De ce, acum, Petrolul ’52 a avut un debut de sezon mai solid față de cele din ultimii trei ani? Nu cumva pentru că atunci erau loturi, dar nu și antrenorii care ar fi trebuit? Acum, par a fi și fotbaliști, și antrenor la clubul găzarilor! Din păcate, este rost de un (alt)… punct și de la capăt? Nu s-au săturat unii de atâtea presiuni și impuneri?

Dragos Trestioreanu -

De ce, acum, Petrolul ’52 a avut un debut de sezon mai solid față de cele din ultimii trei ani? Nu cumva pentru că atunci erau loturi, dar nu și antrenorii care ar fi trebuit? Acum, par a fi și fotbaliști, și antrenor la clubul găzarilor! Din păcate, este rost de un (alt)… punct și de la capăt? Nu s-au săturat unii de atâtea presiuni și impuneri?

Sincer, după atâtea scandaluri, presiuni și impuneri în jurul și asupra ACS Petrolul ’52 Ploiești, evenimente și episoade care au ținut nu numai o parte din această vară, ci au depășit și startul actualei ediții de campionat, intenționam să scriu un text care să scoată în evidență și tot ceea ce este bun acum la clubul găzarilor. Mai precis, despre startul de sezon mai fericit, mai solid, decât toate celelalte din precedentele trei debuturi de campionat. Aș fi încercat să găsesc explicații la schimbarea de strategie, cui i s-a datorat și în ce măsură. Ideea am avut-o ieri, luni, 30 august 2021, dar amânarea pentru 24 de ore, fără intenție, nu a fost cea mai fericită. Din ce motiv? Fiindcă astăzi, marți, trei ceasuri rele, nu-i așa?, o adresă din partea Primăriei Ploiești m-a făcut să renunț, firesc, și la ultima brumă de încredere, oricum deloc prea mare, în dorința municipalității de a ajuta în vreun fel sau altul clubul găzarilor. Cu o zi înaintea meciului din Cupa României, de la Plopeni, de miercuri, 1 septembrie, ora 16.30, contra CSO, prin act oficial (vezi facsimil), primăria din municipiul de județ a anunțat că  îi retrage clubului dreptul de a mai folosi mărcile din patrimoniu, implicit stema, scutul, cel la care suporterii țin ca la ochii din cap, să zic așa. Cunoscând efectul puternic asupra fanilor, autorul/autorii respectivei adrese și-au ales „la fix” momentul retragerii dreptul de a folosi mărcile, asta cu numai o zi înaintea disputării unui joc oficial. Artă, nu alta, ce să mai! Din nou stemă acoperită, din nou cine știe mai ce și mai ce? Sau folosirea uneia pe care suporterii nu o agrează deloc, făcând și glume pe seama ei? Deci, la Plopeni, pentru prima oară în acest sezon oficial, primăria trimite echipa – pe care o recunoștea, mai deunăzi, drept fanion – fără stemă de la înființarea FC Petrolul Ploiești, dinainte de 1989! Pesemne, zic și eu, nu dau cu parul, ca represalii că nu s-a prezentat clubul la licitație sau a refuzat cu obstinație, în opinia celor din municipalitate, asocierea cu SC Hale și Piețe.

Apropo de SC Hale și Piețe, există consilieri locali – mi se va spune că din opoziție, dar, potrivit www.observatorulph.ro, și de la putere, am observat – care dezavuează intenția asocierii primăriei cu ASC Petrolul ’52, prin intermediul societății comerciale mai sus precizate. De ce? Simplu, deoarece domniile lor, care-i clar că știu tot ce mișcă la primărie, nu văd cum ar putea fi făcută o asemenea asociere, managementul sportiv neexistând în obiectul de activitate al societății alese cu un scop bine ales! Dacă, Primăria Ploiești prelua echipa – așa cum o arată, de fapt, că ar dori – se pierdea dreptul la promovare. Exact ceea ce se garantase pentru acest sezon pentru Petrolul ’52. Folosirea SC Hale și Piețe este „subterfugiul” legal acceptat de către FRF pentru a se ocoli tocmai propria lege a acesteia. Ce-au avut de comentat contra consilierii locali a fost lipsa de bani și pentru a rezolva probleme care țin de specificul societății, darămite pentru un club de fotbal, ca și acordarea atenției, în primul rând, a unor investiții care chiar se impun cu prioritate. Pe scurt, destui dintre ei par a fi înclinați a vota contra asocierii propuse de edilul-șef. Care primar a răspuns ca astăzi la proiectul transmis anterior primăriei de către ACS Petrolul ’52! Unul chiar de bun simț, ce putea să împace și capra cu varza, așa cum se zice prin popor. E drept, în acea varianta, în afara controlului pentru banii avansați de SC Hale și Piețe, altceva nu mai era prevăzut în acel act. Deci, controlul întregului club, cum se avansase inițial o idee, nu se mai putea face. Actul de marți a părut astfel a fi nu numai un șantaj, ci și chiar o răzbunare fără sens, pe care ar fi înțeles-o orice neutru, ba chiar, dacă ar fi vrut, înșiși susținătorii asocierii cu control total, alții decât cei cu actele din primărie. Au apărut imediat pe o rețea de socializare păreri și contra, și pro inițiativei de astăzi a primăriei, într-o perioadă în care în turnul de vizavi de catedrală se pare că, paradoxal, cuiva chiar nu-i pasă că numele de PETROLUL a fost, este și va mai fi făcut de rușine, în același context, în fața unei țări întregi. Și mai vorbim de brand, de secol de existență, de cupe europene, de câte și mai câte! Cred că-i loc și de un… vomitiv! Nota bene: textul cu marea parte a titlului de mai sus îl amân pe mâine, înaintea partidei de la Plopeni! Puteam să procedez altfel? Nu aveam cum!

Facsimil și foto: www.observatorulph.ro