De ce acum, ci nu atunci când ar fi trebuit?!? De ce, Petrolule?!? Să fi apărut acum un alt… „Praf magic” pe banca „lupilor”? La Mioveni, echipa găzarilor a jucat precum… Barcelona lui Pol Roige și a câștigat!

Dragos Trestioreanu -

De ce acum, ci nu atunci când ar fi trebuit?!? De ce, Petrolule?!? Să fi apărut acum un alt… „Praf magic” pe banca „lupilor”? La Mioveni, echipa găzarilor a jucat precum… Barcelona lui Pol Roige și a câștigat!

Nu ar avea niciun rost să mai descriu fazele importante ale ultimului meci din play-off al Petrolului, singurul în care a câștigat, deși nu mai avea nicio miză pentru ploieșteni. Poate doar una de orgoliu, de a nu lua… „lingura de lemn”, care se dă, în alte sporturi, codașei unei ierarhii! Chiar dacă, poate tocmai acum, după meciul de la Mioveni, adjudecat cu 2-1 (1-1) de „lupi”, în urma unei remontade meritate, ar fi trebuit să vă spun cum am văzut acele faze, dar și altele, destule, foarte frumos construite. Au fost îndeosebi cele ale învingătorilor, care au punctat, de fapt, de trei ori, dar o reușită a fost anulată aiurea, la ridicarea unui fanion ca la… triaj, de către un asistent ce trecuse Dealul Negru, să vină lângă Pitești și să nu observe evidența, la 1-1!

Dar ar avea rost să scriu despre joc, despre echipă, despre antrenorul interimar, despre toți și toate numai de bine. Dar și de cel plecat, chipurile, prin demisie, și-acum râd cu lacrimi de asta, unul care m-a scârbit prin gestul său menit să inoculeze, fals, ideea unui om de onoare! Lăsat pe bancă de către fostul său șef, nu-i mai dau numele, căci nu merită, Cătălin Munteanu a făcut și condus echipa așa cum a știut el mai bine. Și a fost, dar fără glumă de data aceasta, un „Praf magic”! Discret în spațiul tehnic, fără gesturi teatrale, dar implicat, Munteanu a lăsat impresia că are viitor. Mai mult decât de secund al unuia care a șters-o urgent, după ce făcuse „varză” echipa la meciul de „totul sau nimic” cu actuala prim-divizionară din Pitești! În poartă a mers pe mâna lui Lungu, care și-a făcut datoria, golul lui Ișfan neputând a-i fi imputat, și l-a lăsat pe bancă pe Avram, iar în defensivă, a fost clasic, să zic așa, adică apelând la Bărboianu, o dată refăcut, craioveanul nu putea lipsi, firește, Răuță, Manolache și Țicu. Aici, fac paranteză, pentru o… bilă gri! De ce – trecând peste ciudata inspirație de a asorta echipamentul albastru cu banderola roșie!!! – l-a „uns” căpitan pe Manolache, câtă vreme în primul „11” îl trimisese pe teren din minutul 1 pe mai sus-amintitul Bărboianu, cel de-al doilea căpitan, în absența suspendatului Marinescu?!?

La „închidere”, Meza Colli, în locul lui Pierce, fără drept de joc și el, a alergat mult și a respins destul, cam până ce a „terminat benzina”. E un truditor, „furnică”, nu sare în ochi, dar – dacă se știe a se urmări un meci – s-ar observa utilitatea lui. În situația în care nu era lăsat singur în fața unei defensive cu un ax central modest, poate că ar fi ieșit mai mult în evidență. Așa cum au făcut-o fundașii laterali, Bărboianu și junele Țicu, activi pe flancuri și intrând și în jocul combinativ. Ochiul bun al fostului internațional s-a văzut din plin la găsirea celui mai bun loc pe teren al lui Pol Roige, cel al unui fel de inter rătăcitor. Eliberat de pe bandă și trecut alături de Ekollo, mai în centru, adică, africanul fiind o altă mare surpriză plăcută, amândoi fiind încadrați de vitezistul fără pereche Deac și de cel mai bun fotbalist al Petrolului, care i-a lipsit atât de mult, încât s-a… pierdut promovarea, spaniolul a intrat cu toți într-o tiki-taka din Catalonia natală! Oare, Cătălin Munteanu o fi impus acel joc minunat de posesie și devieri spectaculoase?

Vajushi a fost „MVP”-ul meciului, chiar dacă Arnăutu a înscris de două ori, dar numai o singură dată a fost înregistrat pe tabelă, iar Răuță a punctat, și el, superb. Ambii cu capul, cu mingi ștergând transversală și căzând în plasă, la stoper lovind inițial pământul. Dar asta după ce un „bulevard” se căscase în axul central stâng și i-a permis tânărului Ișfan să deschidă, repet, scorul devreme de tot, la incursiunea și pasa de manual a unui talentat fotbalist local, Rădescu. Vârful de atac Petrolului, Arnăutu, și-a făcut iar datoria și sunt convins că, dacă ar primi baloane numai la 6, 5, 4, 3, 2 metri, 1 metru sau pe linia porții, ar înscrie și de 100 de ori, pe sezon! Rămas cu o singură rezervă de meserie în spate, Blănaru, Arnăutu s-a simțit mai puțin… amenințat și i-a fost bine!

De ce numai Blănaru? Deoarece, zice-se că, având acordul partenerului-finanțator, cel care a și insistat, de altfel, să fie legitimat la Petrolul, tunisianul Hamza părăsise deja echipa! Prin culise, se vorbește că, anunțat de fostul antrenor principal ca titular în partida contra Argeșului, de marți, 28 iulie, lui Younes i s-ar fi transmis, apoi, că iese din calculele titularizării, fiindcă unul dintre cei mai folosiți atacanți din play-off ar fi mai pregătit decât el! Pentru că și-a permis să-i reproșeze tehnicianului maniera neprincipială de a proceda, acesta l-a băgat pe teren abia în minutul 84, în bășcălie, lăsând echipa un sfert de oră fără vreun atacant pe teren!!! În eventualitatea în care nu cumva se știe, maghrebienii sunt foarte orgolioși și nu suportă să fie bătaia de joc a nimănui, acționând astfel în consecință, fără teamă de urmări! Păcat, deoarece – deși unii refuză să creadă, apreciind că un junior ar fi fost mai util decât Hamza!!! – Petrolul a pierdut un fotbalist foarte bun, care și-ar fi încheiat cariera la Ploiești și ar fi putut rămâne în club, după aceea!

Revenind la antrenor, siteul www.realitateasportivă.net a notat, duminică noaptea, de ultimă oră, că „demisionarul de onoare” care a distrus-o pe Petrolul, la meciul cu FC Argeș, avea antamată deja plecarea în Liga 1! Mai precis, la Sepsi, iar asta încă înaintea partidei de pomină împotriva Rapidului! A doua zi după eșecul de acasă, a plecat în grabă, fiind chemat, de fapt, la Sfântu Gheorghe, să îl înlocuiască pe un alt… plecat de pe banca Petrolului, tot înainte de finalul contractului, prins și la Sfântu Gheorghe cu nervii cât casa și… pumnul greu! Prietenii din Ardeal l-au văzut însă pe cel care nu a câștigat niciun meci în play-off-ul Ligii a II-a, cu Petrolul, drept foarte bun să conducă o echipă de prim eșalon, din ediția care urmează!!! Ce ți-e și cu filiera „Botoșani” asta, mamă-mamă! Ca la noi, la nimenea, nu-i așa?

Cât despre promovate și calificata la baraj, UTA, 1-1 la Pitești, după ce a condus-o pe FC Argeș, a intrat în L1 braț la braț cu egala sa de pe „Nicolae Dobrin”. Pe când Turris – cu un gol primit în minutul 90+7, în „Regie”, de la Rapid – a făcut tot 1-1 și tot ulterior deschiderii scorului echipei oaspete, ca și în Trivale. Și  astfel, ca și Petrolul și Rapidul, Turris a rămas în L2. Învinsa găzarilor, CS Mioveni, va juca barajul cu antepenultima clasată din play-out-ul L1. Circulă însă o informație, potrivit căreia și Dinamo, și Chindia, și CSM Poli Iași ar fi de acord cu barajele propuse de Petrolul și Rapid, unele jucate cu formațiile clasate pe locurile 3, 4 și 5 în ierarhia play-off-ului L2! Să mai avem parte de vreun meci al Petrolului, sezonul acesta? Ar fi bine, căci acum echipa chiar a arătat ce poate cu adevărat și pare a avea și… antrenor!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)