o echipă de… play-out la una deja în play-off?

Costel LAZĂR: Într-adevăr, suntem calificați matematic în play-off, iar debutul campionatului nu ne-a gasit în cea mai liniștită perioadă. Prin retragerea partenerului finanțator Veolia, lucrurile s-au complicat. În ce sens? Se dorea o “colectivizare” a clubului, fără a se prezenta ceva concret. Eu nu mai privesc în urmă. Este bine că s-a depășit acea perioada și lucrurile au mers bine pe parcurs.

În vara acestui an, ca și în precedentele două, s-au consemnat schimbări în efectiv, poate nu chiar atât de multe ca în primele sezoane în Liga a II-a. Loturi valoroase au fost și în edițiile 2019-2020 și 2020-2021, dar perfomanța așteptată, promovarea, nu s-a putut bifa. În ce a constat acum diferența, care a fost plusul față de perioada de dinainte?

C.L.: Privind trecerea echipei de la play-out la play-off, în acest sezon, trebuie spus că este vorba despre roadele unei munci și finanțări începute în 2017 alături de grupul Veolia. Am mai spus-o și o repet. Tot ce are Petrolul, acum, are datorita susținerii financiare a Veoliei, a domnului Mădălin Mihailovici și a colaboratorilor dumnealui, care au fost tot timpul alături de noi. Sigur că, în cadrul unei echipe, an de an, intervin schimbări. De aceasta data, am reușit să păstrăm o omogenitate, dacă vorbim strict despre lotul de jucători. Ne-am preocupat, încă din iarna trecută, să menținem jucătorii care, totuși, au arătat valoare și devotement, venind și cu unele plusuri.

Și în acest sezon competițional, s-a apelat la împrumuturi, dar de data aceasta, a dat aproape deplină satisfacție un foarte tânăr fotbalistbrașovean, fundașul dreapta Sergiu Pîrvulescu, internațional “U 19”. A mai venit și Cosmin Tucaliuc de la Farul Constanța, via CS Mioveni, fost la SCM Gloria Buzău. Și el s-a încadrat bine. Adăugându-le transferuri reușite total, precumcele ale lui Eugeniu Cebotaru, Seto Takayuki, Simon Măzărache, Senad Jarovic sau Marius Chindriș, s-a reușit crearea echipei mult așteptate, nemiavorbind despre lotul numeros, o idee absolut fericită. Cine a concurat la alcătuirea acestui efectiv? Ați putea să faceți un “Top 5” al celor mai buni fotbaliști petroliști, din vară și până la inclusiv ultimul meci din acest an?

C.L.: Am recurs la împrumuturi de jucători, aducându-i pe cei doi menționați de dumneavoastră. Am fost în discuții cu ei încă din luna februarie, atunci când se auzise că SCM Gloria Buzau se retrage din campionat. În alcătuirea lotului, ne-am consultat permanent Nae Constantin și staff-ul sau, Claudiu Tudor, instalat în funcția de director sportive în vară, și cu mine. Ne-am sfătuit cum este mai bine, de data aceasta având un nucleu de jucatori, și am venit, zic eu, cu transferuri reușite. Nu doresc sa fac un “Top 5”, pentru că toți jucătorii au avut o contribuție importantă la rezultatele de până acum!

În afară de noutățile din acest sezon, la care am făcut deja referire, au mai fost și unele mai puțin reușite, desigur, se știu care. La cine nu a reușit să se impună, fără a fi vorba, desigur, și despre indisponibilitățile de durată lungă, se va renunța în această pauză de iarnă? Apropo de eventuale plecări, implicit și de sosiri, al cărui principiu – “pleacă unii, nu vine nimeni”, pleacă unii, îi înlocuiesc alții, în același numeric”, “pleacă unii, vin mai puțini decât cei care pleacă”,  “nu pleacă nimeni, nu vine nimeni” sau “nu pleacă nimeni, mai vin puțini” – vețí fi adeptul, în această pauză competițională? Veți readuce la club și dintre jucătorii împrumutați? Veți mai împrumuta la alte echipe dintre cei aflați acum în lot?

C.L.: Nu toate transferurile reușesc sută la sută. Este vorba de mai mulți factori, nu intru în amănunte, iar aici, la noi, a fost vorba, în primul rând, despre o concurență foarte mare. Da, vor fi plecări, vor fi și ceva sosiri, dar nu în număr mare. Nu pot nominaliza acum. Veti afla pe parcurs.

Trecând la momente deloc plăcute, chiar dureroase, puteți să ne spuneți ce-a fost în sufletul președintelui executiv al unei echipe cu multe rezultate bune, încă de la începutul sezonului, trezindu-se contestat, și în timpul sezonului regular, de către anumite persooane și de unii dintre suporteri, iar asta după iureșul pornit, parcă la comandă, încă de la finele campionatului trecut?

C.L.: Au fost multe momente neplăcute. Și spun eu, acum, că am fost contestat nemeritat. Știu că s-a dorit un “puci”, dar datorită unității membrilor fondatori ai clubului acesta a eșuat!

Cum ați putut suporta injuriile, jignirile fără precedent, tentativele de îndepărtare din funcție a dumneavoastră, chiar? Cum ați reușit să continuați să mai lucrați având în jur contestatari, care au continuat să vă fie împotrivă și când echipa mergea foarte bine? Ce v-ați zis că domniile lor tot băgau bățul prin gard, așa cum se spune în jargon, chiar și atunci, marșând pe diferite zvonuri care s-au dovedit, până la urmă, fără vreo acoperire?

C.L.: Eu știu că muncesc cinstit și îmi fac treaba pentru Petrolul! Nu mai contează ce-a fost! Nu mai privesc în urmă! Sunt în lumea fotbalului de 50 de ani și știu astfel ce înseamnă competiția!

Fotbaliștii Petrolului ’52 au trecut cu bine peste zvonuri, nu s-a observat, în niciun moment, că s-ar fi lăsat copleșiți de semne de întrebare, că s-ar fi temut de lipsa suportului financiar. Așa cum se tot afirma de către cei care păreau, tot mai mult, a avea interesul de a prelua conducerea la club. După câte știu, echipa nu mai are vreun psiholog sau motivator. Cine a fost responsabil, atunci, de emulația fotbaliștilor, în acel context care putea să dea peste cap un sezon regular foarte bun? Un sezon care avea să se încheie cu 42 de puncte, cu cea mai bună defensivă din eșalon, cu al doilea atac din aceeași ligă a doua, cu 14 victorii și numai două eșecuri, ambele suferite în deplasare!

C.L.: Am avut un dialog permanent cu echipa și cu staff-ul tehnic. Le-am explicat cum stau lucrurile și mă bucur că au înțeles cu toții. Asta s-a datorat și seriozității din sezoanele precedente. Reușitele privind motivarea sunt meritele jucatorilor, ale staff-ului tehnic și medical, ale directorului sportiv si ale tuturor celorlalti care lucreaza in club si care au menținut o atmosferă pozitivă. Tuturor le mulțumesc pentru înțelegere!

Ați trecut prin vreun moment de cumpănă, de la începutul verii și până la debutul iernii lui 2021? Dacă da, care a fost și cum ați reușit să treceți peste acea clipă? V-ați gândit, vreodată, să renunțați sau ați avut mereu  voința de a le dovedi contestatarilor că echipa de suflet a prahovenilor are președintele executiv care îi trebuie pentru promovare, dar nu numai?

C.L.: Nu m-am gândit să renunț niciodată! Când îmi propun ceva, nu renunț si nu dezarmez până nu ajung la acel țel pe care mi l-am propus!

Un procent semnificativ din reușitele sezonului regular, din care mai sunt numai trei etape, ce se vor desfășura în 2022, la final de februarie și început de martie, l-a avut, fără doar și poate, staff-ul tehnic. Un staff avându-l în frunte pe antrenorul principal Nicolae Constantin, un prahovean get-beget, un fost petrolist, atât ca jucător, cât și ca tehnician, la nașterea actualului Petrolul. Dacă Nae a recunoscut că a fost alesul suporterilor, fiind – pentru prima oară, poate, în istoria clubului găzarilor – deplină unanimitate în rândul simpatizanților echipei în acest sens, nu pot să cred că instalarea lui nu a purtat și girul conducerii executive. Așa a fost sau nu?

C.L.: Să clarificăm o neîntelegere! Nae Constantin a fost propus și în vara anului 2020, dar atunci s-a dorit un nume sonor! De această data, alegerea lui a fost unanim susținută și a fost votat de Adunarea Generală a Asociaților. Gândurile mele au fost de la început să alegem oameni care știu ce înseamnă spiritul Petrolului. Ideea mea este să ne formăm antrenorii nostril. De exemplu, prin aducerea lui Laurențiu Marinescu în funcția de preparator fizic la academia de copii și junior a clubului și prin participarea lui și la antrenamentele primei echipei, atunci când este posibil, dorim să formăm un viitor preparator fizic valoros, el având multe de învățat de la Bebe (n.r. – Carmel) Bărbulescu.

Deși mai trebuie bifate trei etape din sezonul regular și 10 din play-off, mai sunt aproape tot atâtea puncte în joc câte are echipa ploieșteană în momentul în care campionatul s-a oprit pentru pauza de iarnă. Ecartul este destul de consistent față de principalele contracandidate la promovarea directă și chiar și față de ocupanta locului al doilea. Deși, firesc, cunosc clieșul cu “mai este mult până departe”, credeți că o echipă care a dominat atât de clar sezonul regular până acum, defilând chiar, care nu a pierdut niciun punct pe teren propriu, ar mai putea să se “înece la mal”? În altă ordine de idei, mai credeți într-un alt clișeu, post-promovarea din Liga 2, cum că “în prima parte a unui an calendaristic se pregătește lotul pentru primul eșalon” sau “toate la timpul lor”? Ce veți alege, deci?

C.L.: Mai avem foarte mult de muncă. Promovarea nu s-a jucat! Toate la timpul lor. Trebuie să calculăm foarte bine următorii pași, deoarece va fi un sezon foarte greu. Sunt convins că, având și suporterii aproape, sponsori generosi și, mai ales, liniste, împreună vom reuși, însă! Le doresc tuturor celor care iubesc Petrolul, La multi nni si un 2022 plin de realizări! Hai Petrolul!