De ce Ana Bogdan și alte tenismene românce de top se blochează des înaintea unor victorii răsunătoare?

Dragos Trestioreanu -

De ce Ana Bogdan și alte tenismene românce de top se blochează des înaintea unor victorii răsunătoare?

De câțiva ani încoace, România se poate lăuda cu foarte multe tenismene în Top 100 WTA, dar nu numai. Ba chiar, până la finele Australian Open, cu numărul unu din ierarhia Official Ranking, constănțeanca Simona Halep. Din același top face parte, tot după AO, și sinăianca Ana Bogdan Măgeanu, cea care a trecut de două tururi la primul Grand Slam al anului 2018, pierzând onorabil în al treilea, în fața unei jucătoare mult mai bine clasate în clasamentul la zi al WTA, americanca Madison Keys (14). După Openul de la Melbourne, Ana Bogdan a ales să participe la cel al Taiwanului, găzduit de Taipei, acolo unde, în primul tur, a detonat bomba, eliminând-o pe principala favorită, o chinezoaică de 32 de ani, Shuai Peng, cea care a adunat, până la 32 de ani, din tenis aproape 9 milioane de dolari, cu mult peste cei aproximativ 650.000 de dolari ai prahoveancei. Ce care, e drept, ste cu șapte ani mai mică. Următoarea adversară de la Taipei a Anei a fost un nume care a făcut vâlvă în sportul alb în anii 2013 și 2014, canadianca urmând a împlini către sfârșitul lunii 24 de ani, Eugenie Bouchard. Și nord-americana, ex-număr 5 în Topul WTA fostă finalistă la Wimbledon (3-6; 0-6 cu cehoaica Petra Kvitova), în 2014, și semifinalistă o dsată la Toland Garros și o dată la AO, este mult mai bogată decât Ana Bogdan Măgeanu, având în conturi, adunați din tenis, aproape 6 milioane de dolari. Adică de 10 ori mai mult! Însă, după boomul din 2013-2014, Genie a căzut, încet-încet, în ierarhie, fiind în prezent în afara TOP 100, la momentul meciului cu românca, pe 114, cu 25 de locuri mai jos decât adversara ei!

Paradoxal, deși venea după un AO bun, din punctul ei de vedere, reușind să pătrundă astfel, în premieră absolută, în Top 100, Ana a abordat mai cu lipsă de curaj confruntarea cu Eugenie Bouchard, canadianca fiind mult mai degajată pe parcursul acestui duel. Primul set a fost totuși echilibrat, dar cu prahoveanca agățându-se cu ambiție de fata născută în Montreal și care și-a „câștigat” un iubit… pierzând un pariu, pe Twitter, la finala Super Bowl de anul trecut, în fața studentului american John Goerkhe. Bouchard a știut să profite la 6-5 pentru ea, închizând setul la 7-5. În cel de-al doilea, scenariul s-a menținut, Bogdan salvând trei mingi de set, ba chiar, în ceea ce avea să fie ultimul ghem din meci, și pe al patrulea, al cincilea fiindu-i însă fatal și pierzând astfel disputa după un dublu 5-7! Însă, ulterior un joc bun în destule momente. Ceea ce a justificat poe deplin regretul fanilor săi de a fi pierdut un meci ce putea fi și câștigat.

Dar, se pare că așa se întâmplă cu româncele, care clachează când ți-e lumea mai dragă! Așa a fost și cu Monica Niculescu, tot la Taipei, unde a pierdut o partidă, cu germana Sabine Lisicki, după ce a avut 6-4, 3-0 și două posibilități de break (!!!) în al doilea set, rezultatul final fiind: 4-6; 6-4; 6-4 pentru nemțoaică! Așa a fost și cu Sorna Cârstea și Irina Begu, la Sankt Petersburg. Și tot așa, dar păstrând foarte mult proporțiile, evident, cu Simona Halep, în finala Marelui Șlem din Australia, pierdută – dramatic – în fața danezei trăind în SUA, Caroline Wozniacki, logodită cu o fostă vedetă din NBA, câștigător de titlu, în 2015, cu Golden State Warriors, americanul David Lee. Și tot așa se întâmplă cu alte compatrioate de-ale lor. Dacă numărul mare de jucătoare românce din top este îmbucurător, mult mai mare decât al altor țări, această lipsă de curaj, cel puțin așa pare la prima vedere, apasă asupra psihicului suporterilor. Dar, cine știe?, poate se vor mai schimba lucrurile pe viitor. Până una alta, să notăm și că învingătoarea Anei Bogdan, din turul al doilea al II-lea de la Taiwan Open, a pierdut clar în următoarea fază a competiției: 4-6; 0-6, în fața chinezoaicei Yafang Wang (23 de ani, clasată pe… 152 la dublu, WTA), o jucătoare cu puțin mai bogată decât sinăianca. D’ale tenisului feminin!

Foto: www.digisport.ro